Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 8 mei 2013

Ontwikkelingshulp voor Zuid Afrika

Door: Adriaan Dolk
Langeberg Municipality (voor 28/8/2009, 
Breede River/Winelands Local Municipality)

Door vakantie was het mij ontgaan, maar weer thuis en stukje bij beetje doorlezend wat er in die periode is gebeurd, kwam ik de vragen tegen die in de raad van de gemeente Rheden zijn gesteld over een reis naar Langenberg in Zuid Afrika door de wethouders Tiemens (GL) en König (D66). 

Is dat wel verstandig zo’n snoepreisje in deze tijd; daar maakte de raad zich zorgen over. En er was in 2008 toch door het college toegezegd dat er geen stedenband zou worden aangegaan met de gemeente Langenberg (voorheen Breede Rivier) in Zuid Afrika.

In 2008 vroeg (inmiddels) wethouder Haverkamp (VVD) zich al af of Rheden zo nodig ontwikkelingshulp moet verlenen aan Langenberg. Dat is mogelijk een taak van het Rijk, maar in ieder geval niet van de gemeente, zei Haverkamp – toen. 

Dat klopt, geeft het college als antwoord, er is geen sprake van een stedenband, maar er stond nog € 4000 op een tussenrekening en dat geld hadden we over. De rest van de kosten wordt betaald door de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Bovendien zijn de vliegtickets al besteld en door de reis af te zeggen zal de bestuurlijke betrouwbaarheid van de gemeente Rheden geweld worden aangedaan. De wethouders zullen verslag doen van hun reis als ze weer terug zijn.
En dat is het dan. De vraagjes zijn weer gesteld en de antwoordjes zijn weer voor zoete koek geslikt. Want een ding staat voorop: vooral geen heisa in de gelederen van de coalitie.

De beide wethouders, neem ik aan, zijn inmiddels teruggekeerd, maar heeft al u iets vernomen van de belangrijke zaken die zij in Zuid Afrika hebben besproken? Is er sprake van enige bijdrage aan de groei en bloei van de gemeente Rheden door deze reis?  Of hebben zij de betrouwbaarheid van Rheden in Zuid Afrika zeker gesteld. Hetgeen voor de inwoners van onze gemeente een grote geruststelling zou zijn, want daar maakten we ons nu echt zorgen over.  

Wat wethouder Tiemens in Langenberg is wezen doen lijkt me niet zo moeilijk te raden. Er moesten daar vuilcontainers worden vervangen en dat is haar bestuurlijke specialiteit.  Als er ergens ter wereld containers in het zonnetje staan te verouderen dan geeft deze wethouder graag haar vrijblijvend advies. Op voorwaarde dat zij ter plaatse poolshoogte mag nemen en dat de reis betaald wordt uit gemeenschapsgeld.

Wat König in Langenberg had te zoeken blijft voor mij enigszins gissen. Maar het zou me niet verbazen als er daar een project in voorbereiding is om de verkeerssituatie te verbeteren. König heeft dan die gemeente uitstekend kunnen adviseren op welke manier je de beschikbare middelen aan zo’n project kunt onttrekken om een lokale landgoedeigenaar te gerieven. Je zou er bijvoorbeeld een park van kunnen restaureren.

Adriaan Dolk, Dieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten