Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 28 januari 2009

A12 in beeld

Laten we eens kijken naar de A12 zelf. Letterlijk.
Ik heb ’n paar filmpjes van (het verkeer op) de A12 gemaakt. Op maandagmiddag 26 januari heb ik wat bewegende beelden geschoten van de A12 aan de zuidzijde van Velperbroek en op dinsdag 27 januari nog wat beelden vanaf het viaduct van de Schelmseweg over de A12.

Wat me bij het filmen vooral opviel was de doordringende constante dreun die van de weg opklonk. Ik woon zelf hemelsbreed op 500 tot 600 meter afstand van de A12. Daar hoor je (en soms als je er onwillekeurig op let: voel je) natuurlijk wel die voortdurende dreun. Over het algemeen (gelukkig) iets gedempter dan pal naast de A12 maar toch nog behoorlijk hard. En da’s ook weer afhankelijk van de weersomstandigheden zoals wind, regen, mist of helderweer. Soms klinkt het hard, soms iets minder hard. Meestal druk je die dreun zelf naar de achtergrond maar als motoren of sportauto’s met een grote uitlaat op de A12 het gas opentrekken en langshuilen of als er sirenes boven die dreun uit klinken dan kijk je even op en komt die achtergronddreun ook weer nadrukkelijk naar de voorgrond.

Een weg als de A12 is noodzakelijk voor het economisch functioneren van de samenleving maar de overheid dient er alles aan te doen om de schadelijke gevolgen zo goed mogelijk is te beperken en terug te dringen. Er wonen op het traject Waterberg-Velperbroek tienduizenden mensen in de schaduw van deze weg. En die schaduw wordt vergiftigd. Vergiftigd door stof en roet en dat alles wordt begeleid door een voortdurende dreun.

Kijk (en luister) zelf naar de filmpjes. Het is niet eens zo heel druk op die tijdstippen. Klik op de pijl om te starten. Klik op de rechthoek (rechts onderin) voor een volledig scherm.


Boven: Snelweg A12 bij Velperbroek (zuidzijde) 26 januari 2009 - 14:06 uur. Gezien vanaf dakterras kantoorgebouw op IJsseloord aan de Arnhemse kant van Velperbroek.


Boven: Snelweg A12 bij Velperbroek (zuidzijde) 26 januari 2009 - 16:20 uur. Gezien vanaf dakterras kantoorgebouw op IJsseloord aan de Arnhems kant van Velperbroek.


Boven: Snelweg A12 ter hoogte van Geitenkamp/Rozendaal - 27 januari 2009 - 9:22 uur. Gezien vanaf viaduct Schelmseweg over A12. Kijkrichting Waterberg.


Boven: Snelweg A12 ter hoogte van Arnhem(Geitenkamp)/Rozendaal - 27 januari 2009 - 9:30 uur. Gezien vanaf viaduct Schelmseweg over A12. Kijkrichting Velperbroek.