Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 6 januari 2008

Ada Boerma's plagiaat


Burgemeester Ada Boerma van Maasdriel kopieerde voor haar installatiespeech een groot aantal passages uit de installatiespeech van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf.
De afgelopen weken is in het Bommelse met man en macht gepoogd om dit plagiaat weg te moffelen.

Daarom nog maar ‘n poging. Voor diegenen die voor het eerst met deze kwestie kennismaken.

Ada Boerma was tot voor kort burgemeester in Rozendaal (bij Arnhem). Zij werd eind november geïnstalleerd als burgemeester van Maasdriel. Kort daarop vloog een Apache-helicopter tegen een hoogspanningsmast waardoor ook Maasdriel, in de Bommelerwaard, getroffen werd door de inmiddels bekende stoomuitval. Deze ramp was de vuurdoop voor Ada Boerma en ik was benieuwd hoe ze het er afbracht. Ik vond het er allemaal wel goed uitzien.

Bij mijn zoektocht stuitte ik ook op de installatiespeech van Ada. De toespraak stond op de homepage van de gemeente Maasdriel. Een citaat in deze toespraak wekte mijn interesse. Ik vond het wel een mooie uitspraak en ging eens op zoek naar de oorsprong. De uitspraak bleek ook voor te komen in de installatiespeech op 8 januari 2007 van de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf. Toen heb ik beide toespraken eens naast elkaar gelegd.

En ziedaar. Ada Boerma bleek een hele serie passages uit deze rede te hebben overgenomen. De speech kwam niet uit Ada’s hart maar uit het kopieerapparaat. Daarmee had zij dus 23.500 inwoners van de gemeente Maasdriel belazerd. Al bij haar eerste officiële optreden.

De volgende dag, zondag 16 december 2007, maakte ik op Politiek Rheden melding van dit plagiaat.

Na een tip van mij besteedde Cees Sips, VVD-raadslid in Maasdriel, op zijn website dezelfde dag ook aandacht aan deze kwestie.

De daaropvolgende dag, maandag 17 december, was de installatiespeech al van de website van Maasdriel verwijderd.

Op vrijdag 21 december probeerde het Gootspook, een columnist van het Brabants Dagblad, om Cees Sips te grazen te nemen. Dus niet xerox-Ada Boerma maar Cees Sips kreeg ervan langs. In de column Uiterwaardigheden werd Cees er door dit anonieme Gootspook van beschuldigd dat hij niet ter meerdere glorie van Maasdriel opereerde maar alleeen uit eigenbelang.

Een klassiek geval van: de boodschapper heeft het gedaan. Dat is voor mij juist het sein om er nog een schepje bovenop te doen.

In de publieke opinie is men inmiddels wel gewend aan bestuurders die de zaak bedonderen en veel mensen doen er laconiek over. Ikzelf kijk ook nergens meer van op hoor maar ik ben kennelijk nog niet genoeg afgestompt Ik blijf allergisch voor bestuurders die de boel belazeren.

Ik heb van de week nog even naar die column gegoogled. (Zoekterm: weblog “Ada Boerma” ) Helaas, ik was te laat. Ik kreeg wel een hit maar het Gootspook-artikeltje, is door het Brabants Dagblad geblokkeerd. Deze krant werkt er dus dapper aan mee om dit onder de pet te houden.

De Brabantse pers en de (Maas)Drielse bestuurders kunnen het kennelijk goed met elkaar vinden. Maar ja, ’n CDA-bolwerk natuurlijk, met taaie tradities.

Ada's plagiaat is vastgelegd in Wikipedia. Door wie dat is gedaan weet ik niet want de referenten opereren onder nicknames.

Hallo daar in de blogosfeer!!

Zijn er nog bloggers die aandacht aan deze kwestie willen besteden?

Klik dan hier voor het Dossier Boerma-Maasdriel met verwijzingen naar alle artikelen over deze kwestie. Inclusief de betreffende toespraken en de vergelijkingen tussen deze toespraken.

Ik denk aan blogs over politiek en maatschappij. Of weblogs van politieke partijen: GroenLinks, PvdA, CDA, ChristenUnie, SP, VVD, PVV, TON, PvdD, D66 of voluit GroenLinks, Partij van de Arbeid, Christen Democratisch Appèl, ChristenUnie, Socialistische Partij, Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, Partij voor de Vrijheid, Trots op Nederland, Partij voor de Dieren.

Of weblogs als GeenStijl, Sargasso of Leugens.nl. Is de schrijvende pers niet geïnteresseerd? Dagblad van het Noorden, de Gelderlander, Stentor, de Telegraaf, Trouw de Volkskrant, NRC, Nrc Next, Algemeen Dagblad, Spits, Metro of de Dag?

We zullen zien.

Onderstaand de overeenkomende passages in de twee toespraken. Klik op de afbeelding om te vergroten.