Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 27 september 2007

Hart van Dieren.......stuurgroep gelast intern onderzoek

Jan Bart Wilschut, projectwethouder van Hart van Dieren, kondigde aan dat de stuurgroep opdracht geeft tot een intern onderzoek naar de oorzaken van het 40-miljoen-tekort.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door controllers van gemeente en provincie. De stuurgroep stelt nog wel even de onderzoeksopdracht op. Maar daarna wordt het onderzoek aangestuurd door de gemeentesecretaris en iemand van de provincie wiens naam en functie ik niet helemaal meekreeg.


Dit is volgens mij in tegenspraak met wat de stuurgroep ’n paar weken geleden zei. Toen had men het over een extern onderzoek. Het project is volledig ontspoord en nog (of misschien wel juist nu) wil de stuurgroep niet aan een extern onderzoek. Blijkbaar levert dat te veel risico’s voor onze ambtsdragers op. En risico’s moet je managen, nietwaar. Had de stuurgroep dat nou maar eerder gedaan ten aanzien van de projectrisico’s.

Het onderzoek is per definitie niet onafhankelijk. Ook al zijn de onderzoekers volkomen integer. Zij worden onbewust beïnvloed door het simpele feit dat zij zelf onderdeel zijn van de ambtelijke organisatie. De onderzoekers moeten misschien een oordeel vellen over collega’s die zij persoonlijk kennen, waar zij mee op goede voet staan en waarmee zij misschien zelfs vriendschappelijke relaties onderhouden. Ook komen personen in beeld die in de hiërarchie boven hen staan.

Wat is de invloed van de gedelegeerde opdrachtgevers ( de gemeentesecretaris en zijn collega) op het onderzoek? Ook zij zijn onderdeel van de organisatie. En welke opdracht kijgen zij dan mee?

Uiteindelijk zal de stuurgroep ook nog eens de resultaten grondig willen doornemen. Hoe is dat geregeld? Geeft de stuurgroep alleen apart opgenomen commentaar? En gaat het onderzoek dan ongewijzigd naar de gemeenteraad en provinciale staten? Of mogen de stuurgroepleden nog aanpassingen in het rapport aanbrengen?

Zo’n intern onderzoek heeft altijd de schijn tegen. En al helemaal bij de man in de straat. De burger heeft geen zicht op wat daar allemaal gebeurt.

De slager keurt zijn eigen vlees. Niet goed!! Helemaal niet goed!!!

De stuurgroep is bestuurlijk verantwoordelijk voor het project. Dat is nou eenmaal de essentie van een stuurgroep. Er is plotseling een tekort van 40 miljoen euro op een budget van 104,6 miljoen euro. De bestuurlijke controle heeft dus per definitie gefaald. Het maakt niet uit of ze wel of niet zijn voorgelogen. Het maakt niet uit of er incompetentie in het spel is of niet. Het maakt niet uit of de spoorrails van goud of van pepernoten worden gemaakt. De stuurgroepleden waren, zijn en blijven bestuurlijk en politiek verantwoordelijk. Zo werkt dat nou eenmaal in een democratisch bestel.

Hart van Dieren......Petitie GBO

Klik om te vergroten