Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 20 juni 2025

Rode lijn?

Onlangs werd de motie “Rode lijn” behandeld, waarin Israël aan de schandpaal wordt genageld.

In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. In de motie is de anti-Israël-propaganda klakkeloos overgenomen. Nergens wordt verwezen naar de gruwelijke slachtpartij van 7 oktober 2023, de honderden gijzelaars waaronder kinderen en oude mensen, hoe gijzelaars en lijken van slachtoffers als trofeeën werden meegesleurd door de straten van Gaza of het vernederen van gijzelaars bij de gevangenenruil. En nog steeds worden tientallen mensen gegijzeld. Daarover geen enkel woord. Niks, nada!

Wel worden omstreden figuren en instanties opgevoerd, beruchte Israël-haters, die Israël beschuldigen van genocide. De gevolgen van deze stadsoorlog worden ook niet objectief beschouwd. Er zijn meer dan 50.000 doden! Verschrikkelijk! Maar waarom verzwijgen dat daar meer dan 17.000 Hamas-leden onder vallen en dat Hamas de bevolking als menselijk schild gebruikt?

Ik hoop oprecht dat deze tragedie snel eindigt, maar laat er geen twijfel over bestaan: Israël is deze strijd niet begonnen en heeft het volste recht zich te verdedigen. Laat Hamas de resterende gijzelaars vrijlaten. Dat zou het einde van dit drama een stuk dichterbij brengen.

Wij zijn daarom hartgrondig tegen deze motie. En tegen elke maatregel die Israël verzwakt.

Dat is onze Rode lijn!

Theo Kooijmans

Fractievoorzitter Volkspartij Politiek Rheden

Mail: vpr.t.kooijmans@rheden.nl




woensdag 4 juni 2025

Verlenging opvanglocaties asielzoekers in Velp

Er worden twee nieuwe overeenkomsten met het COA (Centraal orgaan opvang
asielzoekers) gesloten om het asielzoekerscentrum aan de Arnhemsestraatweg 348 in Velp en de tijdelijke gemeentelijke opvang aan de Broekstraat 9 in Velp te verlengen.
 

De Arnhemsestraatweg 348 in Velp wordt met 5 jaar verlengd en de Broekstraat 9 in Velp met 1 jaar.

Daarnaast gaat de gemeente Rheden een inspanningsverplichting aan om de Broekstraat 9 in Velp of een vergelijkbare locatie in stand te houden totdat de nieuwe buurten zijn gerealiseerd die op het terrein Gat van Gerritsen aan de Arnhemsestraatweg in Velp en op het voormalige terrein Hupkes-Wijma aan de Spankerenseweg in Dieren zijn voorzien.

De gemeenteraad is hierover niet van tevoren geïnformeerd. Die staat sowieso buitenspel. Die heeft de beslissingsbevoegdheid in 2015 zelf uit handen gegeven aan het college van B&W. Ik heb vorig jaar geprobeerd om dat weer in handen van de gemeenteraad te geven maar daar wilde de gemeenteraad niet aan. Wel zo veilig hè! Dan kun je de verantwoordelijkheid altijd afschuiven op het college van B&W en je handen wassen in onschuld.

Er wordt zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan deze overeenkomsten gegeven maar dit was al lang in voorbereiding. En kijk eens naar de termijn, 5 jaar. Dat overlapt met de volgende zittingsduur (2026-2030) van de gemeenteraad. Als er andere partijen aan het roer komen dan kunnen die hier nog maar bar weinig aan doen. Dit is niet toevallig. Zo regeert dit college over haar eigen graf. Ik zie daar boze opzet in!

Arnhemsestraatweg 348 in Velp: 145 asielzoekers

In 2022 is de opvanglocatie aan de Arnhemsestraatweg 348 door het COA in gebruik genomen. Dit is een regulier AZC. De huidige bestuursovereenkomst en daarmee de opvang van vluchtelingen eindigt op 1 mei 2025. Daarom wordt een nieuwe bestuursovereenkomst voor 5 jaar gesloten die geldt tot 30 april 2030.

Deze locatie valt onder verantwoordelijkheid van het COA en wordt gebruikt voor de opvang van 62 AMV-ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) en als een kleinschalige opvanglocatie (KSO) met 80 reguliere plekken. Er worden maximaal 145 asielzoekers (incl. statushouders) opgevangen. Indien er minder behoefte is aan opvangplekken van een van de hiervoor genoemde doelgroepen dan kan deze beschikbare capaciteit gebruikt worden voor een van de andere doelgroepen.

Het COA kan de overeenkomst tot tussentijds eenzijdig opzeggen. Er geldt een opzegtermijn van tenminste 6 maanden.

De burgemeester kan om zwaarwegende redenen (openbare orde, veiligheid, volksgezondheid) de overeenkomst eenzijdig opzeggen met een opzegtermijn van maximaal drie maanden om het COA in staat te stellen de opvanglocatie te sluiten.

De overeenkomst kan ook worden opgezegd als het COA tekortschiet in werkafspraken en verplichtingen.  

Broekstraat 9 in Velp: 260 asielzoekers

Deze locatie is een zgn. Tijdelijke Gemeentelijke Opvang (TGO).  Deze opvang wordt volledig gerund door de gemeente. Hier worden maximaal 260 asielzoekers opgevangen. Deze opvanglocatie wordt in ieder geval in stand gehouden tot 15 juli 2026.

Daarnaast gaat gemeente een inspanningsverplichting aan om de Broekstraat 9 of een vergelijkbare opvanglocatie in stand te houden na 14 juli 2026 totdat de opvanglocaties in de nieuwe buurten op het terrein Gat van Gerritsen aan de Arnhemsestraatweg in Velp en op het voormalige terrein Hupkes-Wijma aan de Spankerenseweg in Dieren zijn gerealiseerd. Daar worden zijn samen maximaal 250 opvangplekken voorzien.  

De gemeente ontvangt een bedrag van € 78,- inclusief btw (waar en indien van toepassing) per plek per dag. Dit bedrag wordt vanaf 2026 jaarlijks geïndexeerd volgens de consumentenprijsindex (prijspeil 1 januari 2025).

dinsdag 3 juni 2025

Doesburg let op u saeck!

Doesburg staat op een splitsing van bestuurlijke wegen. Welke weg kiest zij? Blijft de Hanzestad zichzelf trouw? Of laat ze zich meeslepen in een scenario dat haar authenticiteit, karakter en identiteit dreigt te overschaduwen?

Enige tijd terug verscheen het onderzoeksrapport “Nu? Of Nooit?” over de bestuurlijke toekomst van de Liemers. Dat rapport heeft een dwingende conclusie en laat Doesburg eigenlijk geen keuze. Dat terwijl Doesburg wel degelijk een veel beter alternatief heeft. Ik hoop dat Doesburg daar doorheen kijkt en zorgvuldig en bewust beslist wat het beste is voor de Hanzestad.

Het rapport stuurt via een doelredenering aan op een fusie van de gemeenten Zevenaar, Duiven, Westervoort en Doesburg, alsof deze koers al in steen gebeiteld is. Fusie van deze vier gemeenten is de enige mogelijkheid.

De vraagstelling luidde: “Kom tot een ‘gemeenschappelijke’ visie op een toekomstbestendige bestuurlijke organisatie in het gebied van de vier Liemerse gemeenten: Doesburg, Duiven, Westervoort en Zevenaar.”

De vraag stellen is hem beantwoorden. Het rapport vindt het vanzelfsprekend dat deze gemeenten met elkaar verdergaan. Dat is immers het uitgangspunt. De uitkomst staat vast. Het enige dat rest, is de vraag hoe dit vorm moet krijgen.

Er wordt weliswaar aangestipt dat Doesburg ook fusieopties onderzoekt met Rheden en Bronckhorst maar verder gaat het alleen over die ene Liemerse mogelijkheid.

Doesburg wordt zelfs zwaar onder druk gezet om zich in dat scenario te voegen. Dat riekt naar morele chantage.

In het rapport staat: “Het verlies van Doesburg voor de Liemers haalt de samenhang in het gebied en daarmee de vraag bij Zevenaar, de wens bij de raad van Westervoort en het college van Duiven weg om tot herindeling van het gehele Liemerse gebied te komen.

Met andere woorden: als Doesburg niet voor de Liemers kiest dan hoeft het voor de anderen ook niet meer. Een absurde redenering!

De financiële situatie van Westervoort is catastrofaal, een tikkende tijdbom. De ambtelijke fusie tussen Duiven en Westervoort is sowieso al een drama. En Zevenaar staat er financieel ook niet best voor. Zevenaar hield daarnaast heel lang de kaarten tegen de borst en probeerde de indruk te wekken dat ze niet zo nodig hoeft maar dat was slechts schijn. De carnavalskraker over “Liemers City” was meer dan een kwinkslag. Zevenaar deed alsof maar wil juist heel erg graag. Volgens mij kunnen Zevenaar, Duiven en Westervoort het prima zelf rooien. Daar hebben ze Doesburg niet voor nodig.

De Liemers wordt begrensd door de IJssel en de Oude IJssel. De oude historische stad Doesburg grenst weliswaar aan de Liemers maar heeft er nooit deel van uitgemaakt. Dus doe even niet alsof Doesburg een deel van de Liemers is. Dat is geschiedvervalsing. Dat hoeft ook niet want Doesburg heeft historisch en geografisch gezien een unieke eigen positie. Dat maakt Doesburg juist tot wat ze is. Die eigenheid is Doesburgs trots.

Doesburg is meer dan alleen een grensplaats aan de Liemers. Het is een stad met een rijke geschiedenis, een zelfstandige geest en een unieke eigen identiteit. Hou dit zoveel mogelijk vast.

De Hanzestad heeft nauwelijks banden met Zevenaar. Overigens ook niet met Duiven en Westervoort. Laat staan met ’t Gelders Eiland met plaatsen als Spijk, Pannerden, Herwen, Aerdt, Lobith en Tolkamer. Niks ten nadele van die dorpen hoor maar voor Doesburg lijkt me dit een ver-van-m’n-bed show. In zo’n huishouden wordt Doesburg een buitenbeentje dat langzaam wegkwijnt in de Liemerse pot en niet de plek krijgt die het verdient.

En hoe staat ’t met de inbreng van de inwoners van Doesburg. In mijn ogen is dat het allerbelangrijkste. Ik wijs daarbij op het vorig jaar verschenen rapport “Bestuurskracht Doesburg” waarin onder andere staat dat de Doesburgers zich naar buiten toe vooral oriënteren op Rheden/Dieren. Voor de boodschappen, winkelen, werken, onderwijs en ontspanning. Daarna volgen Doetinchem en Arnhem. Zevenaar wordt niet eens genoemd.

Die band wordt bevestigd door de intensieve verkeersstromen over de Ellecomsedijk. De afstand Doesburg-Dieren is letterlijk, figuurlijk en emotioneel korter dan de afstand Doesburg-Zevenaar. Er is niet eens een rechtstreekse busverbinding tussen Doesburg en Zevenaar. Even veelzeggend: de Regiobode brengt in dezelfde editie nieuws uit Doesburg en Rheden. Zevenaar is volledig buiten scope.

Rheden is een natuurlijke partner. Er zijn hechte bestuurlijke, sociale en economische banden tussen Doesburg en Rheden. Dat geldt voor de regionale samenwerkingsverbanden maar ook daarbuiten werken beide gemeenten al veel samen. Doesburg kent een vergelijkbare sociale opbouw en een vergelijkbare sociale problematiek als de gemeente Rheden. De BOA’s van Doesburg, Rheden en Rozendaal vormen samen één team. Er wordt samengewerkt bij buurtbemiddeling, de aanpak van drugsoverlast, rampenbestrijding, bepaalde archieftaken en het recycleplein. Rheden stapt ook over naar dezelfde afvalverwerker. En de drie gemeenten deelden tot voor kort samen één politieteam.

En zie de IJssel niet als een barrière maar als een uniek gemeenschappelijk kenmerk, de rivier die ons verbindt. Maar daar gebruik van! Buit dat uit! Zowel economisch, cultureel, landschappelijk en toeristisch. Rheden is haar toeristische focus al meer en meer aan het verleggen naar de rivier en de IJsselvallei. Wat is er mooier dan samen een visie op de IJsselvallei te ontwikkelen en uit te werken en de historische stad daarin een hoofdrol toe te kennen?

Rheden ligt naast de deur. Wij zijn buren en al lang bevriend. Laten we samen kijken hoe wij de identiteit en het karakter van Doesburg het best kunnen waarborgen. De Rhedense gemeenteraad heeft Doesburg uitgenodigd voor een ontmoeting om hierover te praten. Laten we dat zo snel mogelijk doen!

Beste buren, laten we samen optrekken naar een toekomst vol kansen en gedeeld succes. Jullie zijn en blijven van harte welkom.

Doesburg let op u saeck! Rheden blijft de beste optie.

Theo Kooijmans

Volkspartij Politiek Rheden