Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 28 oktober 2007

Silence is golden

Vanuit de politiek en het gemeentehuis blijft het opvallend stil rond Hart van Dieren. Men is blijkbaar zo “verbijsterd” dat nog steeds geen woorden zijn gevonden.

En ja, het is een oude politieke wijsheid: "je moet stil blijven zitten als je wordt geschoren"

Onze kapper uit Dieren kan daarover meepraten.

Zowel de bestuurders als de raadsleden hullen zich in stilzwijgen. Zij laten zelfs expliciete uitnodigingen van de lokale pers om hun visie en standpunten ten aanzien van de ontwikkelingen in het project aan de lezers (hun kiezers) toe te lichten aan zich voorbij gaan.

Anders geven de dames en heren altijd graag hun mening maar nu zijn ze niet zo happig. Ze hebben blijkbaar niets te melden. In plaats daarvan worden we getracteerd op foto’s van wethouders op caranavalsbijeenkomsten en met blinddoeken voor.
Wel mooie metaforen trouwens. Kan ik nog 'ns gebruiken.

Dinsdag 30 oktober staat de opdracht voor het externe onderzoek naar het financiële tekort op de agenda van de raadsvergadering. De meeste stukken voor deze raadsvergadering staan al weken op de website maar het voorstel voor de opdracht was er op vrijdag 26 oktober nog steeds niet te vinden. U maakt mij niet wijs dat dat voorstel nog niet bekend is. Ik begrijp het wel hoor. Openheid is natuurlijk leuk voor de mensen mooi maar er zijn grenzen.

En hoe de opdracht voor het interne onderzoek van de stuurgroep hebben de gemeenteraadsleden zeker per mail ontvangen. De burger hoeft het immers allemaal niet te weten. Die veroorzaakt alleen maar last.

Dat onderzoek zou trouwens uiterlijk 6 tot 8 weken na de raadsvergadering van 25 september zijn afgerond. Dus dan kunnen we de resultaten tussen 6 november en uiterlijk 20 november tegemoet zien. Ik zeg het hier maar even. Ter herinnering.

Ik ben benieuwd hoe het nu staat met de openbaarheid van de informatie. In de notulen van de raadsvergadering van 25 september staat:
- Het college zal in de eerstvolgende vergadering met de stuurgroep het nut en de noodzaak van het openbaar maken van de stukken bespreken. Daarbij zal gelijk worden meegenomen of met de vertrouwelijkheid anders kan worden omgegaan.
- Het college zal in de stuurgroep de discussie voeren over hoe met de businesscase en met de cijfers in het vervolg om te gaan en zal in de volgende raadsvergadering daar antwoord op geven.
- Het college zal in de stuurgroep pleiten voor het openbaar maken van alle stukken die voor de gemeenteraad noodzakelijk zijn haar werk goed te kunnen doen.

Ziet u dat er staat “het college” en niet “de wethouder”. Allemaal subtiele pogingen om de verantwoordelijkheid te spreiden en de wethouder zoveel mogelijk uit de wind te houden. Als straks de zwarte pieten op tafel komen dan is die eenheid natuurlijk snel gesmolten.

De toezeggingen zijn overigens zo vaag mogelijk. En de gemeenteraad laat de wethouder hiermee wegkomen.

Het is nu al meer dan twee maanden geleden dat de gemeenteraad is geïnformeerd over het tekort. Maar onze volksvertegenwoordigers hebben nog steeds niet geleerd dat openheid in deze omstandigheden de enige manier is om het vertrouwen in de politiek niet verder te laten afbrokkelen.

Deze gemeenteraad loopt aan de leiband van de projectwethouder voor Hart van Dieren. En de wethouder wacht weer op een fluitje vanuit Arnhem voordat hij het volgende woord zegt.

En de dames en heren volksvertegenwoordigers hebben geen boodschap aan verontruste burgers. Die zijn alleen maar lastig en nieuwsgierig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten