Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 24 december 2007

Ada Boerma - hoe kwam dat nou?-

Ja ik kan er ook niks aan doen. Er heeft zich niemand gemeld met de oplossing van de kerstpuzzel. Zoek nog 'n stukje tekst dat Ada uit Thom's toespraak heeft overgenomen. In de tabel (zie onderaan het artikel) de oplossing. Overigens, het zijn niet alleen de passages die zijn gekopieerd maar ook de structuur van de toespraak is door Ada Boerma overgenomen.

Klik hier voor het Dossier Boerma-Maasdriel met verwijzingen naar alle artikelen op deze weblog over deze kwestie. Inclusief een integrale weergave van beide toespraken (Ada Boerma en Thom de Graaf).

Ik vraag me altijd af hoe de dingen zijn gelopen zoals ze gelopen zijn.
Diepzinning hè. Zie je mij al ziiten. Hand onder kin. Arm met de elleboog op m'n knie. Jaja, 'n echte denker.

Zat Ada in tijdnood? En was copy-and-paste nog de enige mogelijkheid?
Moeten we haar voortaan Crtl-V Ada noemen. Of heeft ze toegeslagen met de muis?

Of heeft ze ouderwets de kroontjespen gebruikt en in schoonschrift de letters van Thom overgeschreven. Die letters werden woorden en ziedaar. Het wonder was geschied. Een prachtige toespraak.

Overtrekpapier is ook mooi conservatief. Is wel 'n hoop werk hoor. En je moet het potlood heel erg precies gebruiken. Lastig karweitje lijkt me. Voordat je het weet gaat het papier schuiven en dan ben je weg.

Of dacht ze "knollen voor citroenen verkopen" is een goed Nederlands gezegde. Dat moest ik maar eens in de praktijk gaan brengen.

Het kan natuurlijk ook dat Ada de toespraak voor Thom de Graaf heeft geschreven. Die man heeft het zo druk. Die kan wel wat hulp gebruiken. Ja, dan is het uiteraard wel weer Ada's eigen compositie.

Misschien was de inspiratie effe weg. Ook mogelijk. 'n Writers-block.
Dat ken ik. Soms weet ik ook niet wat ik voor m'n stukkie van morgen uit m'n toetsenbord moet halen.

Ada dan moet je gewoon voor je toetsenbord of schrijfblok gaan zitten en beginnen.
Net als ik nu doe. Dan komt het vanzelf wel weer goed. Je moet natuurlijk wel 'n onderwerp hebben.

En volgens mij had je die ook wel: Een toespraak waar 23.5000 burgers in je gemeente warm van binnen zouden worden. En dat werden ze aanvankelijk ook hoor.

Totdat ik het medicijn ging keuren. Het bleek een placebo. Onecht!
En dat werkt nu eenmaal niet zo lang.

En dan wordt een onschuldig raadslid ook nog met pek-en-veren tentoongesteld door dat gootspook. Vast zo'n CDA-moraalridder die de normen en waarden hoog in het vaandel heeft staan.

Net als Ada! De Drielse bevolking zal je nu voortaan op je woord geloven hoor.
Wees daar maar van overtuigd.

Maar natuurlijk! Dat is het! Nu valt bij mij het kwartje.
Dat Gootspook heeft zelf die toespraak voor Ada "bedacht"?

Overigens kijgt Ada van mij de ruimte om te reageren hoor. Ik stel mijn weblog graag ter beschikking. Kan ze uitvoerig vertellen hoe het allemaal zo gekomen is. En ik zal aan haar bijdrage geen jota veranderen. Stort je hart maar uit. Wel een origineel verhaal graag. Kopieën worden niet geaccepteerd.

Onderstaand de tabel met de overeenkomsten tussen de toespraken van Ada Boerma en Thom de Graaf. Ik heb de laatste "ontdekking" toegevoegd. Ik zeg niet waar maar het is blauw.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.