Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 29 augustus 2007

Groen is goed, groen moet (3)

Nederland is het dichtstbevolkte land van Europa. Ruim 16 miljoen mensen leven op een landoppervlakte van 33.800 vierkante kilometer. De behoefte aan ruimte voor wonen, werken, infrastructuur, voorzieningen, recreatie, sport, water en natuur is dus enorm. Dat betekent dat er rekening moet worden gehouden met allerlei uiteenlopende belangen.
Al deze belangen zijn belangrijk maar er wordt soms te eenzijdig naar een specifiek belang gekeken.

De ontwikkelingen rond Rhederhof zijn hier een goed voorbeeld van. Midden vorige eeuw is er een bejaardenhuis gebouwd. Een flatgebouw in de typische stijl voor de wederopbouw. Na de verhuizing van de bewoners naar het centrum van Rheden heeft het flatgebouw en enkele tijdelijke gebouwen dienst gedaan als opvangcentrum voor asielzoekers. Momenteel wordt de flat tijdelijk bewoond door studenten. Dit gebouw domineert het terrein.

Daarnaast staan nog enkele gebouwen van het oorspronkelijke landgoed op het terrein: het negentiende-eeuwse landhuis (rijksmonument), een tuinmanswoning (gemeentelijk monument) en een voormalig koetshuis (nu woning). Verder is er een gedeeltelijk ommuurde moestuin en een waterpartij. Het landgoed is behoorlijk vervallen.

Het landhuis nu.

Het plan Rhederhof van eigenaren Portaal en Kuiper Vastgoed zou het gebied een enorme oppepper geven. Op deze plek wilden Kuiper en Portaal 81 nieuwe woningen bouwen. Plus vijf koopappartementen in het oude landhuis.
Hierbij was zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuur en de inbedding van de bebouwing in de omgeving. Een deel van de woningen (40 stuks) was bedoeld voor sociale en middeldure huur. Daartoe hadden zij al een overeenkomst met de gemeente.

Het landhuis zou na renovatie plaats bieden aan 5 appartementen.

Het zou een enorme vooruitgang betekenen voor het landgoed en bovendien bijdragen aan de woningbehoefte in de gemeente Rheden.

In de ogen van de groene organisaties en een speciaal daartoe opgerichte stichting was dit niet genoeg. Deze partijen hebben voorlopig hun zin. Het bestemmingsplan is door de gemeente ingetrokken. Hiertoe heeft ook de toetreding van Groen Links tot het college in dit voorjaar bijgedragen.

De gemeente probeert nu onder de afspraken met de eigenaren uit te komen. Daartoe verschuilt zij zich achter de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en de provincie. Die zouden vinden dat de plannen te grootschalig zijn.

Daarbij rijst onmiddellijk de vraag waarom deze organen niet eerder, vóór dat het nieuwe college van B&W in functie was, hebben gereageerd. De plannen liggen er immers al meer dan twee jaar.

De gemeente pleegt hiermee woordbreuk en de eigenaren zullen, terecht, op een of andere manier compensatie voor wijziging van de plannen eisen.

Daarnaast zullen de gewijzigde plannen ongetwijfeld tot gevolg hebben dat er minder plaats is voor betaalbare woningen. Of ik moet me heel sterk vergissen. Er zullen alleen nog dure (misschien zelfs meer dan nu gepland was) woningen worden gebouwd. De financieel zwakkeren onder de woningzoekenden zijn de dupe.

En Rhederhof verkommert verder.

Nog maar weer eens:
De natuur moet beschermd worden. Maar schiet niet te ver door. Groen is goed en groen moet. Maar laat ook een beetje ruimte voor de mens.