Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 2 december 2008

Schone Handen

Ik heb deze dagen erg weinig tijd. Daarom even een aardigheidje, een tussendoortje.

Volgens een Engels onderzoek beïnvloedt de mate van properheid, althans het gevoel lichamelijk schoon te zijn, je oordeel. Als je je schoon voelt dan oordeel je milder over bijvoorbeeld onethisch gedrag, wangedrag of politieke misstappen.

Dan vraag ik me direct af hoe ik over het politieke theater zou denken als ik wat minder vaak m’n handen was. Of hoe m’n stukjes eruitzien op verschillende momenten: vóórdat ik onder de douche ga, als ik onder de douche sta of pal nadat ik onder de douche vandaan kom. Zou dat drie verschillende artikeltjes opleveren?

Voor de goede orde: dit is wetenschappelijk bewezen!

Zou Pontius Pilatus dat 2000 jaar geleden ook al intuïtief hebben aangevoeld? Die waste immers z’n handen in onschuld! En liet vervolgens het oordeel over Jezus aan het (ongewassen) volk.

Dat leidt tot meer mijmeringen.
Als je wat hebt uitgevreten dan is de rechter minder streng als ie net z’n handen heeft gewassen. En je moet vooral kleren in heldere lichte tinten dragen om een positieve eerste indruk te maken.

Ook het gebruik van woorden die een associatie met “ schoon” oproepen werken positief en zorgen voor een milder oordeel. Iets voor de spindoctors? Maar die weten dat natuurlijk al!

Als iemand de term "schone handen" gebruikt moet je dus oppassen.

Zal er eens op dit soort uitingen gaan letten.

Klik hier voor het onderzoek van Dr.Simone Schnall van de universiteit van Plymouth.