Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 24 oktober 2008

Opcenten - Verborgen lasten

D66-statenlid Martijn Leisink wees me op de website www.verborgenlasten.nl . Daar kunt u eenvoudig achterhalen hoeveel u voor uw auto of motor kwijt bent aan provinciale opcenten.

Ik weet ‘t, wéér D66 maar waar blijven die andere partijen dan. D66 blijkt gewoon goed gebruik te maken van internet. De site www.pleijtolvrij.nl is een ander voorbeeld van de manier waarop deze partij internet inzet. Zonder al te opdringerige D66-reclame. Meldt me even of u een politieke website weet die over een interessant specifiek onderwerp gaat. Dan kan ik daar ook eens naar verwijzen.

Goed, op www.verborgenlasten.nl kunt u op eenvoudige wijze precies zien wat u aan motorrijtuigenbelasting betaalt en welk deel daarvan bestaat uit provinciale opcenten. U hoeft alleen maar het kenteken van uw auto of motor én de provincie in te vullen en u krijgt precies te zien wat u moet betalen. Compleet met een voorbeeld van een aanslagbiljet (zie onder)


Als u vervolgens op de knop “de provinciale inkomsten” klikt krijgt u tevens een overzicht van de belasting die u sinds 2001 voor deze auto zou hebben betaald (soort auto/gewichtsklasse/brandstof). Samen met een overzicht van het totale bedrag dat de betrokken provincie aan belasting binnenhaalt. Voor Gelderland is dat dit jaar 170 miljoen, twee keer zoveel als in het jaar 2000.


De onzichtbare hand van de provincie reikt dus tot in uw portemonnee. In 2008 halen de provincies samen bijna 1,3 miljard euro (1.300.000.000 euro) aan opcenten binnen. Een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000.

Hieronder de stijgingspercentages van de opcenten van 2000-2008 (per provincie).
(Noot Theo Kooijmans: oorspronkelijke grafiekje bevatte fouten, is vervangen 23-10-08 16:32 u)


In abolute zin is Zuid-Holland de duurste provincie. Dit jaar heeft deze provincie de koppositie overgenomen van Gelderland. Gelderland moet nu genoegen nemen het zilver. Noord-Holland is het goedkoopst.

De provincies zwemmen in het geld. Zozeer zelfs dat het rijk een greep van 800 miljoen in de provinciekassen wilde doen. Daar heb ik niks meer van gehoord. Moet ik ‘ns gaan natrekken.

Ik heb de opcenten per provincie eens vergeleken voor een paar auto’s, Ford Mondeo (diesel), Ford Focus (benzine) en ’n Ford Ka (benzine). Het verschil tussen de duurste (Zuid-Holland) en de goedkoopste provincie (Noord-Holland) is aanzienlijk.



Aandacht voor Spoornota in Streekjournaal en Regiobode

Zowel het Streekjournaal als de Regiobode besteedden afgelopen week aandacht aan de brief Spoornota of Spooknota van Geen Noordtak Velp.

Klik op een afbeelding om te vergroten.