Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 3 augustus 2012

Harde schijf


Digitaal opgeslagen informatie is om verschillende redenen maar beperkt houdbaar. Een CD geeft na een jaar of zes, zeven de geest. Dat geldt ook voor andere gegevensdragers. Soms heb je dan een probleem in huis. Zo bleek een door de BBC op videoschijven vastgelegde kroniek van Groot-Brittanniƫ na zestien jaar onleesbaar te zijn. De computer en de programmatuur om de schijven te lezen bestonden niet meer. Weg investering, weg inspanning van duizenden mensen.

Franse kerngeleerden hebben daar wat op gevonden. Ik zal u niet vermoeien met de technische details maar zij ontwikkelden een ”harde schijf” die tien miljoen jaar meegaat. De informatie op de schijf waarschuwt toekomstige archeologen om niet te gaan graven op plekken waar kernafval is opgeslagen. Er zijn nog wel wat probleempjes. Hoe ziet taal er over pakweg vijf miljoen jaar uit en hoe wordt er dan gecommuniceerd? Je moet er ook nog even voor zorgen dat de schijf in de daarvoor bestemde handen komt. Niettemin een mooie vinding. Alle kennis, alles wat we weten over heden en verleden kunnen we voor eeuwig vastleggen en (hopelijk) delen met de verre toekomst.

Intrigerend en frustrerend tegelijk. De homo sapiens, de mens in zijn huidige vorm, bestaat pas tweehonderdduizend jaar. Hoe zit dat met de toekomst? Leven er over vijf miljoen jaar nog wel nakomelingen van ons? Hoe zien onze kindskinderen er na 33.000 generaties uit? Wat doen ze, waar zijn ze, hoe leven ze, hoe oud worden ze, heet een van hen Theo? Is de mens verdrongen door andere levensvormen?

Antwoorden zijn er niet. Hoe graag we dat ook zouden willen, een blik in de toekomstige werkelijkheid is ons niet vergund. Maar goed ook want anders zou toekomst geen toekomst meer zijn en onze fantasie in een klap nutteloos. Nee, ik wil van Star Trek blijven genieten. One to beam up!

Laten we hopen dat er nog heel veel toekomst is. Dat die niet wordt beĆ«indigd door een archeoloog die gaat wroeten op een verkeerde plek. Daartoe aangezet door een schijfje dat is bekrast met geheimzinnige niet te ontcijferen tekens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten