Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 26 april 2013

Lintjesregen 2013 - Rheden, Doesburg, Rozendaal

In de gemeenten Rheden, Doesburg en Rozendaal daalden de lintjes neer op tien inwoners. Zij zetten zich allen langdurig in en op een bijzondere manier in voor de gemeenschap en werden daarvoor beloond met hun benoeming tot Lid in de Orde van Oranje –Nassau. Het betreft:

  
Dhr. M.A. Nieumeijer (Velp)
De in Velp-Zuid alom bekende heer Ton Nieumeijer (74) zet zich al sinds 1995 belangeloos en bijzonder intensief in voor de bewoners in Velp-Zuid. Hij heeft zich sterk gemaakt voor het realiseren van het Inloophuis in Velp. Dit huis is een ontmoetingsplek voor mensen in een sociaal isolement, waar hij probeert de gasten met raad en daad bij te staan. Verder verdeelt de heer Nieumeijer zijn tijd tussen serviceflat de Ulenpas, de buurtvereniging, het organiseren van boodschappendiensten, het vervoeren en begeleiden van zieke of oude wijkbewoners naar arts of ziekenhuis. De heer Nieumeijer is de oprichter en voorzitter van het Iesselkoor. Het Iesselkoor is een koor dat belangeloos met Nederlands repertoire optreedt in bejaardenhuizen. Zijn vrijwilligerswerk is een fulltime baan.

Dhr. H.B. Sanders (Velp)
De heer Sanders (65 jr), is al sinds 1981 vrijwillig lid van het Rode Kruis in de functie van EHBO'er. Hij is veelvuldig aanwezig als EHBO'er op evenementen en biedt hulp bij extreme weersomstandigheden aan daklozen, is aanwezig bij grote inentingsacties, rijdt voedselpakketten voor de Voedselbank in "zijn" ambulance en verzorgt alle soorten van bijzonder vervoer voor gehandicapten en zieke mensen. De heer Sanders is als EHBO'er gevraagd aanwezig te zijn bij de uitvaart van Prinses Juliana en Prins Claus. Hij is intensief betrokken bij verschillende delen van het Rode Kruis. In 2012 heeft hij de cursus voor AED afgerond en is hiervoor oproepbaar (dit is al enkele keren gebeurd). Naast al deze activiteiten verricht de heer Sanders sinds 1992 bijna dagelijks hand -en spandiensten voor de tafeltennisvereniging Sportveld Velp. Hij speelt een centrale rol binnen de club.

Dhr. R. A. Van Ittersum (Velp)
De heer Van Ittersum (68 jr) is sinds 1979 actief als vrijwilliger. In Amstelveen was hij voorzitter en bestuurslid van hockeyclub Hurley en van 1995 tot 2006 voorzitter van hockeyclub AHC in Velp. Vooral de jeugdleden heeft hij altijd bijzonder gestimuleerd. Nu organiseert en begeleidt hij het trimhockey voor de dames van AHC. De heer Van Ittersum is sinds 2012 erelid van AHC. Daarnaast is hij sinds 2006 bestuurslid, vicevoorzitter, financieel adviseur en sponsorwerver bij Dierenasiel De Dierenborgh. Hier heeft hij o.a. de aankoop van de extra dierenambulances gerealiseerd. Hij zet zich tevens in als chauffeur voor Tafeltje Dekje, secretaris/thesaurier voor het Ridderschap van Overijssel en bestuurslid van Jona (jongeren op weg naar anderen/ thuis- en daklozenopvang).

Dhr. B. Kapel en mevr. S. Kapel-Pauli (Dieren)
Al sinds 1978 is het echtpaar Kapel de drijvende kracht achter de speeltuin in Dieren. Zij zijn dagelijks aanwezig, houden toezicht op de kinderen en bemannen de kantine. De heer Kapel (65 jr) verzorgt met een groep vrijwilligers het onderhoud van de tuin en de speeltoestellen. Bij vorst zorgt hij voor een prachtige en veilige ijsbaan. Mevrouw Kapel-Pauli (51 jr) verzorgt de ledenadministratie, is de vraagbak voor het bestuur en werft actief sponsoren. Zij was één van de initiatiefnemers om de speeltuin  toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking. De heer Kapel heeft daaraan enthousiast meegeholpen. De Dierense Speeltuin is vanaf 2011 ambassadeur voor de NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind).

Dhr. P.B. Boer (Dieren)
De heer Boer (66 jr) zet zich al 28 jaar intensief en belangeloos in voor de jongeren van het Evangelisch Begeleidings Centrum (ECB) in ’t Harde. Het ECB biedt op professionele wijze hulp aan (jong) volwassenen met psychische problemen in de ruimste zin van het woord. Sinds 1984 (zeker 20 à 30 uur ) per week verzamelt en verkoopt de heer Boer verzamelwaar op beurzen en markten. De opbrengst gaat geheel naar het ECB. De opbrengst is door de jaren heen besteed aan mountainbikes, loungebanken, gereedschap en ontspanningapparatuur voor de jongeren.

Dhr. J. Plasman (Spankeren)
De heer Plasman (83 jr) was in 1984 oprichter (en tot voor kort bijna 30 jaar voorzitter) van de experimentele werkplaats De Spaander in Rheden waar ontslagen werknemers van Thomassen weer een zinvolle dagbesteding kregen.  Sinds 1960 is de heer Plasman als vrijwilliger actief op bestuurlijk gebied. Hij is bestuurslid bij verzorgingshuis Gelders Hof, was betrokken bij de oprichting van Vrienden van Gelders Hof en is voorzitter van de verzorgingsgroep Meander. In Spankeren is hij voorzitter en medeoprichter van ontmoetingscentrum De Kerkhorst en was hij 9 jaar voorzitter van de Cliëntenraad Wet Werk en Bijstand en mede-initiatiefnemer voor de restauratie van de Petruskerk.

Dhr. J. Sipkens (Rozendaal)
De heer Ir. J. Sipkens (84 jr) is sinds 1976 lid en sinds 1982 voorzitter en stuwende kracht van het houthakkersgilde van de Lionsclub Arnhem. Het houthakkersgilde verwerkt bomen op het terrein van zijn voormalige werkgever Staatsbosbeheer in Rozendaal tot openhaardhout. De verkoopopbrengst van het hout wordt door het bestuur van de Lionsclub besteed aan goede doelen. Het resultaat dat mede door de belangeloze inzet van de heer Sipkens is bereikt, bedraagt alleen al in de afgelopen tien jaar circa  80.000 euro.  

Dhr. J. Scheltes (Doesburg)
De heer Scheltes was eerder ambtenaar in Doesburg. Daarbuiten heeft hij zich als vrijwilliger ingezet voor zeven (!) kegelclubs, als voorzitter van de Wijkraad Noordelijk Molenveld, voor de SP  en, met veel passie, voor Doesburgse monumenten. Hij voorzag De Stichting Stadsherstel van support en goede adviezen. Van 1990 tot 2002 was hij lid van het bestuur van de Monumentenvereniging 15 april 1945. In 1988 was hij nauw betrokken bij het initiatief van deze vereniging om de landelijke Open Monumentendag in Doesburg te organiseren.
  
Dhr. D. van der Lei (Doesburg)
De heer Van der Lei is vrijwilliger sinds 1973. Eerst als lid van de oudercommissie van de Buddendorfschool, daarna in bestuursfuncties van verschillende Doesburgse verenigingen, als deelnemer aan het Project Uitzending Managers van Economische Zaken voor vrijwilligerswerk in het buitenland en vanaf 1999 twaalf jaar lang penningmeester van de Stichting Overdekt Zwembad. Sinds 2003 is hij lid van de werkgroep Open Monumentendag Doesburg, vanaf 2005 Gecommitteerde van de Gestichten van Weldadigheid. Daarnaast is hij één van de stadsgidsen die namens de VVV Doesburg toeristische rondleidingen verzorgt.

Allen van harte gefeliciteerd met deze erkenning! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten