Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 28 juni 2007

Naoberschap

Het verbod voor het doorgaand vrachtverkeer op de Harderwijkerweg in Laag Soeren zou al in april worden ingevoerd. Daarna werd gewacht op 9 mei, als de uitkomsten van het onderzoek, dat in het kader van een bemiddelingstraject van de provincie is uitgevoerd, bekend zouden zijn.

Zoals te verwachten was werd de uistlag gestuurd naar de wensen van de provincie en Brummen. Daarop was Rheden zo verstaandig om een second opnion te vragen.
En ja hoor. Het onderzoek van Rheden toont aan dat Laag Soeren veiliger wordt zonder vrachtauto’s en het onderzoek van Brummen toont aan dat dat niet waar is. Zéér verbazingwekkend hoor!!

Nu, eind juni, vindt wethouder Hans Elsenaar het niet fatsoenlijk meer het truckverbod direct in te stellen. Hij heeft zich laten verleiden tot het bemiddelingstraject en is met open ogen in de val getrapt. Het gevolg is dat de maatregelen wederom zijn uitgesteld. Dat wordt op zijn vroegst oktober. Maar dan zijn we er nog niet want de gemeente Brummen zal alle procedurele wapens uit de kast halen om het truckverbod te dwarsbomen. Nu heeft Brummen weer een bezwaar ingediend bij de Commissie Bezwaar en Beroep. Die vergadert pas na de zomervakantie. En Hans Elsenaar vindt het netjes om als goede buren die procedure af te wachten.

Wat goede buren? Al 30 jaar worstelt Laag Soeren met het probleem van het doorgaande verkeer en de goede buren in Eerbeek en Brummen dwarsbomen dit al jaren. De Eerbeekse nimby’s kraaien weer victorie, de provincie doet geen moer, Brummen lacht zich een kriek en de gemeente Rheden laat zich alles welgevallen.

Wat is dat voor belachelijks. Als je de zaak zo belangrijk vindt dan kun je de commissie bezwaar- en beroep ook gewoon vragen om eerder in zitting bijeen te komen.

Het naoberschap van Brummen vraagt om een koekje van eigen deeg. De provincie dient eindelijk eens gebruik te maken van haar recht tot aanwijzing en ervoor te zorgen dat de rondweg alsnog wordt aangelegd. En Rheden moet zich hier ook echt sterk voor gaan maken in plaats van oeverloos te blijven kletsen met deze “goede buren”.

En gewoon dat truckverbod instellen. Nu!!

P.S.: Dinsdagavond vertelde Ton Eikelboom (ex-voorzitter Soerens Belang) me dat het provincierapport niet openbaar is. Laag Soeren mag het niet inzien. Wat is dat nu weer voor manoeuvre van de overheid? En over naoberschap gesproken. Brummen stuurde tot voor kort de vrachtauto's met gevaarlijke stoffen richting Laag Soeren. Nu dat is opgevallen wijzigt "fijne buur" Brummen deze route.