Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 5 maart 2013

Koningslinde


Door: Joop Zijlstra
Waarde Collegeleden,
I.  Zoals wij vernemen uit bijgaand krantenbericht is door uw College afgezien van de plaats voor een linde met hekwerk op de hoek Laan van Avegoor en de Binnenweg. U hebt snel besloten, zowel over de plaats als over het afzien ervan. U besloot in eerste besluit te vroeg, vanwege het aangeven van een zogenaamde vertegenwoordiger van Ellecom dat het wel goed zat. Neen dus.
Naar het in de krant verluidt zal over een andere, geschikte, locatie voor de linde met hek overleg worden gepleegd met de Oranjevereniging van Ellecom en Ellecoms Belang. Ik pleit er voor dat u ook republikeinen uit het dorp bij het overleg betrekt. Daarbij zou aan de orde kunnen komen de reden waarom überhaupt koningslinden in elk van de dorpen moeten worden geplaatst.

Wellicht is er een compromis mogelijk. (Waarover hierna onder II meer.)
Waarom zou een groeiend aantal republikeinen uitgesloten moeten zijn van overleg, terwijl de positie van de koning mogelijk al op korte termijn discutabel wordt en koningslinden weer gewone linden worden. (Wij wijzen u in dit verband op bijgaande tekst in Filosofie Magazine van februari 2013, bespreking door Maarten Meesters van het boek ‘Waarom zouden we de koning niet kiezen?' van filosoof Hans Dijksterhuis.)
Het gaat er republikeinen niet om dat het consequenties moet hebben nu de koning, evenals zijn voorgangers in vrouwelijke lijn, niet afstamt van koning Willem I (in alle families is wel eens wat). Die afstamming is voorwaarde in de grondwet. Het gaat erom dat de grondwet zelf niet deugt. In het eerste artikel staat immers dat alle inwoners van ons land gelijk zijn voor de wet, maar verderop wordt een uitzondering gemaakt ten behoeve van één familie die zelfs exclusief het staatshoofd levert, inclusief daarbij blijkbaar behorende functies en hoge emolumenten. (Filosoof Dijksterhuis haalt met reden ook artikel 3 van de grondwet aan.)

De oranjevereniging gelooft in sprookjes of baseert haar mening over het
koningshuis op twijfelachtige grond of op louter sentiment, republikeinen steunen feitelijk en concreet op het eerste artikel van de grondwet; zij zijn gehecht aan eenzelfde tekst in de universele verklaring van de rechten van de mens.

II.  Zoals bezwaarmakers in beroep gingen tegen een mogelijk besluit van uw College ten aanzien van de eerder gekozen plaats voor koningslinde met hek in Ellecom, zo maken republikeinen nu bezwaar tegen het mogelijke en vlotte besluit van uw College om in elk van de dorpen in de gemeente een koningslinde te plaatsen.
Lieten zij in het bezwaar tegen de genoemde plaats, de kwesties rondom de koning buiten beschouwing, hier betrekken zij die er uitdrukkelijk bij.
Mensen treuren om het verlies van veel groen uit bezuinigingsmotief. Het plaatsen van een linde in elk dorp in de gemeente is allerminst een noodzakelijke geldbesteding in tijden van crisis.

Samenvatting:
1. Verzoek van republikeinen om betrokken te worden bij genoemd overleg.
2. Bezwaar tegen uw besluit om koningslinden te plaatsen in elk dorp.

Met hoogachting,
J. Zijlstra te Ellecom




Geen opmerkingen:

Een reactie posten