Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 12 oktober 2012

Waar is dat feestje?


Flashmobs, Project X, illegale houseparties, voetbalwedstrijden, festivals.  Waar veel mensen samenkomen liggen de risico’s op ordeverstoring, vernieling en geweld op de loer. Waarom gaat het bij het ene evenement goed en slaat elders de vlam in de pan? Wanneer wordt er ingegrepen en wanneer wordt zo’n samenkomst oogluikend toegestaan?

Sinds de rellen in Haren weten we dat Project X staat voor rotzooi trappen. In Arnhem dreigde een herhaling. Burgemeester Krikke gooide daarop de stad op slot om trammelant voorkomen. Prima actie!

Vorige week was er een illegale houseparty in Riviersteen. De beheerder van het terrein belde de politie om er een eind aan te maken. De organisatoren weigerden te stoppen. Daarna trok de burgemeester alles uit de kast. Pelotons ME, ambulances, brandweer, de hele rataplan was present. Maar er werd niet ingegrepen. De eigenaar wilde de mensen van zijn terrein hebben en het geluid bezorgde veel mensen overlast. Maar de burgemeester van Rheden greep niet in.

Een luidruchtig feestje in de sportkantine wordt niet getolereerd. Bepaalt het aantal feestgangers de grens? Als 40 mensen een feestje bouwen en overlast veroorzaken dan wordt er een eind aan gemaakt maar als 400 mensen dat doen wordt er niet ingegrepen. Pas om half zeven in de ochtend ging de volumeknop omlaag. Fijn voor de inwoners van Lathum en Giesbeek. Kwamen zij eindelijk ook aan slapen toe.

Zijn de organisatoren die weigerden het feest te stoppen ter verantwoording geroepen? Zijn er bij het vertrek van de bezoekers nog auto-, alcohol- en drugscontroles uitgevoerd? Het lijkt me sterk dat de feestgangers alleen maar gedanst hebben en Riviersteen ligt niet bij een bushalte. Maar ik heb niets van dit alles vernomen. Als de voetbalkantine sluit dan staat bij wijze van spreken de politiefuik om de hoek.

De Rhedense Burgermeester Van Wingerden van Rheden had misschien goede redenen om niet in te grijpen. Maar dat het rechtsgevoel van velen hier een gevoelige knauw kreeg valt niet te ontkennen. Ze heeft dan ook het een en ander uit te leggen. Niet alleen aan de raad maar ook aan de burgers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten