Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 18 december 2012

Traverse Dieren - Geneuzel in de marge

Titaan
Recent was in de pers het bericht te lezen dat de provincie Gelderland een boete was opgelegd door het Rijk, Het gaat om een bedrag van 2 miljoen euro die in mindering moet  worden gebracht op de verstrekte subsidie voor het Project Traverse. Niet  afgedragen BTW of iets dergelijks. “Knokken voor miljoenen” staat boven het bericht. Onze mannetjesputters van de provincie houden er van om bij zo’n aantijging er met hun volle gewicht tegenaan te gaan. 

Nog niet zo lang geleden viel de keuze voor de Traverse op variant 3a-lang, maar dat ging wel gepaard met zorgelijke geluiden. De provincie komt met deze variant een paar miljoen tekort op het budget. Maar dezelfde mannetjes en niet te vergeten de vrouwtjes  proberen dat te vinden in “een herschikking van het wegenfonds.” Ook daar zijn ze goed in. Iets herschikken van vestzak naar broekzak.

En wat te denken van zo’n anderhalf miljoen euro die de provincie de gemeente Rheden nog heeft ontfutseld als bijdrage voor de variant 3a-lang. Dat was een flink succes voor de mannetjes en vrouwtjes van de provincie. Nog wekenlang hebben ze elkaar tevreden toegeknikt.  

Besprekingen met de gemeente Rheden op het scherp van de snede, het wegenfonds herschikken en knokken voor miljoenen; Puf, puf, toe, toe; de provinciale daadkracht kent geen grenzen. 

Hoe staat het eigenlijk met dat bedrag van 4000 miljoen euro dat door de verkoop van NUON aandelen bij de provincie is binnengekomen en dat door een gedeputeerde, die zichzelf tot goed rentmeester benoemde, op een bankrekening is gezet - waar het geduldig in waarde staat te verminderen?

Is in de huidige crisis de Europese discussie bezuinigen versus investeren ook tot de provincie doorgedrongen? Als een kip op de eieren blijven zitten en niets uitbroeden helpt de economie bepaald niet vooruit. ‘Het geld klotst tegen de wanden van het provinciehuis’ was al een uitspraak van een provinciaal ambtenaar voordat de opbrengst van de NUON aandelen op een provinciale rekening werd gestort.  

Als ik nu de vraag stel hoe het staat met die 4000 miljoen word ik doorverwezen naar de transparante verslaglegging van de provincie op internet. Daar zou het allemaal te zien zijn. Ik wil op dit punt graag worden gecorrigeerd, maar die specifieke informatie kan ik niet vinden. Bovendien is die verslaglegging, en ik denk voor vele inwoners van Gelderland met mij, helemaal niet zo transparant als de provincie wel denkt.

Een  half A4-tje is genoeg. Wanneer en wat is er precies door de verkoop van Nuon-aandelen binnengekomen en is dat allemaal op die bankrekening terechtgekomen? Zijn er al bestedingen geweest uit deze pot en zo ja welke? Wat is de renteopbrengst tot nu toe? En tot slot graag het eindsaldo per 31 december dit jaar. Dat kan voor een ervaren ambtenaar niet zoveel werk zijn, zodat het voor 15 januari op de website van de provincie kan staan. En dan graag elk drie maanden  herhalen, alstublieft. Enige daadkracht op dit punt zou welkom zijn.

It’s not your money, it’s our money

Adriaan Dolk, Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten