Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 19 april 2010

Arnhemse troubles

Ik heb de afgelopen week via Twitter de Arnhemse politiek een beetje gevolgd. Daar werd onder aanvoering van Gerrie Elfrink (SP) een coalitie gevormd van SP, VVD, D66 en GroenLinks. De geboorte van die coalitie ging daar niet van een leien dakje.

Op voorstel van Martijn Leisink (D66) werken de zes nieuwe wethouders 100% maar krijgen ze maar 80% uitbetaald. Dat werd door alle deelnemende partijen geaccepteerd, ook door GroenLinks onderhandelaar Sjaak van ’t Hof.

En toen sloeg bij GroenLinks de vlam in de pan. Sjaak had die toezegging gedaan zonder daarover zijn beoogde wethouder Barth van Eeten te consulteren. Barth was al wethouder in Arnhem en zag zijn inkomen nu plotseling met 20% verlaagd. Die accepteerde die loonsverlaging van 20% niet.
(ik vind overigens dat Bart daarin gelijk heeft, 100% werk = 100% betalen, dat geldt voor straatvegers, directeuren, buschauffeurs en net zo goed voor wethouders).

Het is uiteindelijk ontaard in een ware veldslag binnen de Arnhemse afdeling van GroenLinks. Fractievoorzitter Sjaak van ’t Hof en Barth van Eeten kwamen er samen niet uit. Dat leidde tot een breuk tussen Sjaak en Barth. Barth trok zich aanvankelijk terug en Sjaak vond een nieuwe kandidaat-wethouder in de persoon van Henk Kok, wethouder in Winterswijk. Maar toen Barth van Eeten de uiteindelijke tekst van het coalitieakkoord onder ogen kreeg stelde hij zich opnieuw kandidaat. Er stond namelijk niets in het coalitieakkoord over die 80%-regel.

Afgelopen vrijdag (16 april) werd het coalitieakkoord bij een ledenraadpleging verworpen. De inhoud was okay, maar de daarbij voorgestelde wethouder, Henk Kok, niet. De ledenvergadering nam vervolgens een motie aan waarin staat dat het coalitieakkoord wel werd goedgekeurd als Barth van Eeten wethouder zou worden.

Maar de raadsfractie legde het besluit van de leden naast zich neer en kondigde aan het coalitieakkoord, tegen de wil van de leden, toch te tekenen en Henk Kok als wethouder voor te dragen.

De rapen zijn nu gaar. Het bestuur van de afdeling heeft afstand genomen van de raadsfractie. Er dreigt zelfs een royement voor Sjaak van ’t Hof en de zijnen. Dat betekent dat Sjaak en z’n raadsfractie iet meer tot GroenLinks behoren en als onafhankelijke fractie verder moeten of anders het veld moeten ruimen door hun raadszetel op te geven.

Zojuist kwam het bericht dat Sjaak zijn zin heeft doorgedreven. Henk Kok is enkele minuten geleden benoemd tot wethouder van Arnhem.

Er wordt op het moment (ca. 22:30 u) dat ik dit stukje schrijf over de Arnhemse wethoduers gestemd Dat duurt al 'n tijdje. Nog geen uitslag bekend.

Zie ook de website van GroenLinks Arnhem.

Naschrift 22:51 u: Alle wethouders zijn inmiddels benoemd. Ook Henk Kok
(Gerrie Margreet = Gerrie Elfrink (SP) en Margreet van Gastel

Met dank aan de Arnhemse twitteraar @geerst