Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 10 mei 2007

Hart van Dieren – Kosten en controle (2)

In het rapport van de rekeningcommissie (de “gemeentelijke rekenkamer”) over de voortgang en de financiën van Hart van Dieren worden harde noten gekraakt.

De voornaamste conclusie is dat de bewaking van het project door het gemeentebestuur onvoldoende is. Daarnaast houdt het college zich niet aan de afgesproken rapportagetermijn van drie maanden. Sterker nog, de rapportages zijn achterwege gebleven.

De gemeenteraad is dus niet in staat om de voortgang van het project te volgen, laat staan te beoordelen en te controleren.

De nieuwe coalitie wil zelfs terug naar halfjaarlijkse voortgangsrapportages. In het coalitieakkoord wordt dit gemotiveerd met de opmerking dat de bewoners er op moeten kunnen vertrouwen dat het project Hart van Dieren goed wordt aangestuurd en dat zij er zeker van moeten zijn dat het geld goed en zorgvuldig wordt besteed.
Nogal cynisch als je deze opmerking tot je door laat dringen. Dus CDA, PvdA, VVD, Groen Links en CU hebben juist behoefte aan minder controle terwijl ze het tegenovergestelde suggereren.

De financiën gaan nu ook uit de hand lopen. Uit de rapportage van de rekeningcommissie blijkt dat in 2006 een bedrag van € 167.000,- buiten de begroting voor Hart van Dieren is gehouden. Daarnaast wordt nog een bedrag van € 745.000,- gereserveerd dat eveneens buiten de begroting wordt gehouden.

Creatief boekhouden noem ik dat. Weer negen euroton weg. Dit geld kan dus niet worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld een zwembad, de sociale sector of in behoud van spoorwegovergangen elders in de gemeente.

Ik vraag de gemeenteraad om in te grijpen. Maak uw controlerende rol waar! Dat is uw opdracht als volksvertegenwoordiger!