Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 23 september 2022

Van de gemeenteraad

De raadsfracties schtijven enkele keren per jaar hun ervaringen in de gemeenteraad op die dan gepubliceerd wordt op de gemeentepagina van de Regiobode. Afgelopen week was het de beurt aan de Volkspartij Politiek Rheden. Onderstaand onze bijdrage. 

Op stoom

Afgelopen maanden was het voor ons, als nieuwe fractie even wennen aan de berg informatie en beleidsstukken die de raad krijgt te verwerken. Het wordt ook allemaal complexer. Ik sta soms verbaasd over het aantal toetsen en onderzoeken die nodig zijn om een besluit te kunnen nemen. Maar samen met collega raadslid Peter van Heumen en raadsvolger Wim Budel zijn we inmiddels “op stoom”. 

Financiële situatie baart zorgen

De gemeente kwam net uit een financieel dal. De reserves namen iets toe en Rheden kreeg weer wat kleur op de financiële wangen. Maar het gemeentelijke huishoudboekje blijft een moeilijke zaak. Naast zaken als energiekosten en inflatie maken lokale ontwikkelingen het steeds lastiger. Denk aan het Masterplan Veluwezoom waar wij inhoudelijke bedenkingen tegen hebben maar waar ook de kosten de pan uit dreigen te rijzen. En er zijn nog grotere financiële uitdagingen.

Nieuwe gemeentehuis

Tegenvallers teisteren de bouw van het nieuwe gemeentehuis. Het budget moet daarom van 18 naar 26,5 miljoen euro terwijl de bouw nog moet beginnen. Ik vrees dat het niet bij die 26,5 miljoen blijft. Welke risico’s lopen we nog meer? In de raadsvergadering van 27 september komt de gevraagde budgetverhoging aan de orde. We zullen zien!

Theo Kooijmans
Fractievoorzitter Volkspartij Politiek Rheden