Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 10 september 2007

Blogspot 10 minuten niet beschikbaar op 11 sept om 6 uur in de ochtend

Blogspot zal om 11:00PM PDT (= dinsdagochtend om 6 uur) vanwege onderhoud ongeveer 10 minuten niet beschikbaar zijn.

Als ik het goed heb omgerekend tenminste.
PDT = Pacific Daylight Time = GMT-7 = 6:00 uur in de ochtend.

Zie onderstaand:
Blogger and Blog*Spot will be unavailable Monday (9/10) at 11:00PM PDT for about 10 minutes for maintenance.

Koffiebekers (3) - antwoord?

De vraag over de vervanging van de wegwerpbekers door porselein heb ik voorgelegd aan Milieu Centraal. Ik kreeg binnen een halve dag antwoord. Goede service.
De verkregen informatie geeft meer inzicht en aanknopingspunten voor de richting waarnaar kan worden gezocht. Maar een weloverwogen keuze blijft lastig.

Eens te meer het advies aan Janet Duursma om nog eens heel goed naar de motie te kijken. Vraag bijvoorbeeld om een onderzoek onder verantwoordelijkheid van de gemeente waarin alle aspecten worden meegenomen. Een mooi initiatief waarmee de gemeente Rheden zich ook nog eens in de kijker kan spelen. Moet toch te doen zijn.

Onderstaand mijn vraag en het antwoord van Milieu Centraal.
======================================================================
Mijn vraag:
========
In een motie vroeg een raadslid in onze gemeente (Rheden) om de wegwerpbekers te vervangen door porseleinen bekers. Welke stof geeft de laagste mileubelasting cq is het minst schadelijk?
Porselein, glas, karton, plastic of een andere kunststof? Ik kom er niet uit. En er is praktisch geen onderzoek of rapport over te vinden. Het rapport van VROM uit 1991/1992 is ook niet te vinden.

bvd, Theo Kooijmans.
======================================================================
Het antwoord:
==========
Geachte heer Kooijmans,

Het antwoord is ook niet zo eenduidig.
Mijn collega heeft het onlangs nog eens op een rijtje gezet en bijgaand haar overzicht.

Met vriendelijke groet,
Ig Follender G.
Consulent Milieu Centraal

De eenmalige koffiebekertjes is een veel besproken onderwerp. Toch is er
nog steeds geen goed onderzoek gedaan naar de verschillen in
milieubelasting met mokken. Omdat Milieu Centraal haar informatie
baseert op bestaand onderzoek, kunnen we eigenlijk geen duidelijke
conclusie trekken wat milieuvriendelijker is. De milieubelasting is
situatie-afhankelijk en is afhankelijk van vele factoren, zoals:
* de manier waarop wordt afgewassen,
* of de kunststof bekertjes worden gerecycled,
* hoeveel bekertjes er per persoon per dag worden er gebruikt,
* hoe groot de transport afstand is van nieuwe bekertjes of bekertjes die gerecycled worden,
* het gedrag van de medewerkers, enz.

Omdat porseleinen bekers/mokken erg lang meegaan, is de milieubelasting van de productie van porselein niet relevant. De belangrijkste milieubelasting is dan het energie- en waterverbruik van het afwassen. Hierbij is vanuit milieuoogpunt het energiegebruik belangrijker dan het waterverbruik, omdat in Nederland de drinkwaterproductie weinig milieubelastend is.

De milieubelasting van porseleinen bekers kan verminderd worden door niet voor elke kop koffie of thee een nieuwe mok te gebruiken, porselein te gebruiken dat tegen een stootje kan, en door milieubewust af te wassen. De belangrijkste mogelijkheden zijn afwassen met een volgeladen
(bij voorkeur professionele of AA label) afwasmachine en het afwasmachinemiddel goed te doseren. Dit is zeker beter dan het individueel afwassen onder de lopende kraan.

Bij koffiebekers van kunststof (EPS, PS of PP) of karton met een PE (polyethyleen) laagje, kan de milieubelasting beperkt worden door meermalig gebruik van de bekers en door de bekers te laten recyclen.

Eenmalige bekers van polystyreen of karton worden ingezameld, gerecycled en hergebruikt in nieuwe functionele producten zoals DVD cassettes, plantenpotjes, linialen of eierdoosjes (karton). Materiaalrecycling van gebruikte eenmalige polystyreen of kartonnen koffiebekers heeft een
duidelijk milieuvoordeel ten opzichte van verbranding ervan in een afvalverbrandingsinstallatie, met of zonder energieterugwinning.
Gescheiden inzameling is echter alleen haalbaar voor bedrijven die een redelijk grote hoeveelheid eenmalige bekertjes-afval produceren: vanaf 500 bekertjes per keer. Voorwaarde is dat ze schoon worden afgeleverd bij de recycler, wat problemen kan opleveren omdat eenmalige bekertjes
vaak met ander afval worden weggegooid (kauwgom, fruitschillen). Het is dus een kwestie van goede voorlichting aan alle medewerkers. Speciale kokers, die door de leverancier worden geleverd en die naast de koffieautomaat worden gezet, helpen om de inzameling beter te laten verlopen. Veel leveranciers van eenmalige bekertjes verlenen de recycleservice. Dit heeft als voordeel dat er geen extra ritten nodig zijn, omdat het leveren van nieuwe bekertjes wordt gecombineerd met het
ophalen van de gebruikte bekertjes.

Meer informatie: www.prodisposables.nl van de Stichting Disposables Benelux (SDB) voor adressen van inzamelaars. Ook bij de Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen (VMK) kunnen de adressen van
recyclebedrijven worden opgevraagd: tel. 070 - 317 5497, vmk@nrk.nl of
www.vmk.nl.