Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 7 mei 2013

Dossier Spoor-IJssellijn

Hier vindt u links naar artikelen (muv de Traverse Dieren) die verband houden met de spoorlijn die dwars door de dorpen van de gemeente Rheden heen loopt. Het Dossier Spoor wordt actueel gehouden.

Met een muisklik op de titel (vetgedrukt) gaat u naar het bijbehorende artikel. De jongste artikelen staan bovenaan.




Vandaag Wetteren, morgen Rheden, Velp of Dieren?

In de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 mei ontspoorde bij het Belgische Wetteren een
Wetteren, 4 mei 2013
trein die was geladen met explosieve en giftige stoffen. Enkele wagons vlogen daarbij in brand. De brandweer liet de wagons uitbranden om te voorkomen dat er door te blussen nog meer giftige dampen zouden ontsnappen. De autoriteiten waren er als de kippen bij om te verkondigen dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid was.
Volstrekt tegen de feiten in.

Toch is er rondom de trein geblust. Het gaat om de stof acrylnytril. Een kleurloze, zeer licht ontvlambare uiterst giftige, organische vloeistof dat naar amandelen ruikt. Door vermenging met water ontstaat blauwzuurgas. Het zeer giftige bluswater kwam vervolgens in het riool terecht dat door de bewoonde omgeving loopt. De giftige rook en de dampen uit het water kostten minimaal 1 man het leven en veroorzaakte tientallen gewonden. Het gif kan ook kanker veroorzaken. Honderden mensen moesten worden geƫvacueerd.

Ik las vanmorgen in de krant het commentaar van Ira Helsloot, een Nederlandse hoogleraar Bestuur en Veiligheid. Die stelde dat zo’n ramp in Nederland niet zulke gevolgen kan hebben. “We weten precies wat er waar en wanneer rijdt. Bovendien laten ongevallen in het verleden zien dat wanneer treinen op elkaar botsen de schade relatief beperkt blijft.”