Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 11 augustus 2012

Burgerjaarverslag 2011 Rheden

Het Burgerjaarverslag van de gemeente Rheden werd voorheen  in de vorm van een boekwerkje / als onderdeel van de gemeentegids op alle adressen in de gemeente bezorgd. Ongetwijfeld kwamen veel exemplaren ongelezen bij het oud papier terecht. Maar ik denk dat een zeer groot deel van de boekjes welzeker werd doorgenomen.
Daarnaast werd het verslag op de website van de gemeente gepubliceerd.

Dat is dus verleden tijd. Het boekje is verdwenen. Het burgerjaarverslag 2011 verscheen in de afgelopen maand juni alleen nog op de gemeentelijke website.

Het raadsvoorstel Burgerjaarverslag 2011 meldt:
8 Hoe en met wie wordt er gecommuniceerd?
"Om inwoners te ‘verleiden’ naar de website te gaan, komt er een visueel aantrekkelijke samenvatting in het huis-aan-huis blad de Regiobode. In deze samenvatting staat een QR-code. Door de code te scannen met een smartphone, wordt deze omgezet in introductiefilmpje van de burgemeester, mevrouw P.M. van Wingerden-Boers. Verder wordt er een persbericht en twitterbericht verstuurd."

Dat vonden de burgemeester en blijkbaar ook de raad wel genoeg. Het filmpje is op YouTube sinds de publicatie op 25 juni zegge en schrijven 169 keer geopend. (stand 15/8 15:49 u). Dat is inclusief mijn naar schatting 10 bezoekjes. Let wel! Ik zeg niet voor niets "geopend". Het aantal keren dat het filmpje volledig is bekeken blijft onbekend.

Het vinden van de webpagina met het verslag op de gemeentelijke website gaat ook niet over rozen.  Er is enige inventiviteit en ervaring in het zoeken naar informatie op internet nodig. Via de zoekoptie op de gemeentesite kom je in ieder geval niet rechtstreeks op die pagina uit.

Het internet is een prachtig communicatiekanaal. Maar het kan andere manieren om de burger te bereiken (in dit geval verspreiding van het verslag op papier naar álle burgers) niet vervangen. Nog steeds niet! Zoals ik al eerder betoogde zijn we daar nog lang niet aan toe. Misschien geldt dat wel voor andere soorten van informatie c.q. andere organisaties maar zeker niet voor dit soort informatie en zeker niet voor een gemeente. En al helemaal niet voor Rheden met zijn sterk vergrijsde bevolking.
(Ik heb ook wat jaarverslagfilmpjes van andere gemeenten bekeken. Daar was het resultaat ook niet geweldig maar Rheden bungelt qua aantal bezoekers onderaan.)    

De kosten voor het maken van het filmpje en het inrichten van de webpagina's zijn mij niet bekend maar het rendement is zeer laag.

Om het resultaat van die investering een beetje op te krikken heb ik het filmpje  op de blog gezet en een linkje naar de webpagina Burgerjaarverlag 2011 gemaakt. Gratis! Dan neem ik de propaganda voor de burgemeester maar even op de koop toe. 



Ach, communicatie, wat moeten we daarmee? Wat telt voor de bewoners van de ivoren toren "op Steeg" is dat aan de wettelijke verplichting tot publicatie is voldaan. Zeur verder niet over communicatie?

Communicatie? Informeren? What te fuck is dat?

O ja, laatste punt van het raadsvoorstel Burgerjaarverslag 2011:
9. Wordt er een evaluatie uitgevoerd?
Reacties worden meegenomen in het volgende jaar.

Mijn reactie mag daarin gratis worden verwerkt. Ik hoop dat het niet voor niets is. 

Een typisch voorbeeld van het "Internetdoosje".

"Kom je informatie maar halen, brengen doen we het niet."
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten