Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 4 januari 2013

Traditie


Naar nu blijkt zijn jongeren in het dorp Rheden al jarenlang slachtoffer van pesterijen door plaatselijke ondernemers. Zeven jaar op rij plaatsten laatstgenoemden een kerstboom op het Dorpsplein zonder rekening te houden met de behoeften van de Rhedense jeugd. Vorige maand, op 19 december, bereikte het gesar een dieptepunt. De boom van het geslacht Picea abies werd voor het oog van de jongeren omgezaagd.

Volgens Klaas-Piet Pietersen-Klaassen (18), woordvoerder  van de Rhedense jongeren, werd hen daarmee de mogelijkheid ontnomen om zich op ordentelijke wijze voor te bereiden op de viering van de zonnewende. Pietersen:  “ De ondernemers cum suis hebben met hun op primitieve driften gebaseerde gedrag onze preparaties zonder scrupules verstoord. Wij laten ons echter niet uit het veld slaan door de populistische onderbuikgevoelens van neringdoenden en wij beraden ons op juridische stappen. Onze pyrotechnische exploraties zijn immers in de knop gebroken.”  

Voor het speciaal voor het kerstboombranden aangeschafte vuurwerk wordt een andere bestemming gezocht. Mist tijdens de jaarwisseling zou nog iets van het seizoen kunnen redden. De vooruitzichten gaven op het moment van schrijven van dit artikel echter weinig hoop op een gunstig weertype.

Directeur K. Nalmaar van Fireblast Networks reageerde eveneens ontzet: “De effecten van kanonslagen en vuurpijlen die worden afgestoken in kerstbomen van dit type zijn spectaculair. Dit wordt nog versterkt door de aanwezigheid van kerstverlichting. Ik eis dan ook meer respect voor de vuurwerkconsument.”

De jongeren zien geen heil in een stille tocht. Die is moeilijk in deze drukke periode in te passen. Een ander initiatief maakt meer kans. De kersverse Stichting Jeugd en Boom zet zich in voor een blijvend eerbetoon aan de bruut verstoorde traditie. Gedacht wordt aan een standbeeld van enkele jongeren die een Picea abies ontleden. In de lokale politiek gaan stemmen op om minimaal de helft van de kosten voor rekening van de gemeente te laten komen. De jongeren kunnen sowieso rekenen op brede steun. Het bakkersgilde brengt het “Rhejense zevenmaaltje” op de markt. Per verkochte lekkernij gaat 1 euro naar het goede doel. Net als de opbrengst van het boek “Het dorp van de zeven dennen” van schrijver Maikel Rot-Jong.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten