Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 25 september 2012

Vervanging van de afvalcontainers: een lumineus idee.

Door: Adriaan Dolk
 
Onze stevige containers zijn inmiddels omgewisseld voor lichtere exemplaren in gewicht. Op aanhangwagens werden de oude exemplaren keurig opgestapeld en afgevoerd. En dat alles preventief, uit opperste zorg dat er een paar tussen zouden zitten met scheuren. Dat kun je de burger niet aandoen was de gedachte van onze wethouder.

Overigens ben ik een paar maal bij zo’n wagentje wezen kijken, maar in al die containers heb ik geen scheur(tje) kunnen ontdekken. Dit terzijde, want het is natuurlijk geen representatieve steekproef, maar toch, je denkt er over na.

En we konden, volgens onze wethouder, er ook niet van op aan dat de goede, niet gescheurde, containers wel goed zouden blijven, want de winter kwam er aan en als het kouder zou worden konden de containers van de ene op de andere dag verkruimelen. Want zie je: plastic veroudert sterk in de kou. Bovendien leveren we, als inwoners van de gemeente, op die manier allemaal een bijdrage aan de duurzaamheid, want de oude containers zouden worden gerecycled. Dat wil zeggen het plastic waarvan de oude containers waren gemaakt zou weer worden hergebruikt voor andere plastic producten; en dat scheelt in grondstofgebruik en op grondstoffen moeten we zuinig zijn.

Naar ik veronderstel, liet de fractie van de groep Pieper- Rook/ Burgerbelangen (PRB) op woensdag 19 september jl. een klein bommetje ontploffen in het college van de gemeente Rheden door te onthullen dat de containers helemaal niet worden gerecycled.

PRB was al langer op zoek naar de werkelijke reden om de containers te vervangen maar kreeg van het College geen informatie dat hun argwaan wegnam. Totdat de containers werden omgewisseld en de wagentjes in de gemeente rondreden. Kom op, dacht PRB, we vragen het aan het bedrijf zelf. En ziedaar.

Terecht constateert PRB dat het kennelijk lonend is voor dit bedrijf, na keuring ‘op het oog’ - waarom kan dat bedrijf het wel en de gemeente niet? - de goede containers schoon te maken, op transport te zetten naar Roemenië en daar te verkopen. Ondanks de strenge winters daar ter plaatse verwachten de Roemenen niet dat de containers zullen verkruimelen. En de Nederlandse onderneming kan er waarschijnlijk goed aan verdienen.

Dat is dus in deze crisistijd een hele slimme bijdrage van GroenLinks aan onze Nederlandse economie. Het bedrijf dat de nieuwe containers levert verdient er aan en het bedrijf dat de oude containers ophaalt verdient er ook aan. Ongetwijfeld is deze formule ook op andere gemeentelijke bezittingen toepasbaar. Wat dacht u van de straatlantaarns in onze gemeente. Enkele zijn aan vervanging toe, maar het gros doet het nog prima. Hup, alle straatlantaarns op laten ruimen, verkopen in Afrika en een Nederlands bedrijf nieuwe lantaarns laten leveren. Het is het ei van Columbus om uit de crisis te komen. Dat daar nog nooit iemand aan gedacht heeft. Het bedrijfsleven floreert en de werkgelegenheid neemt toe.

PRB vraagt zich onder meer af waarom de wethouder dit lumineuze idee gedurende enige jaren voor zichzelf heeft gehouden en waarom zij de Raad niet heeft geïnformeerd?  Dat is natuurlijk een domme vraag; de wethouder wilde de raad blij verrassen. En het College zelf? Wist die ook van niets? Zijn VVD, CDA, en D66 zogezegd medeplichtig aan het niet informeren van de raad?

Ongetwijfeld zijn alle inwoners van de gemeente reuze benieuwd naar de reactie van de wethouder, maar in afwachting daarvan alvast een pluim op de hoed van de groep Pieper-Rook Burgerbelangen.

Adriaan Dolk, Dieren

4 opmerkingen:

  1. Adriaan, Alvast dank voor je pluim. Mijn reactie komt nog. Heb wat mailtjes gekregen. Lezers hebben met genoegen je bijdrage gelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Theo,

    Dank voor je pluim. Onderzoek loopt nog steeds. Meer en meer info komt binnen. Over inhoud laat ik mij/wij nog niet uit.
    Nog steeds onbegrijpelijk dat bijna 1.4 miljoen is uitgegeven voor iets dat totaal onnodig was. Vooral nu bekend is dat containers voor een tweede leven naar het buitenland gaan.

    Mij is bekend dat dagelijks wagens naar Velp gaan om containers te halen en te brengen dat gebeurt van 's morgens vroeg tot ongeveer 19:00 in de avond rijden de wagentjes.

    19 september verstuurde ik deze mail "Signalen komen binnen dat er nog niet alle containers bij woningen zijn opgehaald. Is bekend wanneer de laatste zijn opgehaald door een extern bedrijf?"
    Antwoord kwam 20 september 2012 "Het ophalen van de laatste containers gebeurt op 4 oktober a.s."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Signalen dat nog niet alle containers zijn opgehaald"

      Dat klinkt als het onthullen van een complot. Maar wij hebben begin september al een brief gehad waar die datum in genoemd stond. En ze zijn ook opgehaald, keurig volgens die planning. Alleen jammer dat de nieuwe pas op 1 oktober gebracht werden, waardoor de groene 'vol' aan de straat moest (laatst geleegd 25 september).

      En zowel grijs als groen waren kapot, bij ons. Groen had een verticale scheur van zeker 30 cm. Dus ik ben blij met een nieuwe, grotere.

      Verwijderen
  3. Voor meer informatie kijk op http://www.groeppieperrook.nl/

    BeantwoordenVerwijderen