Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 13 mei 2009

"In geouwehoer kan je niet wonen" (7)

De afgelopen weken heb ik nogal wat aandacht aan de Rhedense Woonvisie 2009-2013 geschonken. Daaruit blijkt dat er nogal wat op die “visie” valt af te dingen.

Van een echte visie is geen sprake. Bovendien wordt de bevolking én de gemeenteraad weer eens om de tuin geleid.

De “linkse” PvdA-wethouder Kuiper maakt duidelijk dat hij geen boodschap heeft aan het minder bedeelde deel van de Rhedense bevolking. Wachttijden en betaalbaarheid zijn geen argumenten meer om in te zetten op sociale woningbouw en goedkope woningen.

Nee, het toverwoord is nu kwaliteit. Vooral om te rechtvaardigen dat er voornamelijk woningen in de duurdere en duurste prijsklassen gebouwd kunnen worden. Dat proces was overigens al langer aan de gang met de plannen voor Riviersteen en Nimmer Dor. Daarvoor had wat mij betreft deze woonvisie niet hoeven te verschijnen. Het accent op de bouw van dure woningen was al staande praktijk Of je zou het een winstpunt moeten noemen dat het met deze woonvisie nu ook officieel beleid is geworden.

Het aandeel dure woningen is de laatste jaren sterk toegenomen. In onderstaande grafiek is dat nog eens mooi te zien. Blijkbaar moet dat verder gestimuleerd worden.

Klik op de afbeelding om te vergroten.


De kunst van het zichzelf tegenspreken heeft dit college aardig onder de knie. Eerst zegt ze dat de nieuwbouwplannen die in uitvoering of voorbereiding zijn zo’n 1500 woningen betreffen terwijl ze een paar zinnen verderop uitgaat van 60 tot 80 woningen per jaar tot aan 2014. En uit een van de bijlagen blijkt dat er op dit moment in concreto 732 woningen “in aanbouw of uitvoering” zijn. Dat zijn tot 2014 alleen al 145 woningen per jaar!

De gemeente gaat verder uit van een min of meer stabiele omvang van de woningbehoefte. Dat wil ze onderbouwen met de stelling dat het aantal huishoudens de komende tien jaar stabiel blijft. Daarvoor verwijst ze naar (overigens onvindbare) informatie van de provincie Gelderland.

Uit ALLE prognoses van de onderzoeksinstituten blijkt dat de gemeente op de verkeerde weg zit. Het CBS geeft aan dat in Rheden zowel de bevolking als het aantal huishoudens in de komende decennia fors zal krimpen. En die prognoses zijn zeer betrouwbaar. Als we kijken naar de werkelijk bevolkingsontwikkeling zelfs nog iets te optimistisch!

De huishoudensprognose van Primos komt weliswaar overeen komt met die van de gemeente maar in het gemeentehuis ziet men andere informatie uit hetzelfde onderzoek over het hoofd. Dit onderzoek voorspelt namelijk al een huizenoverschot in 2010! Volgend jaar dus!

Als alle plannen nu eens voor een werkelijk fors deel ingevuld zouden worden met sociale woningbouw en betaalbare woningen zou ik er nog vrede mee kunnen hebben. Maar helaas, dit college legt het hoofd in de schoot en kiest opnieuw de makkelijkste weg.

Maar ja, wat wil je? Riviersteen en Nimmer Dor moeten gerechtvaardigd worden.

Er is behoefte aan huurwoningen en goedkope koopwoningen. In plaats daarvan laat het college huurders in de kou staan en gaat ze voor (te) dure woningen. Bovendien gaat er gebouwd worden voor leegstand.

Dit is het voorlopig laatste deel van de serie. Het wachten is nu op de gemeenteraad.
Eerdere afleveringen:
"In geouwehoer kan je niet wonen" (1)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (2)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (3)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (4)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (5)
"In geouwehoer kan je niet wonen" (6)