Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 26 maart 2024

Pré-mantelzorgwoningen

Veel senioren hebben de wens hebben om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen.

Mantelzorg speelt daarin een belangrijke rol. Daarnaast zijn er mensen met een voortschrijdende aandoening die zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving willen blijven wonen. Ook als ze nog niet direct toe zijn aan mantelzorg. De behoefte aan mantelzorg hoeft nog niet acuut te zijn maar de verwachting is dat die behoefte er wel aan komt.

De gemeente Rheden biedt mogelijkheden voor het realiseren van mantelzorgwoningen. Zo’n woning of unit wordt op naast de hoofdwoning op het eigen perceel geplaatst. Dit kan echter alleen met een medische indicatie. Dus als u die mantelzorg op dit moment, nu dus, nodig heeft. Bovendien moet aan een aantal extra voorwaarden worden voldaan. Het moet bijv. wel ruimtelijk mogelijk zijn.

In een groot aantal andere gemeenten is het echter al mogelijk om vooruitlopend op die toekomstige mantelzorgbehoefte een pré-mantelzorg-woning te plaatsen. 

Een  pré-mantelzorgwoning is hetzelfde als een mantelzorgwoning, maar dan vooruitlopend op het ontstaan van de echte mantelzorgbehoefte. Er is op dit moment dus nog geen mantelzorg nodig maar de verwachting is dat dit later wel nodig zal zijn.  Bij een pre-mantelzorgwoning gaat het om een mogelijke verwachting als gevolg van ouderdomsgebreken of een voortschrijdende aandoening.

Een belangrijk voordeel van de pré-mantelzorgwoning is dat er tijd is om je voor te bereiden op een situatie waarin mantelzorg nodig is. Het voorkomt stress en tijdverlies voor het treffen van regelingen, verkrijgen van toestemming en het ontwerp en de bouw van de mantelzorgwoning.

Als er een acute zorgsituatie ontstaat is de tijd om een mantelzorgwoning te bouwen en mantelzorg te regelen vaak te kort. Daardoor wordt dan misschien afgezien van zo’n oplossing en wordt gebruik gemaakt van externe zorg en/of opname in een zorginstelling.

Met een pre-mantelzorgwoning is men beter voorbereid op zo’n situatie. Door een pré-mantelzorgwoning wordt het beroep op zorg die geleverd moet worden door een externe partij beperkt. En het vermindert de druk op het gebruik van zorginstellingen.

Bijkomend voordeel is dat een pré-mantelzorgwoning extra ruimte op de woningmarkt schept en de doorstroming op de woningmarkt bevordert. Er wordt immers een extra huishouden gevestigd.

Vanavond zal ik, als fractievoorzitter van de Volkspartij Politiek Rheden,  bij de raadsvergadering van de gemeente Rheden een motie indienen die, mits hij wordt aangenomen, ook in Rheden pré-mantelzorg-woningen toestaat.