Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 21 juni 2009

Zooitje

De Euro-verkiezingen zijn uitgelopen op een rommeltje. Europa stuurt waarnemers naar verkiezingen in allerlei bananenrepublieken om te controleren of ze eerlijk verlopen. Intussen slaan we zelf een modderfiguur.

In één stemlokaal in Nijmegen zag een journalist hoe omstanders werden ingeschakeld bij het tellen van de stemmen. Hijzelf telde ook mee en constateerde dat hij, als hij dat gewild had, de uitslag eenvoudig had kunnen manipuleren. Dat doet mij vermoeden dat er op meer stembureaus onzorgvuldig met het tellen van de stemmen is omgegaan. Het tellen van de stemmen is openbaar. Iedereen mag meekijken maar toeschouwers mogen zich verder niet met het tellen bemoeien en moeten met hun vingers van de stembiljetten afblijven. Alleen de leden van het stembureau mogen de telling in het stemlokaal uitvoeren. Wie weet in hoeveel stemlokalen het mis is gegaan? En wie weet of daar al dan niet gesjoemeld is met het tellen van de stemmen?

Klik op de afbeelding om te vergroten.

En dan is er nog de berichtgeving over de uitslag. 'n Pestbende. En dan heb ik het alleen nog maar over de gemeente Rheden. Ik vraag me af of dat elders ook zo gaat.

Eerst maakte de gemeente Rheden bekend dat er zo’n 600 stemmen ongeldig waren, 4,2 % van de stemmen. Een onwaarschijnlijk groot aantal. Later moest ze dit herroepen. Het zou gaan om een administratieve fout.

Maar daar bleef het niet bij. De gemeente Rheden liet de definitieve uitslag vergezeld gaan van de opmerking dat het CDA de bij de Europese verkiezingen de grootste partij in de gemeente Rheden was gevolgd door de PvdA en vlak daarachter de PVV.
Dat klopt dus niet. De CDA is de grootste gevolgd door de PVV en daarachter pas de PvdA. Ik schreef daar woensdag 17 juni al over op mijn blog. Maar toch houdt de gemeente vol. Afgelopen vrijdag (19 juni) kreeg ik de nieuwsbrief van Rheden in mijn mailbox waarin toch weer dezelfde opmerking stond.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Het Streekjournaal heb ik deze week weer eens niet ontvangen. Die kan ik dus niet controleren maar in ieder geval de Regiobode volgt slaafs de opmerkingen vanuit het Steegse gemeentehuis. Afgelopen woensdag wist de bode ook al te melden dat het CDA de grootste is, daarna de PvdA op de voet gevolgd door de PVV. Waar de krant de uitslag verder vandaan heeft gehaald weet ik niet maar de in het bericht genoemde percentages kan ik al helemaal niet thuisbrengen. Ze staan niet in de voorlopige uitslag die de gemeente Rheden opgeeft en ze staan ook niet in de definitieve uitslag.

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Hierbij nog maar eens de uitslag, gerangschikt naar het aantal stemmen dat de deelnemende partijen kregen.
Klik op de afbeelding om te vergroten.

Kortom, het is een zooitje. Is het onkunde, kan men het in het gemeentehuis niet zetten dat de PvdA zulke klappen heeft gekregen of is het gewoon desinteresse? Interesseert het ze allemaal geen moer? En is dat alleen zo in de gemeente Rheden? Of zijn ze overal zo slordig?


Vraagje: Gaat dat straks bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 ook zo?

Misschien wordt het tijd dat dan waarnemers uit Oost-Europa of uit Afrikaanse of Aziatische "democratiën" hier een oogje in het zeil komen houden.