Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 12 oktober 2008

De financiële ijsberg (3)

Ik blijf nog even bij de kredietcrisis.

In de vorige posting had ik het over gemeenten, provincies en instellingen die een relatie met die overheidslichamen hebben.

Onder het oppervlak zit nog veel meer.

Hoe staat het met ziekenhuizen, woningcorporaties, nutsbedrijven of universiteiten?

Dat zijn instellingen die vaak een grote reserve hebben die wordt belegd of gestald op rekeningen die het hoogste rendement opleveren.

Een van de vragen die bij me op kwam toen ik het bericht over het plotselinge vertrek van Rijnstate-directeur Eelco de Boer las was of Rijnstate soms geld op zo’n besmette bankrekening staan?. Of heeft de ongelukkige communicatie over de Velpse Huisartsenpost er ook mee te maken?

Maar vragen over dergelijke financiële risico’s kunnen natuurlijk ook aan willekeurige andere zorginstellingen als Attent wwz, Innoforte of Insula Deï worden gesteld.

Hoe staat het met de reserves van Vivare, Vitens of de Radboud Universiteit?
Of neem maar een willekeurige andere organisatie met (semi-)publieke taken zoals zorgverzekeraars, pensioenfondsen of vervoerders.

Hebben die hun centjes allemaal in veilige haven?

Als het bij een of meer van die organsiaties fout gaat dan zullen we dat merken. Via verdere verschraling van de dienstverlening, prijsstijgingen, premieverhogingen, lagere pensioenen of via de belastingen.

Linksom of rechtsom!

De financiële ijsberg (2)

Niet alleen de banken en de beurzen maar ook wij krijgen te maken met de gevolgen van de kredietcrisis.

Nu zijn “linksom of rechtsom”, om maar even bij de woorden van Wouter Bos te blijven, de spaartegoeden van Nederlanders bij de IJslandse bank Icesave gegarandeerd tot 100.000 euro.

Maar dat geldt alleen voor particuliere rekeninghouders en niet voor ondernemingen, instellingen institutionele beleggers enz.

Er zit dus nog meer onder het oppervlak.

Zowel in Nederland als in andere landen komen instellingen in de problemen. Tientallen Britse gemeenten, maar ook organisaties als Scotland Yard en de Londense metro hebben rekeningen bij IJslandse banken. (zie o.a. het Volkrantartikel "Britten pakken IJsland aan via anti-terreurwet")

Ook in Nederland gaat het stormen. De Brabantse gemeente Asten gaat waarschijnlijk voor ’n miljoen euro het schip in en Nieuws.nl meldt dat er al zeker 12 gemeenten met een IJslandse rekening zijn. De rijksoverheid gaat uitzoeken of er nog meer gemeentelijke cq provinciale slachtoffers zijn.

Hier ligt volgens mij ook een schone taak voor onze volksvertegenwoordigers, zowel voor raadsleden als voor statenleden.

Die zouden indringende vragen moeten stellen aan de respectieve colleges van B&W en van de provincie. Daar moet worden doorgevraagd, niet alleen over de directe investeringen en tegoeden van gemeenten of provincies maar ook het naadje van de kous moeten vragen over tegoeden en transacties van verbonden partijen en instellingen die subsidies krijgen van die overheidslichamen.

Dat geldt natuurlijk voor alle gemeenten en voor alle provincies maar ik blijf maar even dicht bij huis en som hier de verbonden partijen op die in de begrotingsstukken van 2008 van de gemeente Rheden worden genoemd.

1. Bank Nederlandse Gemeenten
2. Werkvoorziening Midden-Gelderland
3. Grondbank
4. Gelders Archief
5. Hulpverlening Gelderland Midden
6. Bedrijfschap Arnhem Liemers
7. Vereniging Nederlandse Gemeenten
8. Nuon
9. Volwasseneducatie
10. Milieu Regio Arnhem (MRA)
11. Onderwijsverzorging
12. Stadsregio Arnhem Nijmegen (KAN)
13. Euregio Rijn/Waal
14. Recreatiegemeenschap Veluwe

Maar ook andere instellingen en stichtingen dienen helderheid te verschaffen. Wie weet zijn er organsiaties die gelden bij buitenlandse banken of Nederlandse dochters daarvan gestald hebben.

Dat hoeft natuurlijk niet maar helderheid is gewenst. Om later niet voor verrassingen te komen staan. En dan gaat het om zowel kleine als grote instellingen. Denk bijv. aan welzijnsinstellingen zoals Cario (waarin de Stichting Welzijn Rheden is opgegaan) of de Scholengroep Veluwezoom. Er zijn er vast nog wel meer.

En het gaat niet alleen om de IJslandse banken. Er opereren ook banken uit andere landen zoals Groot-Brittannië, Zwitserland, Luxemburg, Turkije en het Oostblok in ons land.

Misschien is er niets aan de hand maar helderheid en inzicht is nu belangrijk. Beter even zeker weten.

Als het mis gaat dan krijgt de belastingbetaler het op zijn bord.

Linksom of rechtsom!

De financiële ijsberg (1)

De financiële markt is volledig ingestort en de gevolgen zijn niet te overzien. Zien we nu alleen nog maar het topje van de ijsberg? Zit er nog meer onder de waterspiegel?

Nationalisaties, miljardeninjecties, renteverlagingen en overheidsgaranties hebben niet kunnen voorkomen dat het vertrouwen in de financiële markt volledig is verdampt.

Zelfs complete landen staan voor een bankroet. IJsland kan zijn verplichtingen niet nakomen en de IJslandse kroon is geen donder meer waard.

In het artikel Britten pakken IJsland aan via anti-terreurwet meldt de Volkskrant dat de Britse regering op grond van antiterreurwetten zelfs beslag laat leggen op IJslandse tegoeden. Groot-Brittanië is de belangrijkste handelspartner en leverancier van IJsland. Er wordt niets meer geleverd aan IJsland, volgens mij zelfs geen voedsel. De IJslanders zitten diep in de shit.

ING Direct, de internetspaarbank van ING, heeft de Britse spaarrekeningen van de IJslandse banken Kaupthing en Heritable Bank overgenomen. De Volkskrant meldt in het bericht IJslandse kroon is niets meer waard dat alle Britse klanten van deze banken daardoor onder de Nederlandse bankgarantie vallen.

Is dit nu een staaltje van de Hollands koopmanschap, de VOC-mentaliteit van Balkenende? Of ondersteunt ING hiermee het vertrouwen in het financiële systeem? Of is het een mengeling van beide?

Voor ING levert het dus een beperkt risico. Dat risico wordt nu voor een groot deel gedragen door de Nederlandse belastingbetaler die in het ergste geval moet opdraaien voor de tegoeden van Britse rekeninghouders die bij een IJslandse bank hun geld hebben gestald.

Gekker moet het niet worden.