Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 30 maart 2008

Ka Oo See Ka en het Lysias-rapport

Tijdens de raadsvergadering over de Dorpsvisie maakte wethouder Kock 'n uitglijer. Hij noemde opeens het Lysias-rapport, het externe onderzoek naar Hart van Dieren dat in opdracht van de raad is uitgevoerd. De raadsleden deden net of ze niets hoorden. Geen van hen reageerde. Dus het rapport is al klaar en bij de raadsleden bekend. Maar iedereen houdt de kaken stijf op elkaar. En we moeten oppassen dat dit niet ondersneeuwt in het Masterplan. Overigens was Kock’s verspreking niet alleen aan mij opgevallen. Ik kreeg reacties van mensen die zich afvragen wat er nu weer achter de schermen gebeurt.

Het rapport is onderweg in de gemeentelijke organisatie. In het kader van “hoor en wederhoor” geeft het college van B&W zijn reactie waarop dan natuurlijk weer gereageerd moet worden. De begeleidingscommissie zal ook zijn zegje doen en zo komen we uit op versie zo en zoveel. We zullen zien hoe die er uit ziet. En misschien moet er ook nog wat gesynchroniseerd worden met het audit-rapport van de stuurgroep. Staat zo raar als conclusies in beide rapporten afwijkingen laten zien, toch?

Ik zou ook graag de oorspronkelijke versie en alle tussenliggende versies van het rapport zien. Dan kunnen we nagaan waar de gevoeligheden precies liggen. Toch ben ik benieuwd wat het uiteindelijk wordt. Maar het duurt veel te lang voordat dit rapport aan de orde komt. Men heeft kennelijk geen haast.

De behandeling door de raad van het interne onderzoek van de Stuurgroep laat ook op zich wachten. Het spel dat hier gespeeld wordt lijkt duidelijk. Je ziet het ook bij de provincie. Stukje bij beetje worden uitspraken van de stuurgroep bijgesteld, “ onjuistheden” en “ aanvullingen” worden los van het rapport op ons losgelaten. Des te langer het duurt des te luchtiger wordt er over het falen van de bestuurlijke controle gedaan.

Ik vraag me af of B&W en de raad inderdaad bereid zijn om de hand in eigen boezem te steken. De recente geschiedenis stemt niet hoopvol. Alleen Jan Bart Wilschut heeft zijn conclusie getrokken. Maar, ik herhaal het hier maar even, hij is zeker niet de enige die verantwoordelijk is voor het bestuurlijk falen. Gedeputeerde van Haaren is en blijft de hoofdverantwoordelijke met in haar kielzog ook Joop Kock, de wethouder financiƫn uit Rheden.

En, ik heb er al eerder op gewezen, des te verder we in het Masterplan-proces zijn des te moeilijker kun je de trekkers van het Masterplan wegsturen. Althans zo zal men redeneren. En als het een beetje meezit loopt het er nog op uit dat gedeputeerde van Haaren en wethouder Kock alle lof krijgen toegezwaaid. Vooral als het “verlossende woord” voor het behoud van de rijksbijdragen uit Den Haag komt. Dat hebben ze dan toch maar weer mooi voor elkaar gebokst. En dat alles met het “nauw volgen” van de adviezen van Atelier Verdaas en “zorgvuldige communicatie” en een “ breed draagvlak” onder de bevolking van Dieren.

Misschien krijgen we nog ’n debatje waar zal worden gesproken van leerpunten en vooruit kijken. De rapporten verdwijnen daarna onder het stof en verder is het business as usual.

Op naar de volgende miskleun.