Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 7 december 2012

Moe


De Traverse Dieren. Ik kan me goed voorstellen dat mensen er een beetje moe van worden. Het gedraai, de machinaties en het gemanipuleer hangen mij ook mijlenver de keel uit. Wat is er over van Hart van Dieren, het plan dat van Dieren weer één dorp zou maken? Het resultaat, een brok ellende, mocht er zijn. Miljoenen euro’s door het afvoerputje, de levens van tientallen mensen overhoop gehaald maar geen korrel zand verplaatst.

Gedeputeerde Verdaas fungeerde toen als bliksemafleider. Hij trok een blik architecten open, de een nog beroemder dan de andere. In Atelier Verdaas vergastten zij Dieren op prachtige vergezichten, de een nog mooier dan de andere. Volgens de deskundigen van het Atelier was het Dierense probleem oplosbaar zonder ondertunneling van de Burgemeester de Bruinstraat en zonder verdiepte ligging van het spoor. De stuurgroep Hart van Dieren dacht teveel vanuit een verkeersoplossing en te weinig vanuit een visie op de ruimtelijke ordening. Ja, de ruimtelijke invulling van het gebied paste niet bij het dorpse karakter van Dieren.

Het ging er allemaal in als Gods woord in een ouderling. En de inwoners van Dieren hielden de moed erin. Zij streden voor het behoud van de rijksbijdrage, zij bleven er in geloven. Het moet gezegd: gemeentebestuur en raad steunden ze daarbij. De provincie, in de persoon van toenmalig gedeputeerde Van Haaren, stak echter geen poot uit. Sterker nog, toen de gemeente Rheden bij de minister pleitte voor behoud van de bijdrage keek ze de andere kant uit. Maar toen de rijksbijdrage alsnog loskwam verdween die wel in de zakken van de provincie.

Vervolgens werd het, inmiddels tot Traverse omgedoopte, project op de lange baan geschoven. Pas na de provinciale verkiezingen van 2011 (en dito afscheid van Van Haaren) kwam het proces weer op gang. Het ziet er nu naar uit dat Dieren zijn Traverse krijgt: een goot met een deksel, te veel gedacht vanuit een verkeersoplossing, te weinig geredeneerd vanuit een visie op ruimtelijke ordening en niet passend bij het dorpse karakter van Dieren. Plus nog een paar andere haken en ogen. 

Om moe van te worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten