Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 17 januari 2008

De beste wensen voor het Hart van Dieren

Door: Adriaan Dolk

Tot mijn verrassing ontving ik opnieuw een extra editie van de Nieuwsbrief voor de inwoners van Dieren over het projekt Hart van Dieren (dec 2007) . Mijn voorgaande kritische stukjes over de gang van zaken bij het projekt waren tot nu toe geen aanleiding mij van de adressenlijst te schrappen hetgeen onder het oostblok regime waar de meeste inwoners van de gemeente Rheden inmiddels aan gewend raken, bij mij enige verbazing en ongeloof te weeg bracht. Onze geliefde burgermoeder heeft kennelijk niet alle touwtjes meer in handen.

Deze extra editie van de Nieuwsbrief gaat onder meer in op de resultaten van het onderzoek door de Provinciale Controllers onder leiding van het bureau Berenschot. Er worden vijf conclusies van het onderzoek onder de aandacht van de inwoners van Dieren gebracht, en enigszins van verhullende franje ontdaan, - lees het maar na - luiden deze als volgt:

1 De Stuurgroep had de externe omstandigheden, die een groot deel van het tekort heeft veroorzaakt, kunnen voorzien en hiermee rekening kunnen houden.

2 De Stuurgroep heeft onvoldoende aandacht besteed aan het draagvlak bij de inwoners van Dieren.

3 De vertragingen in het proces als gevolg van de vorming van een nieuw college (2006) zijn geen onbekende verschijnselen en de Stuurgroep had hiermee rekening kunnen houden.

4 De samenwerking tussen partijen (Provincie – Gemeente – Pro Rail) was niet optimaal.

Een eufemistische formulering dat men in de Stuurgroep elkaar het licht in de ogen niet gunde en een verwijzing naar een essentiƫle verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan, die aan een projekt van 100 miljoen euro leiding wil geven.

5 De stuurgroep heeft zich onvoldoende geinformeerd over de financiĆ«le en andere risiko’s van het projekt.

Nu is de Nieuwsbrief voor mij het medium bij uitstek waardoor de Stem van de Stuurgroep tot ons klinkt. Alle strategie- en communicatiedeskundigen die bij de Gelderse overheid een boterham verdienen kregen de vrijheid zich via de Nieuwsbrief dronken van beroepsijver uit te leven om de acht min variant door de keel van de inwoners van Dieren te duwen. Moge het de laatste keer zijn dat ik dit tot op het bot gecontamineerde woord opschrijf. Anders gezegd: het laatste waar je de Nieuwsbrief van kan betichten is dat het enige objectiviteit probeert hoog te houden. En als dan deze editie van de Nieuwsbrief deze conclusies openbaart is dat politiek dodelijk voor de voorzitter van de Stuurgroep, dan wel de afzonderlijke leden van de Stuurgroep, dan wel de Stuurgroep in haar geheel.

Daarom acht ik de reactie van de Stuurgroep op deze conclusies, als vermeld in dezelfde Nieuwsbrief, totaal misplaatst. Zij verklaart de aanbevelingen uit het onderzoek ter harte te nemen en veronderstelt daarmee over te kunnen gaan tot de orde van de dag. Zij negeert de impact van de conclusies en legt deze naast zich neer.

Zij gaat er ook aan voorbij dat zij in de afgelopen periode een spoor van vernieling heeft achtergelaten in de vorm van totaal verzuurde verhoudingen tussen bestuur en de inwoners van Dieren. En daarom is deze Stuurgroep in haar geheel, dan wel elk van haar leden afzonderlijk, dan wel in het bijzonder de voorzitter ervan, niet geschikt leiding te geven aan een vervolgproces van het Hart van Dieren.

Onze geliefde burgermoeder, als voorzitter van het College, heeft geen enkele poging gedaan deze verstoorde verhoudingen met de inwoners te verbeteren. Noch in de raad zelf, noch door haar optreden naar de burgers toe. Zij persoonlijk heeft aan de verzuring in niet geringe mate bijgedragen door haar onwaarachtige woorden in burgerjaarverslagen over participatie.van de burger bij besluitvorming. Die uitlatingen worden door de inwoners van haar gemeente herkend als voos gepraat. Op de informatieavond van 17 december jl, gaf zij de vragenstellers omgeveer 7 seconden de ruimte om hun vraag in te leiden, waarna zij hen met dwingende microfoonstem maande zich tot hun vraag te beperken. Zij voelde zich daar echt in haar rol met haar ambtsketen om, maar op dat moment drong zich de vergelijking bij mij op met het voormalige oostblok. Niet echt een burgermoeder voor degenen die wat huisvesting betreft in de problemen zijn gekomen teneinde de Noordschuif mogelijk te maken; u weet wel die bezuiniging die inmiddels in de prullenbak is beland.

De coalitiepartijen hebben er geen idee wat er onder de kiezers leeft als zij in de Gelderlander van 13 dec. jl hun spijt betuigen dat de verantwoordelijk wethouder per 1 maart opstapt. Moet die man nog twee maanden over zijn politieke graf heen regeren? Geheel ongeloofwaardig. De kroon spant in dit opzicht echter de gedeputeerde van de Provincie als voorzitter van de Stuurgroep. Zij gaf als eerstverantwoordelijke leiding aan het hele ontspoorde proces en lees nu opnieuw de bovengenoemde conclusies. Het is niet verwonderlijk dat zij zich de laatste maanden opmerkelijk weinig heeft geprofileerd op haar website. Zij gaat er van uit dat de bui wel overdrijft en volgt nu de leefregel: Als je geschoren wordt moet je stil blijven zitten.

Allebei gewoon een ander vak kiezen; geloof me, met zo’n, door eigen toedoen, bevlekte conduitestaat, kan het nooit meer wat worden in de politiek.

Adriaan Dolk, Dieren