Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 7 juni 2013

Hoorzitting Provincie Traverse

Door: Adriaan Dolk

Op 3 juni jl. maakten in Theothorne meer dan 20 insprekers van de gelegenheid gebruik om hun reactie te geven op de Zienswijzennota Traverse Dieren.

De wegverlegging van de N348 scoorde hoog in de rijen van de insprekers.  Enkelen daarvan gingen er specifiek op in dat de redenen voor de bundeling van weg en spoor na zoveel jaren nog totaal onduidelijk zijn, niet passend in - en wezensvreemd aan - het doel van het project Traverse, namelijk verbetering van de verkeerssituatie en het herstellen van de verbinding tussen Dieren Noord en Dieren Zuid.

Het monstrum parkeergarage in de Oranjebuurt, op het bordje van de gemeente Rheden, was een andere topper in een verscheidenheid van onderwerpen. Het hulpeloze verzoek aan de provincie was: Sta dit niet toe, help ons!

Wat mij het meest trof was een statenlid die een idee door een inspreker naar voren gebracht kennelijk wel aantrekkelijk vond en vervolgens met enige ontsteltenis constateerde: “ja, maar als we dat alsnog gaan doen, dan betekent dat een grondige heroverweging van het project en dan loopt de Traverse misschien wel drie jaar vertraging op.”

Hiermee werd duidelijk hoezeer dit statenlid zich heeft overgeleverd aan het loze maar zogenaamd daadkrachtige bestuurlijke concept: “We moeten nu doorpakken; het heeft al lang genoeg geduurd.”

Wat is eigenlijk de urgentie van het project Traverse Dieren?

Zijn er wekelijks, maandelijks, jaarlijks calamiteiten aan de orde? Staan we dagelijks uren in de file? Vijftig jaar geleden werd door toenmalige bestuurders de aanleg van de Burgemeester de Bruinstraat als een tijdelijke maatregel voorgespiegeld. Met de oplossing die nu wordt gekozen voor de Traverse zal het dorp Dieren op z’n minst vijftig jaar verder moeten.

In zo’n tijdspanne van 100 jaar maakt het natuurlijk niets uit of de verkeerssituatie over twee of over vijf jaar wordt verbeterd en kan de hereniging van Dieren Noord en Dieren Zuid zonder grote bezwaren ook nog wel een paar jaar opschuiven. Mits natuurlijk, dat het project dan wel in overleg met de inwoners van Dieren wordt ontwikkeld. 

Toch denk ik niet dat de ontsteltenis van het statenlid alleen maar de vertraging van het project zelf betreft. Het zal hem vooral dwarszitten dat door een heroverweging van het project Traverse, het daarmee opnieuw pijnlijk duidelijk wordt dat de gevolgde bestuurlijke processen in de provincie Gelderland en in de gemeente Rheden geen resultaten geven die door de burger worden gewaardeerd. Hetgeen toch eigenlijk wel de bedoeling is in een democratie. Dat moet een zichzelf respecterend volksvertegenwoordiger toch te denken geven. Nu nog de consequentie durven trekken dat zo’n heroverweging noodzakelijk  is en dan vervolgens doorpakken in overleg met de inwoners van Dieren.       


Adriaan Dolk, Dieren  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten