dinsdag 29 april 2025

Kadernotitie Spankerenseweg - Arnhemsestraatweg (3)

Nog even wat punten over het plan van het Rhedense college om aan de
Spankerenseg in Dieren (het voormalige Hupkes-terrein) en aan de Arnhemsestraatweg (Gat van Gerritsen) woningbouw te plegen. Naast woningbouw voor woningzoekenden wordt op deze plekken asielopvang ingericht voor 250 asielzoekers voor de duur van 20 jaar. Een permanent AZC.

Onlangs verscheen de “Rapportage 0-meting naar maatschappelijk onbehagen polarisatie en radicalisering Rheden 09-12-2024”. Opvallend in dit rapport is de aandacht voor de wijk Stenfert in Dieren. De wijk werd een groot aantal keren nadrukkelijk genoemd. Onderstaand een kleine bloemlezing.  

Leefbaarheid(p11) 

Een gebied dat er negatief uitspringt wat betreft leefbaarheid in de gemeente Rheden is de wijk Stenfert (bron: Leefbaarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties). Volgens de eindevaluatie van de pilot integrale wijkaanpak Dieren Stenfert gaat de leefbaarheid in deze wijk al jaren achteruit.

Werk en inkomen (p12) 

Een gebied dat er negatief uitspringt wat betreft werk en inkomen in de gemeente Rheden is de wijk Stenfert volgens de eindevaluatie van de pilot integrale wijkaanpak Dieren Stenfert. De zelf- en samenredzaamheid in de wijk is laag en daar hebben bewoners moeite om zelfstandig problemen aan te pakken en op te lossen.

Gemeenschapszin (p14)

‘‘Vroeger waren mensen trots om in Stenfert te wonen. Tegenwoordig verlaten bewoners de wijk als ze het kunnen veroorloven om ergens anders een woning te kopen of te huren. Het is zonde dat bewoners die het kunnen veroorloven vertrekken. We zouden juist meer sterkere bewoners willen aantrekken, zodat de gemeenschap beter in evenwicht is.” (Gemeente Rheden, Ruimtelijke agenda Stenfert, 2024).

Wantrouwen jegens de overheid (p19)

Ook binnen de gemeente Rheden wordt het wantrouwen jegens de overheid, en dan met name richting de gemeente of instituties als de politie sterker dan voorheen gevoeld volgens de respondenten die zijn geïnterviewd in het kader van de 0-meting Dit komt met name voor in de als kwetsbaar aangemerkte wijken als Stenfert, waar het aandeel sociale huur 95% is.

Richting de gemeente uit zich dat bijvoorbeeld rond of tijdens informatie-bijeenkomsten over bijvoorbeeld huisvesting van vluchtelingen. Bewoners voelden zich niet serieus genomen omdat ze in een te laat stadium of te beperkte mate werden betrokken en het gevoel hadden geen input meer te kunnen hebben op de besluitvorming.

einde citaten===============

En dan durft dit college van B&W glashard te beweren dat het plan Spankerenseweg (Hupkes-terrein) gaat bijdragen aan de vergroting van de leefbaarheid in Stenfert.

De integratie van asielzoekers verloopt uiterst moeizaam. Taal, cultuur, religie, verschil in normen en waarden, omgangsvormen, genderrollen, opleidingsniveau en afzondering in eigen kring belemmeren echte integratie. Gezien de gemiddelde verblijfsduur in een AZC zullen er in de loop van 20 jaar zo’n 5.000 tot 10.000 asielzoekers van deze opvang gebruikmaken. De vluchtigheid van het verblijf staat haaks op de beweringen van dit college. Dit draagt echt niet bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie in de buurten. En zeker niet in de wijk Stenfert.

Raadsleden haastten zich naar de interruptie-microfoon om te melden dat ik dit  niet in de raadsvergadering naar voren mocht brengen want zij hadden dit al gehoord en het was immers een herhaling van zetten. Dat was volgens hen niet volgens afspraak.

Zo gaat dat in Rheden. De voortgang van het project wordt in hapklare stukjes opgediend. Het gaat nooit over de context en de achtergronden. Nooit over asielmigratie en de impact daarvan op de Rhedense samenleving. Onze vragen en opmerkingen zijn nooit relevant. Het zijn immers geen zaken die in de onderhavige stukken, in dit geval de kadernotitie, aan de orde zijn. Terwijl ik dit juist voor het algemene beeld en de kaders juist uiterst relevant vindt. Alles in dit asieldossier is aan elkaar gerelateerd. De bredere context en achtergronden van zo'n project zijn belangrijk voor een volledig begrip. Maar de manier waarop de discussie wordt gevoerd waarbij zorgvuldig om asielopvang en de impact daarvan op de samenleving heen wordt gelaveerd roept weerstand op. Niet alleen bij mij maar bij een groot deel van de Rhedense bevolking.

Het opdelen van het asieldossier in kleinere stukken is een strategie om de grotere vragen te vermijden. In de kleine brokjes is asiel nooit het issue. Zo manoeuvreert het college zich door het asieldossier heen. Via losse stukjes die elk op zichzelf staan. Maar die stukjes maken samen juist de complete asielpuzzel. En die toont de gretigheid en het enthousiasme waarmee dit college het asielfiasco blijft faciliteren.

En bij volgende gelegenheden zal ik zeker niet nalaten om deze feiten opnieuw te benadrukken.

donderdag 17 april 2025

Kadernotitie Spankerenseweg - Arnhemsestraatweg (2)

De kadernotitie Spankerenseweg-Arnhemsestraatweg spreekt over minimaal 205 woningen maar bij de beeldvormende vergadering (8-4-2025) bleek dat het ook meer konden worden. De wethouder noemde een aantal van 250 wooneenheden. 

Bij de Spankerenseweg (Hupkes-Wijma terrein) worden ca. 50-60 woningen per hectare voorzien.  Dat terrein is 3 hectare groot. Dat betekent dat er ca. 150-180 woningen worden gebouwd .  Zowel grondgebonden woningen als gestapelde bouw. De maximale bouwhoogte is vijf à zes bouwlagen. Er komt mogelijk (!) een spoorovergang naar/van Stenfert.

Er komen voornamelijk woningen in klassen sociale huur en middenhuur en daarnaast een beperkt aantal koopwoningen.  Aanvankelijk nogal vaag maar het werd wel iets duidelijker in het debat. Die middenhuur,  een groot deel uit van de woningen, is vooral bestemd voor de opvang van asielzoekers, dus niet direct voor de eigen inwoners. Deze woningen worden door de gemeente gehuurd van Vivare en zijn bedoeld voor asielopvang.

Op de locatie Arnhemsestraatweg in Velp wordt hoogbouw gepleegd. Er komt een woontoren met 8 bouwlagen die ca. 18 meter boven de Arnhemsestraatweg uit steekt. Om aan die (totaal) 250 woningen te komen moeten daar dus 70-80 wooneenheden komen.

Dit gebouw krijgt een “iconische representatieve uitstraling met een hoge architectonische zeggingskracht waarbij het hoogteaccent alzijdig georiënteerd is” en er wordt een visitekaartje wordt afgegeven bij de entree van het aantrekkelijke dorpse beeld van Velp en het zal vast goed passen bij de vele historische villa's en buitenplaatsen aan de Arnhemsestraatweg. Daar heb ik even niet van terug! Ik zit van enthousiasme te springen in mijn stoel. Faantaastiiiiiisch!

Volgens mij krijgen de bewoners op de hoogste etages een prachtig uitzicht op de A12 en het verkeer dat op luttele meters van het gebouw voorbij vliedt.  

Het is niet duidelijk hoe de 250 asielzoekers over beide locaties worden verdeeld. Een evenredige verdeling komt uit op ca. 80 asielzoekers in Velp en ca. 170 in Dieren. Maar hier is verder geen uitspraak over gedaan.

Op beide locaties komen ondersteunende voorzieningen voor de opvang van vluchtelingen. Deze ruimten zijn op termijn om te vormen naar woonruimten. Vooralsnog wordt gedacht aan een oppervlakte van 250 – 300 vierkante meter. Dus zo rond het jaar 2050 worden deze ruimten mogelijk omgevormd tot woonruimte. Da’s pas een mooi vooruitzicht. Toch! Over ’n jaar of 25 komen er mogelijk nog ‘n paar woonruimten bij. Het is nog niet zeker maar verheug je daar maar vast op. Ja, zo ken ik er nog ’n paar. Veel beloven maar weinig geven doet de gek in vreugde leven!

En je bent er niet met woonruimte alleen.  De asielindustrie legt een groot beslag op sociale ondersteuning, jeugdhulp, zorg, onderwijs en veiligheid. Ik ben benieuwd hoe die kosten zich in dit verhaal zullen ontwikkelen en hoe de gemeente die in de hand kan houden.

In een vorige vergadering gaf de wethouder aan dat er geen statushouders en AMV-ers (Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen) worden gehuisvest. Maar het is verder afhankelijk van het COA welke mensen hier worden gehuisvest. Uit welke cultuur ze komen, wat hun gewoonten en achtergronden zijn etc.

Vast staat dat de gemeente zich heeft vastgelegd voor de opvang van 250 asielzoekers gedurende een periode van 20 jaar. Asielzoekers verblijven gemiddeld 6 tot 12 maanden in hetzelfde AZC. Dat betekent dat in die 20 jaar tussen de 5.000 en 10.000 mensen deze asielopvang zullen passeren. 

De integratie van nieuwkomers verloopt moeizaam. Taal, verschil in normen en waarden, opleidingsniveau en het zich afzonderen in eigen kring vormen grote hindernissen.  Alle optimisme ten spijt draagt dit niet echt bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie in de buurten. Integendeel, de leefbaarheid van bijvoorbeeld Stenfert komt hiermee juist extra onder spanning te staan. 

Dinsdag 22 april stemt de raad over deze notitie. 

Zie ook Kadernotitie Spankerenseweg - Arnhemsestraatweg (1)

woensdag 16 april 2025

Kadernotitie Spankerenseweg - Arnhemsestraatweg (1)

Gisteren (15-4-2025) werd de kadernotitie Spankerenseweg-Arnhemsestraatwegbesproken in de oordeelsvormende vergadering.

De notitie schetst de ruimtelijke kaders voor de ontwikkeling van bouwlocaties op het Hupkes-terrein (Spankerenseweg in Dieren) en het Gat van Gerritsen (Arnhemse Straatweg in Velp).

Deze terreinen zijn aangekocht met geld dat Rheden ontving van het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) voor het vestigen van een asielzoekerscentrum in de gemeente Rheden.  De gemeente kreeg 10 miljoen euro voor de aankoop van deze terreinen. Als een voorschot op de 150 miljoen euro voor de opvang van 250 asielzoekers gedurende 20 jaar.

Het gaat dus over ruimtelijke kaders. Althans dat is de bedoeling. Daarbij probeert het college (geholpen door het grootste deel van de gemeenteraad) de discussie over asielopvang in Rheden, de aanleiding en achtergronden van dit project, te vermijden.

Wij benoemen dit juist wel iedere keer als dit project aan de orde is.  

En dan komt de deugbrigade in actie. Deze keer aangevoerd door het CDA. Ook de ChristenUnie en D66 deden een duit in het zakje.

Mijn opmerkingen hebben ze al eerder van me gehoord, het is niet efficiënt en bovendien en vooral is niet asielmigratie het onderwerp maar de grootte van woningen, sociale huur, middenhuur, koopwoningen, de hoogte van de bouw, de inrichting van het terrein, parkeren, groen, architectuur etc. etc. 

Maar waar het echt op neerkomt is dat ik mijn mond moet houden en dat allemaal niet mag zeggen. En zeker niet telkens opnieuw.  

Zo gaat dat in Rheden. De voortgang van het project wordt in hapklare stukjes opgediend. Daarbij gaat het nooit over het waarom en de achtergronden. Nooit over asielmigratie en de impact daarvan op de Rhedense samenleving.

Onze vragen en opmerkingen zijn in hun ogen niet relevant. Het zijn immers geen zaken die in de kadernotitie aan de orde zijn. Terwijl ik (namens de Volkspartij Politiek Rheden) dit voor het algemene beeld en de kaders juist uiterst relevant vindt. Alles in dit asieldossier is aan elkaar gerelateerd. De bredere context en achtergronden van zo'n project zijn belangrijk zijn voor een volledig begrip. Maar de manier waarop de discussie wordt gevoerd en de focus op ruimtelijke kaders, zonder de bredere context van asielopvang en de impact op de samenleving te bespreken, roept bij mij weerstand op. Het opdelen van het asieldossier in kleinere stukken is daarbij een strategie om de grotere vragen te vermijden. Door de zaken in kleine brokjes op te dienen waarbij asiel niet het centrale issue is manoeuvreert het college zich door het asieldossier heen. Via losse stukjes die elk op zichzelf staan. Maar die stukjes maken samen juist de complete asielpuzzel. En die toont de gretigheid en het enthousiasme waarmee dit college het asieldrama blijft faciliteren.

Morgen een stukje over de inhoud van het debat.

Zie ook Kadernotitie Spankerenseweg - Arnhemsestraatweg (2)