Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 25 augustus 2007

Poll Raadsonderzoek Zwembad Nieuwland

Een goede gelegenheid om een poll te starten over mijn verzoek voor een raadsonderzoek naar de gang van zaken rond de mislukte privatisering van zwembad Nieuwland in Dieren.

Een raadsonderzoek is te vergelijken met een parlementaire enquête.
Wij willen helderheid en vinden dat de onderste steen boven moet komen.

Helderheid over de rol van de gemeente, de provincie, het college van B&W, de politieke partijen en de eigenaren van de Sportaccomodatie.

Wat is er in de afgelopen jaren allemaal gebeurd? Wie heeft wie de voet dwars gezet? En waarom?

Is het toeval dat de eigenaren de aankondiging dat het zwembad ging sluiten deden nadat het college van B&W met daarin Gemeentebelangen (waarvan een van de eigenaren voorzitter is) was gevallen?

Is het toeval dat de provincie op datzelfde moment ging eisen dat zou moest worden voldaan aan bepaalde regels?

Hebben de eigenaren een punt als ze zeggen dat ze voorstellen hebben gedaan waar de gemeente geen acht op sloeg?

Waar is al dat gemeenschapsgeld gebleven dat door de gemeente aan de Sportaccomodatie Zwembad Dieren is gegeven?

Hoe staat het met het terugbetalen van dat geld?

Hoeveel moet de gemeente betalen voor terugkoop van Nieuwland?

Heeft de Stichting Sportaccommodatie zich gehouden aan de afspraken met de gemeente?
Heeft de gemeente zich gehouden aan de afspraken met de Stichting Sportaccommodatie?

En nog vele, vele vragen meer.

Openheid van zaken. En zo spoedig mogelijk!

Zwembadbrief a.s. dinsdag 28/8 op raadsagenda

Dinsdag 28 augustus staat mijn brief met de oproep voor een onderzoek naar de gang van zaken rond zwembad Nieuwland en het zo speodig mogelijk realsieren van een zwembad in Dieren op de agenda van de gemeenteraad (stuk 2b.13).

Op de agenda wordt voorgesteld om de brief voor pré-advies bij het college van B&W te beleggen. Zo gaat dat. Je schrijft een brief aan de gemeenteraad en wethouder Hans Elsenaar(geen lid van de gemeenteraad) gaat ‘m beantwoorden.
Ben benieuwd of een van de raadsleden nog iets over de brief gaat zeggen.

Het antwoord op mijn vorige brief aan de gemeenteraad liet meer dan drie maanden op zich wachten. Dus Hans: doe niet te lang over het antwoord.

En ik weet zeker dat er een raadsonderzoek komt. Alle partijen zijn immers voor openheid. En ik heb nog altijd hééééééééél veel vertrouwen in deze politieke partijen en het college. Dus dat zit wel snor.

Voor wat hoort wat. De kennismakingscampagne is weliswaar achter de rug maar een beetje extra reclame kan geen kwaad. Daarom hiernaast nog eens een foto van onze sportieve wethouder Hans Elsenaar.

Het zwembad komt deze raadsvergadering ook nog op een andere manier aan de orde. Op de agenda staat onder punt 2a.18 de beantwoording van vragen van de PvdA en het CDA die zij in april over het zwembad hebben gesteld. De openheid van de gemeente kent echter haar grenzen. De betreffende vragen en bijbehorende antwoorden staan niet op de website van de gemeente. Stel je voor dat iemand buiten de gemeenteraad kennis neemt van deze informatie.

Mooi mechanisme is dat. Een raadsfractie stelt schriftelijk vragen en krijgt schriftelijk antwoord. Niemand buiten de gemeenteraad krijgt de vragen en de antwoorden onder ogen. Deze geheimschrijverij is natuurlijk erg goed voor het vertrouwen in de politiek en het bestuur van deze gemeente. De afstand tussen burger en politiek zou eens te klein te worden. Ja, ja , het leven in de Steegse cocon is bijzonder.

Voor het gemak onderstaand nog eens mijn brief
==================================================================================
Velp, 28 juli 2007

Geachte leden van de raad van Gemeente Rheden,

In 2000 werd het zwembad Nieuwland in Dieren geprivatiseerd. De Sportaccommodatie Dieren kreeg voor € 0,45 (hfl 1,-) het zwembad in haar bezit. Daarnaast ontving de Sportaccommodatie een bedrag van € 408.402,20 (hfl 900.000.-) waarvan € 181.512,10 (hfl 400.000,-) voor achterstallig onderhoud en € 226.890,10 (hfl 500.000,-) voor een te verwachten exploitatietekort.
In ruil hiervoor verplichtte de Sportaccommodatie zich:
• om het zwembad tot 1 mei 2010 open te houden,
• een sporthal te realiseren en
• binnen één jaar te zorgen dat het zwembad weer aan de wettelijke eisen (o.a. millieu) zou voldoen.

Bij verkoop van de accommodatie (grond en gebouwen) heeft de gemeente het eerste recht van koop. Als de accommodatie vóór 1 mei 2010 wordt gesloten dan dient de Sportaccommodatie tevens een deel van de verstrekte bedragen aan de gemeente terug te betalen.

In 2005 ontstond een conflict tussen de Sportaccommodatie en de gemeente over veiligheidseisen. In de begeleidende discussies bleek onder andere dat de exploitatie van het zwembad moeizaam ging. Ook waren er spanningen over voorstellen die de Sportaccommodatie zou hebben gedaan voor nieuwbouw en uitbreiding van de sportaccommodatie.

Het conflict werd bijgelegd en de gemeente verstrekte een aanvullende exploitatiebijdrage van € 95.000,- en een hypothecaire lening van € 125.000,- voor een periode van vijf jaar tegen een rente van 2%. Bovendien werd de sportaccommodatie ontslagen van de plicht om een sporthal te bouwen.
Het totale door de gemeente verstrekte bedrag was daarmee opgelopen tot
€ 503.402,20 (hfl 1.109.352,-) plus de eerder vermelde hypothecaire lening.

Nu, in 2007, is het doek voor het zwembad alsnog gevallen. Per 1 juli 2007 is het zwembad gesloten. Volgens de eigenaren ligt de aanleiding onder andere in milieu-eisen waaraan zij niet konden voldoen. Dat roept de vraag op wat er met de plicht om te voldoen aan de milieu-eisen uit het oorspronkelijke contract is gebeurd.

De gemeente is nu met de eigenaren in onderhandeling over terugkoop. Om op redelijk korte termijn het zwembad te renoveren en opnieuw open te stellen zou terugkoop een overweging kunnen zijn.
Bij het afsluiten van het contract is daarvoor geen limietbedrag afgesproken. Het bedrag zal waarschijnlijk boven de € 0,45 (hfl 1,-) liggen waarvoor de Sportaccommodatie destijds eigenaar van het onroerend goed werd. Als de gemeente de accommodatie terugkoopt dan dreigt zij dus (opnieuw) een forse financiële aderlating te ondergaan. Als de gemeente de accommodatie niet terugkoopt dan kunnen de eigenaren grond en gebouwen verkopen aan de hoogst biedende.
Hiermee lijken de eigenaren de sterkste troeven in handen te hebben en zo een fors financieel voordeel overhouden aan de sportaccommodatie.

In een paginagrote publicatie in de lokale pers hebben de Sportaccommodatie en de eigenaren hun beklag geuit over de bureaucratie en een gebrek aan medewerking van de overheid voor realisatie van hun plannen. De visie van de lokale en regionale overheid komt daarin niet aan bod. Inwoners van deze gemeente dreigen daarmee een eenzijdig beeld te krijgen over alle ontwikkelingen rond de sportaccommodatie.

De gang van zaken illustreert het feit dat de privatisering van het zwembad is mislukt. De vermenging van het publieke belang met het ondernemersbelang heeft de gemeenschap veel geld gekost en er zijn fouten gemaakt door alle bij het zwembad betrokken partijen.

Dit alles mag niet in de doofpot worden gestopt. De inwoners van deze gemeente hebben recht op volstrekte duidelijkheid en de verantwoordelijken dienen ter verantwoording te worden geroepen. Het is aan de inwoners van deze gemeente niet helder wie waarvoor verantwoordelijk was en is en wat de rollen van gemeente, provincie, de eigenaren en de politieke partijen zijn en waren. De verwevenheid van de eigenaren van de sportaccommodatie met de politiek roept daarbij ook vragen op. Een van de eigenaren is zelfs voorzitter van een plaatselijke politieke partij die in de gemeenteraad vertegenwoordigd is.

Dit alles rechtvaardigt een uitgebreid onderzoek naar de ontwikkelingen rond het zwembad Nieuwland. Vanaf de oorzaken en de aanleiding voor de privatisering tot en met de jongste ontwikkelingen.

Ik dring er bij u, leden van de gemeenteraad, daarom ten sterkste op aan hiervoor alle mogelijke middelen in te zetten en pleit daarom voor een uitgebreid raadsonderzoek naar de hele gang van zaken en de rol van alle betrokkenen. Daarbij dienen de boeken van de gemeente en de Sportaccommodatie Dieren BV grondig te worden onderzocht. Eventueel met behulp van een forensisch accountant.

Verder verzoek ik u om een snelle beslissing inzake de toekomst van het zwembad en/of een zwembadvoorziening in Dieren Dieren is een van de grootste dorpen van de gemeente Rheden en het zwembad Nieuwland vervulde een belangrijke maatschappelijke functie. Ook voor de omliggende dorpen Ellecom, Laag Soeren en Spankeren was het zwembad van groot belang. Het was de thuisbasis van sportverenigingen die tezamen meer dan 800 leden hebben. Daarnaast maakten scholen, zwemgroepen en talloze recreanten gebruik van het zwembad.

Zwembad Nieuwland is helaas niet meer. Maar ik verzoek u om maximale inzet te plegen zodat Dieren op korte termijn weer over een zwembadvoorziening kan beschikken. Daarmee neemt u uw verantwoordelijkheid voor een grote maatschappelijke behoefte. In dit verband herinner ik ik u onderstaand aan enkele beleidsuitgangspunten uit de nog steeds geldende Kadernotitie: Sportbeleid gemeente Rheden 2002-2008.

Beleidsuitgangspunten
De lasten per inwoner zijn momenteel, in verhouding tot vele andere gemeenten, relatief laag te noemen en verdere bezuinigingen vormen op de kortere termijn zeker geen politiek doel.

Beleidsuitgangspunten
In het sportaccommodatiebeleid van de gemeente Rheden staat de komende jaren het maatschappelijk rendement, middels een vraaggericht aanbod, voorop. De betekenis van de voorzieningen en de kosten die daarvoor worden gemaakt, dienen te worden afgewogen tegen de omvang van het gebruik (intensiteit en multifunctionaliteit) en de satisfactie van de gebruikers. Het maatschappelijk rendement van de accommodaties heeft de komende jaren prioriteit boven kostenreductie in de vorm van bezuinigingen en/of verhoging van gebruikstarieven.

De antwoorden op een eerdere brief van mijn hand aan de gemeenteraad lieten meer dan drie maanden op zich wachten. Ik verzoek u daarom zeer dringend om op korte termijn te antwoorden op mijn verzoeken voor een diepgaand onderzoek en voor herstel van een zwembadvoorziening in Dieren.

met vriendelijke groet,
Theo Kooijmans