Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 18 mei 2007

Raad Arnhem - Reactie Zuid-Centraal

De heer Nico Wiggers van Zuid-Centraal heeft als eerste de moeite genomen te reageren op mijn Arnhem-brief. Hij is van mening dar de raad van Arnhem geen rol heeft. Ik heb mijn antwoord aan hem onder de brief toegevoegd.

------------------------------------------------------------------------------------
Reactie van de heer Wiggers van de fractie Zuid-Centraal
------------------------------------------------------------------------------------
Geachte heer,

Dank voor uw brief. Ik heb uw brief gelezen en ook uw weblog. Ik ben van oordeel dat de raad van Arnhem heeft geen taak heeft.

Ik kan me voorstellen dat u als omwonende van het initiatief deze kwestie op de voet volgt en dat vind ik zeer te waarderen. Maar het betreft hier een kwestie waar de gemeente Arnhem geheel buiten staat, ook al gaat het om Arnhemmers die tijdelijk in Rheden wonen. Ik zou het ook niet prettig vinden als de president van Turkije of bij voorbeeld de Koning van Spanje zich de raad wendt omdat er iets (ernstig) mis is met een aantal van uw voormalige landgenoten.

Nogmaals waardering naar u, maar private partijen hebben hierin een taak.

Vriendelijke groet,
Nico K.J. Wiggers, raadslid in Arnhem.

-----------------------------------------------------------------------------------
Reactie Theo Kooijmans
-----------------------------------------------------------------------------------
Geachte heer Wiggers,

Hartelijk dank voor uw snelle reactie.

Mijn brief had een tweeledig doel. Naast het issue met Insula Dei vroeg ik ook om de raadsleden in Rheden te activeren. Met dat laatste kunt u als lokale partij natuur- lijk weinig. Begrijp ik.

Ik begrijp ook uw redenering mbt Insula Dei maar er zitten gaten in de metafoor die u gebruikt.

De bewoners van Insula Dei zijn niet vrijwillig naar Velp verhuist. De verhuizing is noodgewongen. Het betreft dus geen emigratie.
Je zou ook kunnen zeggen dat ze te gast zijn in de gemeente Rheden. Deze mensen zijn kwetsbaar. Je zou dus ook een andere metafoor kunnen gebruiken.
Als uw kinderen bij de buren logeren en de buren behandelen uw kinderen niet goed dan weet ik zeker dat u dat niet over uw kant laat gaan.

Uw vergelijking met de buitenlandse staatshoofden gaat dan ook niet helemaal op.

Bovendien zijn raadsleden geen staatshoofd maar volksvertegenwoordigers. En Insula Dei is een Arnhemse instelling die in conflict is geraakt met een Rhedens zorginstituuut.

Neemt niet weg dat ik uw mening respecteer. Als u van mening verandert hoor ik graag van u. Ik zal uw reactie op mijn blog plaatsen.
En u was zeer snel met de reactie.

Nogmaals hartelijk dank.

met vriendelijke groet,
Theo Kooijmans
-------------------------------------------------------------------------------------



Broeckerhave en Innoforte

Kan iemand mij informeren over de relatie tussen zorg/wooncentrum Broeckerhave en Innoforte? Bronnen worden beschermd. Reacties worden indien gewenst anoniem behandeld.

Brief aan gemeenteraad Arnhem

Ik heb de hulp ingeroepen van de gemeenteraad in Arnhem. Hopelijk krijgt men vanuit Arnhem de raadsleden in Rheden van hun stoel. De brief is ook naar de lokale en regionale pers gezonden.

Geacht raadslid van de gemeente Arnhem,

Mijn naam is Theo Kooijmans. Ik woon in Velp en ben ex-raadslid van de gemeente Rheden. Ik onderhoud de weblog Politiek Rheden over politiek en maatschappij in de gemeente Rheden. Het adres is: http://politiekrheden.blogspot.com

Via deze brief wil ik u, voorzover u niet reeds op de hoogte bent, nader informeren over de problemen tussen Insula Dei en Innoforte. Daarnaast heb ik uw hulp nodig bij het activeren van uw collega’s in Rheden.

Aan de Broekstraat in Velp staat Casa Intermezzo.
Veel verzorgings- en verpleeghuizen in de regio Arnhem plegen op dit moment nieuwbouw of renovatie. Casa Intermezzo voorziet in tijdelijke huisvesting voor bewoners van een aantal van deze instellingen. Casa Intermezzo is eigendom van Innoforte, een groep zorginstellingen in de gemeente Rheden.

Huurder Insula Dei (uit Arnhem) en eigenaar Innoforte gaan nu in een hoog opgelopen conflict rollebollend over straat en staan zelfs voor de kort-geding rechter. Insula Dei wil dat problemen met het klimaatbeheersingsysteem binnen twee weken zijn opgelost.

In april liepen de temperaturen in Casa Intermezzo soms op tot 30 graden. Als het deze zomer nog warmer wordt dan wordt het erg gevaarlijk voor de soms broze bewoners. Innoforte is vooral bang dat de eis van Insula Dei zal leiden tot ontslag van personeel en minder zorg voor de bewoners.

Blijkbaar heeft de gezondheid van de bewoners bij Innoforte niet de eerste prioriteit. We hoeven maar terug te denken aan de zomer van 2003 toen in Europa duizenden mensen stierven aan de gevolgen van extreme hitte.
Voor haar cliƫnten in Casa Intermezzo wil Insula Dei dit, mijns inziens volkomen terecht, voorkomen

De Rhedense wethouder van volksgezondheid, de heer J. Jansen, heeft naar aanleiding van de actie van Insula Dei overlegd met het College van Bestuur van Innoforte. Volgens de wethouder wist de Inspectie (voor de Volksgezondheid?) van niets. Hij geeft aan dat begin juni meer helderheid over de zaak komt.
Mijns inziens heeft hij vergeten Insula Dei te consulteren.
Per saldo gebeurt er voorlopig dus niets.

De cliƫnten van Insula Dei in Casa Intermezzo zijn afkomstig uit Arnhem. Hoewel zij nu tijdelijk burgers zijn (al vraag ik me af of de formaliteiten daarvoor zijn vervuld) van de gemeente Rheden lijkt het me dat u zich moreel mede verantwoordelijk voelt voor hun welzijn en gezondheid.

Ik verzoek u daarom om deze zaak aan de orde te stellen binnen uw fractie en in de Arnhemse gemeenteraad.


Bij Innoforte is het werkklimaat inmiddels ernstig verziekt. Zie daarvoor de weblog Innofforte help!!! (http://innoforte.punt.nl/) waar angstige medewerkers aangeven dat het management zich schuldig maakt aan dictatuur, intimidatie, willekeur en vriendjespolitiek. Dit wordt omlijst met voorbeelden van ontslag, dreiging met ontslag, juridische acties en onterechte benoemingen. Open discussie is niet meer mogelijk en medewerkers durven zich alleen nog anoniem te uiten.
Ik heb me het lot van deze werknemers aangetrokken en probeer ze te helpen. Inmiddels komen ook bij mij de schrijnende voorbeelden binnen.
Binnenkort zal ik persoonlijk in gesprek gaan met de bestuurder van Innoforte, de heer Cools.(meer info op mijn weblog)

Ik heb de gemeenteraad van Rheden uitgebreid op de hoogte gesteld van mijn
zorgen en de raadsleden verzocht stappen te ondernemen.

Helaas heeft men dit niet opgepakt. Daarmee ontloopt deze raad m.i. zijn verantwoordelijkheid. Men komt niet verder dan dat het personeelsprobleem een private zaak is of het wordt afgedaan met “dit was al bekend”. Ze blijven op hun krent zitten en kijken liever weg. Waarschijnlijk te moeilijk voor ze.

Mijn tweede verzoek aan u betreft dan ook de activering van deze raadsleden voorzover ze tot dezelfde politieke partij als u horen. Geen van de Rhedense partijen heeft tot nu toe oog gehad voor de problemen van het personeel van Innoforte. Laat staan dat ze actie hebben ondernomen. Ook de zgn aksie-partijen niet.
Wilt u uw collega’s aub een beetje peper in hun ... douwen?

Op de weblog http://innoforte.punt.nl/ staan de frustraties van de boze maar ook zeer angstige werknemers van Innoforte.

Er zijn nog andere problemen met Innoforte die meer van lokale aard zijn. .
Mijn weblog http://politiekheden.blogspot.com bevat meer details. Deze brief plaats ik ook op de blog.Als u vragen heeft bel of mail gerust. Ik ben gaarne bereid een nadere toelichting te geven. U kunt reacties ook kwijt op mijn weblog.

Ik zou het zeer waarderen als u mij op de hoogte houdt van uw acties en activiteiten in deze.

bvd en met vriendelijke groet,
Theo Kooijmans