Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 21 oktober 2010

Nimmer Dor krijgt mogelijk vervolg

Door: Bob Bouhuijs

Zowel de Gelderlander als de Regiobode heeft de afgelopen weken aandacht besteed aan de hernieuwde ambitie van de gemeente Rheden om woningbouw te verwezenlijken op het plangebied Nimmer Dor te Laag Soeren. De nieuwe woningen zouden nu op het zuidelijk deel van het plangebied moeten verrijzen. Beide kranten noemen een aantal van 65 woningen als het absolute maximum.

De ideeënvorming over dit nieuwe initiatief tot woningbouw bevindt zich nog in een pril stadium. In tegenstelling tot bij vorige pogingen, heeft de nieuwe wethouder van Ruimtelijk Ordening, Ron König, nu de intentie uitgesproken eerst draagvlak te creëren en verscheidene organisaties te betrekken bij de planvorming. In dat kader hebben Soerens Belang, het IVN en NimmerdorNee enkele weken terug een openhartig gesprek gevoerd met König. Hierin zette hij uiteen te streven naar een kwalitatief goed plan dat aansluit bij de lokale woningbehoefte en financieel haalbaar is. Ook gaf hij aan een kleinschaliger plan, van 35 tot 40 woningen, als mogelijkheid open te houden. Het noordelijke deel van het oorspronkelijke plangebied zou gehandhaafd blijven als biotoop voor de steenuilenpopulatie.

Hoewel de Stichting NimmerdorNee nog geen formeel standpunt heeft ingenomen over deze nieuwe planvorming, heb ik in dit gesprek reeds ingebracht een aantal van 60 tot 65 woningen niet passend te vinden. Deze hoeveelheid betekent immers een nog hogere dichtheid van de bebouwing dan in het oorspronkelijke project, dat juist bekritiseerd werd vanwege het stedelijke karakter ervan. Ook zou een dergelijke dichtbebouwde wijk in het zuidelijk deel van het plangebied volkomen los komen te liggen van de dorpskern en sterk contrasteren met het open, landelijke karakter van de omgeving. Een planologisch gedrocht zou op deze wijze in het verschiet liggen. Minder ambitieuze dichtheden die beter aansluiten bij de landelijke omgeving, hebben dan ook onze voorkeur. Het doen van een grondig, professioneel onderzoek naar de woningbehoefte blijft bij dit alles een noodzakelijke voorwaarde voor woningbouw; hierover bestaat overigens geen verschil van mening met de wethouder. Ook over de wenselijkheid aan een mogelijk plan gefaseerd gestalte te geven, bestaat tussen NimmerdorNee en König consensus.

Dat het scheppen van draagvlak essentieel is, en de afwezigheid ervan kan leiden tot immense vertragingen en zelfs het afblazen van bouwprojecten, heeft de gemeente Rheden de laatste jaren verscheidene malen mogen ervaren. Hierbij is het niet onbelangrijk eens stil te staan bij de ambtelijke inspanningen die getroost zijn om bijvoorbeeld een plan als Nimmer Dor te realiseren. Zo ben ik nu in gesprek met het derde ambtelijke team dat zich met dit project bezig houdt. Verder heeft de gemeente in het nabije verleden een externe deskundige ingehuurd om het plan vlot te trekken. Naar het nu aanziet hebben deze activiteiten niets opgeleverd, want het huidige college begint bij de planvorming weer met een frisse start. Vanwege het gebrek aan draagvlak bij voorgaande plannen, is dit slechts toe te juichen. Tegelijkertijd toont dit feit waartoe tomeloze, irrationele dadendrang kan leiden. Vooral de financiële schade is aanzienlijk.

Dat plangebied al jaren braak ligt en zich hier een ferme kostenpost voor de gemeente aandient, vormt voor de gemeente de belangrijkste overweging om de planvorming te revitaliseren. Dat König dit expliciet toegeeft, getuigt van een transparantie die het gemeentebestuur nog niet eerder heeft laten zien. Eerdere colleges spraken over het oude plan in propagandistische termen. Zo diende dit project de leefbaarheid te waarborgen en zou de nieuwe wijk ‘een goed opgezette, leefbare nieuwbouwwijk, met voldoende groen [worden], die aansluit bij het huidige karakter van Laag Soeren.’ Juist het contrast met de realiteit trad hierbij aan de dag en bemoeilijkte de onderhandelingen.

Hoewel er dus nog obstakels te nemen zijn, is de houding van het nieuwe gemeentebestuur een andere dan die van voorgaande colleges. Het streven naar draagvlak en een open communicatie maken wellicht de weg vrij naar een invulling van Nimmer Dor die brede maatschappelijke steun geniet.