Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 17 augustus 2012

Democratie en zo..


In Amsterdam scheurden SP-ers verkiezingsaffiches van GroenLinks van de borden. In Alphen aan de Rijn waren het PvdA’ers die affiches van de SP verwijderden. Volgens sommigen hoort het bij de traditie. Ik erger me aan deze folklore. Het zegt iets over de diepere belevingswereld en de mentaliteit van de plakkers. Strijd vooral niet met open vizier maar pak je politieke rivaal in het geniep. Achterbakse lafbekken met een lijmkwast!

Waar zijn deze types toe in staat als zij zich sterk genoeg voelen? Knokploegen op straat, opsluiting van je politieke tegenstander of als dat niet kan zijn strot doorsnijden?

Overtrokken? Democratie is kwetsbaar en de geschiedenis, ook de recente, leert anders.

Over democratie gesproken. In Kamerik heersen nog feodale toestanden. Baronnenfamilie Taets van Amerongen stuurde via haar stichting Beheer Kasteel Renswoude tientallen inwoners een aanslag voor transacties met onroerend goed. Deze “dertiende penning” stamt uit de 15e eeuw. De bedragen waar het om gaat zijn echter heel erg 2012. Middeleeuws is het zeker maar de baron staat in zijn recht. Merk ook even op dat Kamerik in het westen van Utrecht ligt en Kasteel Renswoude in het oosten van die provincie. We hebben het eigenlijk ook niet over een “dertiende”  maar over een “negende penning”. In 2015 vervalt het recht. Tot dan kan de baron gebruikmaken van een overgangsregeling (ingesteld in 1984) waarin de heffing is verhoogd van 7 naar 11%.

De heren van Middachten en Twickel kunnen hier alleen maar van dromen. Hun heerlijke rechten zijn lang geleden afgeschaft. Er is overigens geen reden tot ongerustheid. Zij weten de weg naar de overheidsruif uitstekend te vinden. Ik zou wel eens precies willen weten hoeveel belastinggeld zij opsouperen. Via subsidies, ambtelijke inzet en al dan niet verstopt in projecten. De wegverlegging bij Hof te Dieren staat hoog op mijn lijstje. Die levert geen voordeel op voor de Traverse, wel voor de eigenaar van het landgoed. Kosten 6 miljoen.

Daar kan de familie Taets nog een puntje aan zuigen. Of eet die van meer walletjes? Prikt ze ook een vorkje mee bij het moderne belastingdiner?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten