Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 8 oktober 2008

Traverse Dieren - wanneer terug op aarde?

Vorige week vroegen B&W van Rheden om 175.000 euro extra voor de voorbereidingen van de Traverse Dieren. Het geld is nodig om het ministerie van VROM beter te informeren.

GroenLinks zette hier vraagtekens bij en stemde als enige fractie tegen het verzoek om die 175.000 euro. GroenLinks-fractievoorzitter Janet Duursma heeft onvoldoende zicht op het proces. Wat doet de gemeente nu en welk deel ligt er bij de provincie? Tja, da’s onduidelijk. Het is ook nu weer een schimmenspel. Goed gedaan Janet, en blijf aandringen op openheid en correcte informatie. Laat je geen knollen voor citroenen verkopen.

Van de week vond ik een document op de provinciale website waarin aan provinciale staten een voorbereidingskrediet van 700.000 euro wordt gevraagd voor de projectdefinitie en het schetsontwerp. Dat betreft uitsluitend de infrastructuur want daarvoor is de provincie verantwoordelijk. Het voorstel komt vandaag (8 oktober) in de Commissie Milieu en Economische zaken aan de orde.

Tot nu toe hult de provincie zich in stilzwijgen. Maar volgens hardnekkige geruchten vallen de schattingen van de provincie een stuk hoger uit dan de 81,2 miljoen euro die nu grofweg begroot is voor de gekozen variant 3a.

Het tankstation op de Burg. De Bruinstraat laat zich niet zomaar wegsaneren. De eigenaar gaat niet op een houtje zitten bijten. En dat gaat wat kosten. De kosten voor aanpassing van de infrastructuur zelf schijnt ook nog een twistpunt tussen de gemeente en de provincie te zijn. Het gat tussen de gemeentelijke en de provinciale berekeningen wordt geschat op 10 miljoen euro.

Daarnaast blijft het de vraag hoe hoog de rijksbijdrage gaat uitpakken. Voor het duurdere oorspronkelijke plan had het rijk 53 miljoen euro klaarliggen. Het zou logisch zijn als het rijk de versobering van de plannen terug wil zien in haar bijdrage. Het zou me niet verbazen als de rijksbijdrage blijft steken op zo’n 35 miljoen. Het zou me trouwens ook niet verbazen als het rijk alle uitgekeerde gelden terugvordert of zegt “tot zover en niet verder”.

Maar goed: áls het project al doorgaat dan wordt er volgens mij al begonnen met een financieel tekort van zo’n 20 á 30 miljoen euro.

Dan zijn er ook nog de stijgende prijzen. In dat verband is het interessant wat er bijvoorbeeld over de Bloemershof wordt gezegd. Daar werd al uitgegaan van prijsstijgingen van zo’n 10%.

Waarom zou dat wel voor de Bloemershof opgaan maar niet voor de Traverse Dieren? Dat zou dus een jaarlijkse kostenstijging betekenen van 10 miljoen euro.

Om maar eens in hun eigen termen te blijven. College en raad houden elkaar alweer "gegijzeld".

Het is alleen nog de vraag wanneer dat boven water komt.

Wanneer landt het gemeentebestuur weer op aarde?