Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 17 april 2009

Aleid

Ik dacht al dat ie niet meer bestond maar vandaag kreeg ik zowaar het Streekjournaal in de bus. Het is alweer ’n week of vijf, zes geleden dat ik voor het laatst deze krant onder ogen kreeg. En dan schijn ik nog geluk te hebben. Ik hoor van mensen in Velp die deze krant al veel langer niet ontvangen hebben.

Het is hoe dan ook geen goede zaak als deze krant zou verdwijnen. Ook al is het verworden tot een veredeld advertentieblaadje dat is opgetuigd met wat persberichten. Als het Streekjournaal verdwijnt dan krijgt Wegener met De Gelderlander en de Regiobode het monopolie op lokale en regionale gedrukte informatie. En dan wordt het nog moeilijker om uw ingezonden mening via de krant wereldkundig te maken.

Erg kritisch op het lokale bestuur en de politiek zijn al deze kranten niet. En dat geldt ook voor het Streekjournaal. Van de week hield de burgemeester van Utrecht, PvdA’er Aleid Wolfsen, een hem onwelgevallig artikel uit een lokaal blad door de uitgever onder druk te zetten. Heel de stad Utrecht viel, volkomen terecht, over hem heen. Bestuurders moeten met hun poten van de persvrijheid afblijven.

Daar hoeven de lokale bestuurders in Rheden zich geen zorgen over te maken. De wekelijks in de Regiobode verschijnende Rhedenaar (mededelingenblad van de gemeente) is de belangrijkste bron van inkomsten voor die krant. En volgens mij krijgt het Streekjournaal ook wel eens opdrachten van de gemeente. Zo’n belangrijke adverteerder zullen de uitgevers niet voor het hoofd willen stoten. In ieder geval niet als het op serieuze berichtgeving aankomt. Dat de pers hartelijke relaties met de lokale politiek onderhoudt blijkt wel uit een van mijn eigen ervaringen. Ik kreeg eens op maandag (twee dagen vóór de verschijningsdatum) van iemand te horen wat er allemaal in de krant van woensdag zou staan, inclusief een ingezonden brief van mijzelf.

Dus don’t worry Petra, Luuk, Joop, Hans, Harriët en Jan. Jullie zullen nooit in dezelfde situatie als Aleid komen te verkeren.

In ieder geval niet dat IK er weet van zal hebben.