Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 9 november 2021

Hondenlosloopgebied Rozendaalse Veld - Brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland

Geacht college van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland,

Deze brief is ingegeven door uw voornemen om het Rozendaalse veld en daarmee het hondenlosloopgebied op dit veld in uw plannen voor de recreatiezonering onder te brengen in recreatiezone B.

Ik hoop u met deze brief van dit voornemen af te brengen. 


Achtergond hondenlosloopgebied
Het Rozendaalse veld lig in de gemeente Rozendaal. Dus publiekrechtelijk valt het Rozendaalse Veld onder de gemeente Rozendaal. Echter, privaatrechtelijk is de gemeente Rheden de eigenaar. 

Oorspronkelijk was het Rozendaalse Veld in het bezit en beheer van de 'Geërfden van het dorp Velp', een oude marke-organisatie die nog bestaat en nog steeds rechten heeft en daarmee invloed op beslissingen rond het beheer van het gebied. In 1917 en 1921 is het gebied door deze 'Geërfden van het dorp Velp' onder strikte voorwaarden overgedragen aan de gemeente Rheden.

Al tientallen jaren is een deel van het Rozendaalse Veld in gebruik als hondenlosloopgebied.

Daar is het destijds door de gemeente Rheden, de eigenaar van het Rozendaalse Veld, ook voor aangewezen.

Door de verschillende terreineigenaren in de gemeenten Rheden en Rozendaal wordt voor het los laten lopen van de hond verwezen naar het Rozendaalse Veld.

Het losloopgebied beslaat een relatief klein deel van het Rozendaalse veld. Het Rozendaalse veld heeft een oppervlakte van 542 ha, het losloopgebied beslaat ongeveer 75 ha. (ter vergelijking: het Rozendaalse Zand (gele gebied) is 17 ha). Dat betekent dat het losloopgebied minder dan 1 procent van het totale gebied van de recreatiezonering (meer dan 88.000 ha) beslaat.

Gezien de ligging is het hondenlosloopgebied van het Rozendaalse Veld als een randgebied van de Veluwe aan te merken.


Sluiting toegangsweg van de baan 
In het Masterplan Veluwezoom van de gemeenten Rheden en Rozendaal was het plan opgenomen om de Kluizenaarsweg, de toegangsweg naar het Rozendaalse Veld en het losloopgebied, te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. 

Sluiting zou betekenen dat mensen met de hond aangelijnd twee kilometer langs een stijgende weg zouden moeten lopen om het veld te bereiken. Dat zou dan ook gelden voor de vele ouderen en minder-validen die slecht ter been zijn. Kortom een slecht plan dat honderden mensen zou treffen. 

Dit voornemen is na massaal protest van de hondenbezitters door de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal afgewezen. 

Ter illustratie: De petitie “Rozendaalse Veld moet bereikbaar blijven!” op internet is door meer dan 2000 mensen ondertekend. Op het Rozendaalse Veld zelf is een handtekeningenactie gevoerd voor  het openhouden van de Kluizenaarsweg. 1450 mensen hebben dit spontaan ter plekke bij de parkeerplaatsen ondertekend. Spontaan! Er hoefde niemand voor langs de deur te leuren om handtekeningen op te halen.

Baas en hond kunnen dus gewoon met de auto naar het Rozendaalse Veld. 


Belang van het hondenlosloopgebied
Het hondenlosloopgebied voorziet voor de hele regio in een grote behoefte. Het wordt bezocht door mensen uit de wijde omtrek, uit Rheden en Rozendaal maar ook uit Arnhem, Doesburg, de Liemers en de Betuwe. 

En het heeft niet alleen een nuttige functie voor de honden. Het vervult als ontmoetingsplek, en dat kan niet genoeg benadrukt worden, een zeer belangrijke sociale functie. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar vriendschappen ontstaan, waar vereenzaming wordt bestreden, waar mensen jong en oud samen met hun hond hun dagelijkse wandelingen maken. Het veld is ook belangrijk voor het socialiseren van de honden zelf. Op het Rozendaalse Veld genieten mens en hond van de weidsheid, de ruimte en de gezonde buitenlucht en van elkaar.  

Meerdere hondenbezitters zetten zich in voor de leefbaarheid van het gebied door bijv. het verzamelen van zwerfvuil, het legen van de vuilnisbakken of door inzet bij de heidewerkgroep en de jaarlijkse heidewerkdag. Daarnaast zorgt de sociale controle ervoor dat mensen zich aan de richtlijnen voor het uitlaten van honden houden. Het komt dan ook relatief weinig voor dat mensen hun hond los laten lopen buiten het daarvoor aangewezen gebied.   

De ca. 20 hondenuitlaatservices (de HUSsen) die van het gebied gebruik maken dragen eveneens bij aan die sociale functie. Mensen die door verschillende oorzaken niet zelf hun hond kunnen uitlaten worden zo in staat gesteld hun trouwe en soms enige kameraad te hebben en te houden. 

De gemeente Rheden heeft in 2017 het gebruik van het hondenlosloopgebied door hondenuitlaatservices gereguleerd. De HUSsen betalen aan de gemeente Rheden een financiële bijdrage voor het beheer van het Rozendaalse Veld. Ook dragen zij net als individuele hondenbezitter bij aan de leefbaarheid. Naast het oprapen van het zwerfafval werken zij mee tijdens de jaarlijkse heidewerkdag. 

Voor deze ondernemers is het gebied van groot belang. Bij hen is de verwachting gewekt dat zij langjarig gebruik kunnen maken van dit gebied. Dus ook vanuit commercieel oogpunt is het gebied van belang. 


Beheervisie Rozendaalse Veld 2019
De gemeente Rheden heeft in nauwe samenwerking met de Geërfden van Velp de Beheervisie Rozendaalse Veld 2019 ontwikkeld voor het beheer van het veld in het decennium 2019-2029. Voor de gemeente Rheden is behoud van het hondenlosloopgebied daarbij uitganspunt zoals in meerdere zinsneden naar voren komt:

Pagina 4: "In het natuurgebied is volop ruimte voor extensieve vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen en natuurbeleving. Ook voor meer intensievere vormen van recreatie is ruimte, maar dan meer lokaal, zoals het hondenlosloopgebied, het plaatsen van bijenkasten en modelvliegen"

Pagina 22: “Vanuit het Natura2000-beheerplan voor de Veluwe en de Veluwe-alliantie wordt op Veluwe-niveau gewerkt aan een recreatieve zonering. Voor de gemeente Rheden is het behoud van ons grote hondenlosloopgebied hierbij het uitgangspunt.” 

Pagina 24 “De hondenuitlaatservices van het Rozendaalse Veld hebben zich verenigd, nemen zelf de verantwoordelijkheid om (vermeende) overlast te laten afnemen, zijn herkenbaarheid en aanspreekbaar. Ook dragen deze ondernemers bij aan het beheer en zijn ogen en oren in het veld. Dit functioneert goed.”  

De Beheervisie Rozendaalse Veld 2019 laat ik u samen met deze brief toekomen.  


Motie Gemeenteraad Rozendaal
Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad van Rozendaal unaniem een motie aangenomen waarin het college van B&W wordt opgedragen om:

“De Provincie Gelderland te bewegen (zowel bestuurlijk als ambtelijk) om, bijvoorbeeld in het kader van de recreatiezonering en of subsidiëring, geen maatregelen te nemen die leiden tot de noodzaak c.q. verplichting tot het sluiten van het hondenlosloopgebied op het Rozendaalse veld.”

Deze motie “Rozendaalse Veld, hondenlosloopgebied” laat ik u samen met deze brief toekomen.


Recreatiezonering  
De nieuwe dreiging voor het hondenlosloopgebied komt van de provincie Gelderland, van u dus, met uw voornemen  om  het Rozendaalse Veld in recreatiezone B te plaatsen.   

Voor een aantal bezoekers en gebruikers van het veld verandert er weinig. 

Zo worden MTB-ers, fietsers, ruiters, sporters en wandelaars etc., nauwelijks geraakt door zonering B. Horeca is er nu al niet dus dat leidt ook niet tot een grote wijziging, De facto voldoet het Veld voor een groot deel al aan de voorwaarden voor zonering B.  

Maar voor het hondenlosloopgebied ligt dat anders. Voor het losloopgebied is het zeer slecht nieuws. De honden en hun eigenaren zijn dan de klos. Zij worden onevenredig hard geraakt. 

De wijziging naar zonering B impliceert dat honden niet meer los mogen lopen op het Rozendaalse Veld.  Alleen aangelijnde honden zijn dan nog toegestaan. 

Het onderbrengen van het losloopgebied in recreatiezone B is de doodsteek voor het hondenlosloopgebied. Het veld zal veel van zijn aantrekkelijkheid verliezen en het holt de sociale functie van het gebied volledig uit. Juist het los kunnen laten lopen van de honden is daarin essentieel. Dat geldt ook voor het bestaan en de bedrijfsvoering van de honden uitlaatservices. 

Dat wil ik graag voorkomen!


Verzoek
Gezien bovenstaande argumentatie en de grote impact die dit heeft dring ik er mede namens een groot aantal hondenliefhebbers die van het hondenlosloopgebied gebruik maken bij u op aan om het Rozendaalse Veld maar in ieder geval het hondenlosloopgebied op het Rozendaalse Veld uit te zonderen van uw voornemen om dit gebied onder te brengen in recreatiezone B. 

Hoogachtend en met vriendelijke groet, 
Theo Kooijmans

Bijlagen:

o   Beheervisie Rozendaalse veld 2019 (van de gemeente Rheden)

o Motie “Rozendaalse Veld, hondenlosloopgebied” van de gemeenteraad van Rozendaal