Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 23 september 2012

Vervanging kliko's: Wij zijn besodemieterd


Door: Wim Pieper/Magda Rook

Raadsfractie Groep Pieper-Rook gemeente Rheden

"Hierbij ontvang je ons onderzoek naar vervanging afvalcontainers. Ons vermoeden dat wij besodemieterd zijn is door ons onderzoek bevestigd.".

Onze fractie wil de discussie rondom de vervanging van de miniafvalcontainers niet over doen. Echter wij hebben in het kader van onze controlerende taak een aantal vragen over de uiteindelijke vervanging van de zogenoemde kliko’s. 
Ergens gedurende discussie over de vervanging van de minicontainers heeft onze fractie het voorstel gedaan om inwoners een exemplaar, de beste, van de oude containers te laten houden en hiervoor een stikker “PAPIER HIER” te verstrekken. Om zo de aanschaf van een derde van de containers uit te kunnen sparen.
Op dat voorstel reageerde de wethouder, dat ondanks dat dat niet zichtbaar was de oude containers enorm slecht waren. Ze stonden op het punt om door de wielen te zakken.
De belasting als papiercontainer konden ze niet meer aan.
De slechte staat van de oude containers maakte ook dat uitstel van vervanging niet kon.
In de nota “ aangrijpingspunten voor de reductie van huishoudelijke restafval” van november 2010 staat onderaan bladzijde 6;

De laatste jaren constateren we dat er steeds vaker minicontainers tijdens het lossen kapotgaan/scheuren. Dit gebeurt zowel bij ‘ lelijke’ als bij ‘goeduitziende’ containers. Dit heeft te maken met het feit dat het plastic door weer –en temperatuursinvloeden in kwaliteit achteruit gaat en hard wordt. Een minicontainer kan daardoor er op het oog nog wel goed uitzien maar toch versleten zijn.

Maar nu blijkt uit onze informatie dat de afgeschreven containers zijn opgekocht.
Zij worden echter niet zoals gezegd versnipperd om opnieuw als grondstof voor containers te dienen. Dat gaat slechts op voor de kapotte exemplaren.
Die overigens “ op het oog “ worden uitgezocht door de heren die de containers ophalen.
Navraag bij het bedrijf dat ze heeft opgekocht leert dat de goede containers niet worden vernietigd.
De hele exemplaren, het merendeel van de oude containers zoals wij in de dorpen hebben geconstateerd, worden vervoerd naar o.a. Roemenië en/of elders buiten onze landsgrenzen, daar schoongemaakt en opnieuw verkocht voor het gebruik aldaar als afvalcontainer.
Daar het de moeite waard is om de containers te vervoeren en daar te reinigen laat zien dat er geld met de oude containers valt te verdienen en het zeker de bedoeling is dat ze nog jaren meegaan in dit geval in Roemenië. De winters in Oost-Europa zijn gemiddeld kouder dan in onze omgeving dus blijkbaar kan het plastic daar nog goed tegen.
Deze containers hadden dus ook nog enkele jaren dienst kunnen doen in onze gemeente.

Vandaar de volgende vragen:
1. Waarom is er niet met de gemeenteraad gecommuniceerd over het doorverkopen- en hergebruik van de minicontainers in Oost-Europa ?

2. Op basis van welke informatie zijn de oude containers als slecht beoordeeld?

3. Hoeveel euro was er bespaard als een derde minder containers was aangeschaft?

4. Welk bedrag hebben de afgeschreven containers nu opgebracht?

5. Wij verzoeken bij deze tot inzage in de officiële offerte en uiteindelijke aankooprekening.

Ons bereiken klachten van inwoners over de kwaliteit van de nieuwe containers.
Een paar voorbeelden, kromme deksels, deksels die niet goed sluiten, deuken en putten in de recent uitgezette nieuwe containers. Inwoners blijken in de weer met gereedschap om de putten eruit te halen en deksels te laten sluiten.
Men heeft het idee dat de kwaliteit van de nieuwe containers beduidend minder is dan de oude exemplaren. Vooral de deksels zijn volgens inwoners erg gammel.
Onze constatering is dat de nieuwe containers van dezelfde grote 3 kilo lichter zijn dan de oude. Dus de constatering van onze inwoners dat de wanden, onderkant en deksel dunner zijn lijkt daardoor te kloppen.

6. Zijn de nieuwe containers van mindere kwaliteit?

7. Hoelang geeft de leverancier garantie op de huidige containers?

8. Wat is de economische en vooral technische afschrijvingsduur voor de nieuwe containers?

De Fractie van de Groep Pieper-Rook
Wim Pieper
Magda Rook

2 opmerkingen:

  1. Joop Zijlstra, Ellecom24 september 2012 om 11:01

    Geachte politieke groep met de vlinder.

    Zou het ook mogen zijn: 'wij zijn in het ootje genomen'? Mag ik dat zelfs betwijfelen, hoewel ik niet alle gegevens heb?
    Ik stel wel vast dat we containers mochten houden als we dat wilden. Die hoefden toch ook niet versnipperd? Een heel bruikbare maatregel! In een van de ontainers heb ik mijn buitenboordmotor opgehangen. (Hold him rolling!) De ander ging naar een vriend in Waalre, niet ver van dat gemeentehuis daar, voor zijn veldje in België. Mag dat wel van u, in België, of is dat net als met Roemenië? Wat is er trouwens fout aan Roemenen?
    Overigens, ik heb hier thuis nog drie van die héél oude ijzeren asemmers staan, een uit Franeker (relikwie van mijn grboortestad), een uit Tietjerksteradeel (om het curieuze) en een uit Rheden. Ook die laatste heb ik niet nijdig aan de oudijzerboer meegegeven. Dat is een van die mensen die in de marge hun brood verdienen aan de kruimels van onze tafels, wat is dáár fout aan? Suggesties te over in ue woorden.
    Wat de operatie containers betreft, en speciaal de logistiek, heb ik zelfs een woordje van lof voor de wethouder (door te geven aan de ambtenaren/regelaars). Lof, en dat uit mijn mond! Zeker, ik ben daar niet scheutig mee, maar dat komt weer door het Schriftwoord over 'onnutte dienstknechten'.

    Kom. mevrouw, mijnheer, blijf zakelijk waar nodig en gepast. Geen achterhoede-gevechten in een 'verloren' slagje. Ik zou zeggen, luchtig fluitend op naar de volgende klus, het voorstel van die houtkachel op Middachten, van de firma slimmigheid en mooipraterij. U hoeft alleen de geldstromen te volgen. Dáár zo nodig het College van B.& W. op aanspreken. Enfin, een advies van mij krijgt u via de electronische weg. Vraagje nog terzijde: wat doen die afgevaardigden in die Stadsregio eigenlijk? Precies? Met welk nut?

    Met een vriendelijke groet,

    Joop Zijlstra, Ellecom.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wim,

    Ik ben het met je eens.

    Volgens Tiemens zouden de containers door hun hoeven zakken. Dat was al in 2009 een van de argumenten. Nu blijkt dat ze nog steeds goed genoeg zijn voor gebruik elders. Dan mag je je best besodemieterd voelen.

    De vervanginsoperatie vertoont overigens ook gaten.

    Ik kreeg een brief (dd 23 aug) van de gemeente waaruit ik het volgende opmaak:

    Dinsdag 19 september is de oude grijze container voor de laatste keer geleegd.
    Dinsdag 26 september (morgen dus) wordt de groene container voor de laatste keer geleegd.

    In de periode 17 t/m 28 sept worden de nieuwe afvalcontainers geleverd.
    Dinsdag 2 oktober worden de nieuwe "grijze"containers geleegd.

    Helaas, de nieuwe containers zijn tot op heden (maandagavond 25 sept) nog niet geleverd. Dat moet dus op een van de komende dagen gebeuren. Uiterijk vrijdag.

    Op maandag 1 oktober worden de "oude" containers ingenomen. Ze moeten vóór 7:30 LEEG aan de weg worden gezet.

    Dat LEEG inleveren, daar gaat het om. Wij zitten nu dus met het afval dat zich sinds de laatste leging (19 september) ophoopt (inclusief de resten van een feestje) Het mag niet in de "oude" bak want die moet LEEG worden opgeleverd maar ik heb nog geen nieuwe.

    Ik kan dat afval ook niet buiten laten staan. Mijn honden en de katten uit de buurt zouden er een bende van maken.

    Ik heb het dus toch maar in de "oude" bak gedaan. Maar dat mag nu juist niet. Dan mag de gemeente mij vertellen hoe ik dat in de nieuwe bak krijg!

    Samengevat: er mag niks in de "oude" bakken. De "nieuwe" zijn er nog niet.
    Waar moeten wij in de tussentijd met het afval heen? Kan ik dat in de raadszaal afleveren?

    M.a.w. het is een LOGISTIEKE PUINHOOP!!

    BeantwoordenVerwijderen