Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 31 augustus 2010

Waar blijft de mening van Rhedense CDA en VVD over samenwerking met PVV?

Het afscheid van Bas Geerdink werd afgedaan met een persbericht en een brief van Bas op de VVD-website. Daar bleef het bij. Het verbaasde mij al dat er na mijn kritiek in het Streekjournaal geen enkel verweer kwam, niet van Bas zelf maar ook niet van de VVD. Maar ook nu blijft het stil.

Het is jammer dat Bas zijn beslissing niet nader wil toelichten. Van hem begrijp ik ’t wél! Hij moet zich een hoedje zijn geschrokken van de explosie aan publiciteit maar vooral van de negatieve reacties die dat teweeg bracht. Alle landelijke en regionale media schonken aandacht aan zijn besluit. En op internet was het ook een topic. Er waren veel steunbetuigingen voor Bas maar van veel, meestal anonieme, reacties schrok ik zelfs een beetje. Kwalificaties als zakkenroller en wachtgeld-profiteur waren nog wel de minst erge. Uit dit soort reacties blijkt hoe ontstellend onwetend een deel van de bevolking is. Mensen die het onderscheid tussen een lid van de Tweede kamer, een wethouder en een raadslid niet kennen, alles op één hoop gooien en daar allerlei idiote beweringen en conclusies aan vastplakken.

Maar ook zijn voormalige partijgenoten in de VVD-afdeling Rheden, houden zich muisstil. Ik mag toch aannemen dat er binnen de fractie enige discussie heeft plaatsgehad. Maar de VVD geeft verder geen kik. Waarom horen we verder niets? De politiek wil toch altijd zo graag contact met de burger.

Dat leidt tot allerlei speculaties. Heeft de Rhedense VVD geen mening over de bezwaren van Bas tegen het gedoogkabinet? Vindt de raadsfractie het wel best dat Bas zomaar opstapt? Dat moet je haast wel aannemen.

Ik interpreteer dat stilzwijgen en het zonder slag of stoot laten gaan van Bas dat de VVD-raadsfractie de samenwerking die de VVD-voorman Mar Rutte met de PPV zoekt volledig steunt. Dat moeten ze bij de VVD zelf weten hoor. Ieder zijn meug. Maar kom daar dan voor uit.

Ik vraag me ook af hoe dat bij het CDA zit. Het Rhedense CDA heeft inmiddels tijd genoeg gehad om zich vóór of tégen de samenwerking met de PVV uit te spreken maar buiten raadsvolger Rudi Klein Heerenbrink is het tot nu ook bij het CDA stil gebleven.

Of wachten de dames en heren van zowel de VVD als het CDA af tot de kust veilig is. Even de kat uit de boom kijken, even zien naar welke kant het muntje valt en je dan aansluiten bij de sterkste partij. Als het erop gaat lijken dat er geen gedoogakkoord komt dan sluiten ze zich aan bij de tegenstanders en anders kunnen ze gewoon blijven zwijgen.

De raadsfracties van CDA en VVD moeten nu niet net doen alsof zij niks met hun partij te maken hebben. De raadsleden zitten niet toevallig namens het CDA of de VVD in de raad. Zij zijn het lokale uithangbord van de landelijke partijen en hun kiezers hebben er recht op te weten of de lokale vertegenwoordigers van die partijen, politici die zij gekozen hebben, voor of tegen een gedoogkabinet met de PVV zijn.