Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 11 juli 2008

Alweer een zure plas

Door Adriaan Dolk:

Het was me bekend dat de meeste deelnemers aan de ‘Tafel van Tien’ in hun laatste vergadering uiterst kritische kanttekeningen hadden geplaatst bij de twee overgebleven gemeentelijke voorstellen (3a en 3b) om het verkeersprobleem in Dieren op te lossen.

Met deze kennis was het voor mij nogal verbazend dat de dag daarna de Gelderlander kopte: “’Tafel’ unaniem achter plan.” Maar dat bleek achteraf een opstapje voor een euforisch verslag in dezelfde krant van de raadsvergadering op 25 juni.

“Na de denktank ‘Tafel van Tien’ gaf gisterenavond ook de Rhedense gemeenteraad unaniem groen licht voor variant 3A als oplossing voor de verkeersproblemen in Dieren.” en “Eerder die dag besloten Kuijper en gedeputeerde Marijke van Haaren al om volgende week schouder aan schouder bij minister Jacqueline Cramer voor die subsidie te knokken.”

Geachte lezer, u heeft het beeld hiermee duidelijk meegekregen: dinsdag 1 juli; de minister geflankeerd door haar staf in stevig debat met onze wethouder en gedeputeerde die, schouder aan schouder, elke vraag van de geïmponeerde bewindsvrouwe, onweerlegbaar weten te beantwoorden.

Op 2 juli meldt de krant echter in een wel heel summier bericht (de burgers hadden toch wel enige maanden naar dit moment toegeleefd en verdienden beter) dat onze wethouder en gedeputeerde in Den Haag van twee hoge ambtenaren te horen hebben gekregen dat de ministeries van Verkeer en VROM meer financiële en historische informatie over Hart van Dieren wensen te ontvangen alvorens een besluit te nemen over een bijdrage aan het herziene verkeersplan voor het dorp.

Dat is enigszins andere koek.

1e Wat betekent hoog in ambtenarenland? In mijn rekrutentijd beoordeelde ik een sergeant als buitengewoon hoog en ik nam al zonder meer aan dat onze bestuurders niet met de bode hebben gesproken.

2e Er was niets te knokken; er werd onze beide bewindslieden iets medegedeeld door twee overheidsdienaren en Jacqueline Cramer had wel wat beters te doen.

3e :Heeft VROM al op 22 mei dit jaar schriftelijk aan GS gemeld dat de grondslag voor de beschikbaar gestelde 53,3 miljoen euro is komen te vervallen.

En 4e : Ik neem aan dat de minister ook precies wil weten uit welke bronnen onze bewindvoerders die ca 18 miljoen euro (uitgegeven aan de 8 min variant) willen putten nu die 53,3 miljoen euro niet meer beschikbaar is. Met andere woorden: Wie gaat nu eigenlijk die 18 miljoen euro betalen? De burger natuurlijk, want het is allemaal belastinggeld.

In dit verband zou de kop in de Gelderlander op 3 juli jl als een vingerwijzing voor de burger kunnen worden uitgelegd: “Rheden moet gaan bezuinigen” En op 5 juli: vindt de PvdA dat de OzB belasting best mag stijgen nu er sprake is van inflatie.

Zo’n relaas als dit van een (niet in de bestuurlijk gewenste lijn) meedenkend burger zou de hele raad, wel buitengewoon moeten irriteren. Tenminste, als ik afga op een ingezonden stukje in de Regiobode van 2 juli jl. Deze inzender rapporteert uit dezelfde raadsvergadering van 25 juni dat meedenkende, kritische burgers door alle fracties (m.u.v. de SP) als azijnzeikers worden neergezet. (of past het woord afgezeken hier beter).

Speciaal voor hen dit stukje; azijniger kon ik het even niet uitscheiden. Ik hoop nog lang mijn plasje in goede gezondheid te kunnen doen. Met verontschuldiging aan de lezer; het is niet mijn gewoonte over zo’n onderwerp uit te wijden, maar de fractievoorzitter van de VVD heeft het in de raad aan de orde gesteld. Zo schrijden de verloederende mores in de politiek - met de beschaving – schouder aan schouder - steeds maar voort.

Adriaan Dolk, Dieren