Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 23 september 2008

Klachten over wijkcentrum De Poort in Oud Velp-Zuid

De Stichting Welzijn Rheden (SWR) beheert het wijkcentrum De Poort in Oud Velp-Zuid. Sinds kort is de SWR opgegaan in een groter verband, Carion.

De Poort maakt deel uit van de brede school “Het Kasteel” die eerder dit jaar is geopend. Het Kasteel en De Poort zijn de opvolgers van de voormalige basisschool De Elsweiden en het wijkcentrum De Zuidhoek.
Helaas krijg ik nu vanuit verschillende hoeken klachten over (het beheer van) “De Poort”.

Over vergoedingen die wijkbewoners moeten betalen voor het gebruik van De Poort, de hoogte van die gebruikskosten en over het toewijzen van fysieke ruimte.

Een van die groepjes gebruikers komt een keer per twee weken samen om muziek te maken. Zij deden dit tot nu toe in de (gym?)zaal op de begane grond. Onlangs zijn zij verbannen naar een ruimte op de tweede etage. Enkele deelnemers zijn slecht ter been, minder-valide en op leeftijd. Nu moeten zij met hun instrumenten naar boven wat iedere keer weer een uiterst lastige onderneming is. Voorzover ik begrepen heb is er niemand die enig bezwaar had tegen hun aanwezigheid op de begane grond in een ruimte die toch niet bezet was. We hebben het met betrekking tot het Kasteel en De Poort toch altijd over een brede school gehad?
Een van de voordelen van zo’n breede school is dat ruimten multifunctioneel kunnen worden ingezet. Het kan toch niet zo zijn dat mensen zonder enige verdere motivatie worden verbannen.

De muzikanten betaalden tot voor kort € 4,- per maand per groepslid. Daarvoor maken zij een keer per twee weken gebruik van het wijkcentrum. Dat was inclusief twee kopjes koffie.

Nu wilde de SWR die gebruikskosten onlangs verhogen naar € 5,50. Na enig onderhandelen komt men nu uit op € 4,- euro en het doorbelasten van de koffie à raison van 70 cent per kopje. Nog steeds een verhoging in dezelfde orde van grootte. Het is allemaal niet zoveel zult u zeggen maar het betekent wel een verhoging met zo’n 35% - 40%. Relatief gezien toch fors dacht ik.

Bovendien eist de SWR nu een machtiging voor automatische afschrijving van die 4 euro. Dat zou gelden voor iederen die een cursus volgt. Als men geen machtiging wil geven dan komt er € 2,50 per keer bij.
Ten eerste volgt de groep helemaal geen cursus maar maken ze gezellig onderling muziek maar daaruit blijkt ook dat er bij deze welzijnsinstelling niet veel begrip is voor de positie waarin sommige wijkbewoners verkeren.

En dat geldt breder dan alleen voor het bovenstaande voorbeeld.

In Oud Velp-Zuid woont een relatief grote groep mensen die moet leven van een sociaal minimum. Er zijn mensen die geen zeggenschap (meer) hebben over hun bankrekening. Zij zitten bijv. in de schuldhulpverlening. Die mensen mogen/kunnen niet eens een machtiging uitschrijven. Dat mag alleen de instantie die het beheer over de bankrekening heeft. En het is de vraag of die dat zomaar doet. Bovendien betalen sommige leden uit eigen zak voor anderen die het geld niet kunnen opbrengen. In bovenstaand voorbeeld liep de betaling altijd via één groepslid die de “rol van penningmeester” heeft.

En bovendien is het voor mij zeer de vraag of wijkbewoners voor gebruik van het wijkcentrum moeten betalen. En al helemaal niet op zo’n bureaucratische manier. De SWR krijgt van de gemeente Rheden grote sommen geld voor de uitvoering van het welzijnswerk. Geld dat ten goede moet komen aan de inwoners van de gemeente. Dus waarom moet de SWR überhaupt geld vragen voor gebruik van wijkcentrum De Poort?

Daarnaast blijkt het wijkcentrum op vrijdagavond te zijn gesloten. Voorheen kon de jeugd daar terecht in de disco. Die hangt nu rond op straat. Wordt daar nog iets aan gedaan?

Zelfs het wijkplatform kon onlangs niet in De Poort terecht maar moest een ad-hoc oplossing bedenken. Is het wijkcentrum nu al te klein?

Hoe zit dat allemaal? Betaalt iedere gebruiker evenveel, zijn er groepen die meer of minder betalen? Of zijn er zelfs (groepen) gebruikers die helemaal niets hoeven te betalen? Is er mogelijk zelfs rechtsongelijkheid in het spel? En hoe zit dat met de communicatie van de SWR naar de gebruikers van het wijkcentrum?

Voor wie is dat wijkcentrum eigenlijk bedoeld?