Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 12 september 2010

M-FM of RTV Veluwezoom? (4) - Rozendaal kiest voor RTV Veluwezoom

Deze maand moeten de gemeenten Rheden en Rozendaal aan het Commissariaat van de Media advies uitbrengen over de zendmachtiging voor een lokale omroep. Daarvoor zijn twee organisaties in de race: M-FM en RTV Veluwezoom.


De raad van Rozendaal heeft gesproken. Rozendaal kiest voor RTV Veluwezoom. (zie ook: RegiobodeOnline)

In de Rozendaalse raadszaal huist kennelijk meer gezond verstand dan in de Rhedense B&W-kamer.

Stand M-FM - RTV Veluwezoom: 0-3

M-FM of RTV Veluwezoom? (3) - Programmering





Deze maand brengen de gemeenten Rheden en Rozendaal aan het Commissariaat van de Media advies uit over de zendmachtiging voor een lokale omroep. Daarvoor zijn twee organisaties in de race: M-FM en RTV Veluwezoom.

B&W kiezen voor M-FM. Eerst stelt zij 3 criteria. Vervolgens zegt ze dat er op grond van die criteria geen voorkeur voor M-FM of RTV Veluwezoom om in de volgende zin te concluderen dat ze een voorkeur heeft voor M-FM.

Die 3 criteria luiden:
• het draagvlak binnen de gemeente
• plannen met betrekking tot de op Rheden/Rozendaal gerichte programmering en
• de stevigheid van de organisatie op de langere termijn

Vandaag zoemen we in op die programmeringsplannen. Hoe staat ’t daarmee?

RTV Veluwezoom zond een brief aan de gemeente Rheden waarin hun Radio-, TV- en Websiteplannen voor de gemeenten Rheden en Rozendaal werden ontvouwd. Die brief ging vergezeld van een uitgebreid en professioneel beleidplan voor de jaren 2009-2011. Dat plan is nu weliswaar toegespitst op de gemeente Brummen maar daar kunnen Rheden en Rozendaal, dankzij de inbreng van de oud-M-FM medewerkers, moeiteloos worden ingepast.

Zo’n plan ontbreekt bij M-FM. In het raadsvoorstel van B&W staat “De programmering van M-FM per 1 juni 2010 is als bijlage bijgevoegd. Daarnaast wil M-FM het televisieaanbod verder gaan uitbreiden.” Maar daar wordt direct aan toegevoegd: ”Hier moet de volgende opmerking gemaakt worden: Het is niet aan de gemeente om te beoordelen of de programmering van de lokale omroep voldoet aan de eisen van de Mediawet. Dat is de verantwoordelijkheid en taak van het Commissariaat voor de Media.”

Nou wordt ie fraai. B&W beschouwen de plannen met betrekking tot de op Rheden/Rozendaal gerichte programmering als een van de drie criteria waaraan zij de aanvraag toetsen. En als dat criterium dan ter sprake komt dan mag de programmering niet meer getoetst worden want het is dan niet meer aan de gemeente om dat te beoordelen maar aan het Commissariaat van de Media. Wat ’n quatsch, onzin, gelul in de ruimte.

De waarheid is dat M-FM al sinds het bestuur de vrijwilligers er uit schopte niet meer aan de eisen voldoet en dat de lokale kleuring ver onder de maat is.

Uit angst dat de raad een oordeel over M-FM geeft haalt ze het Commissariaat voor de Media erbij. De gemeente mag best de programmering toetsen en de gemeente mag best een oordeel in haar advies opnemen. Niemand die dat kan verbieden. Ook het Commissariaat van de Media niet. Als de gemeente de behoefte voelt om haar mening in het advies op te nemen of toe te voegen dan kan ze dat gewoon doen. Het is aan het Commissariaat voor de Media daarmee te doen wat ze nodig acht.

Volgens B&W is advies gevraagd aan het Commissariaat voor de Media. “In gevallen waarin sprake is van meerdere instellingen die aan de eisen van de Mediawet voldoen en die niet tot samengaan zijn te bewegen geeft het Commissariaat in beginsel de voorkeur aan die instelling, die zich met haar omroep en haar media-aanbod het meest op de betrokken gemeente richt: het meest lokale initiatief."

Het is zo simpel als wat. M-FM voldoet niet aan de eisen van de Mediawet. Volgens mij is het nog steeds zo dat de omroep die de Rhedense en Rozendaalse lokale kleuring het best in de praktijk brengt de aangewezene is. M-FM is gericht op Rheden en Rozendaal. Dat zijn dus twee gemeenten. M-FM richt zich dus zelf ook niet op één gemeente. RTV Veluwezoom richt zich straks op drie gemeenten en is uitstekend in staat om de specifiek lokale Rhedense en Rozendaalse kleuring aan te brengen. De 24 oud-M-FM-ers die naar RTV Veluwezoom zijn overgestapt zijn daarvoor de beste garantie. Of moeten die ondanks hun 150 jaar ervaring nog bewijzen dat zij dat kunnen? Laat me niet lachen!

Het Commissariaat zegt trouwens niet voor niets dat zij “in beginsel” de voorkeur “ geeft “ aan die instelling, die zich met haar omroep en haar media-aanbod het meest op de betrokken gemeente richt.” Zij sluit een omroep als RTV Veluwezoom dus niet uit.

Conclusie: Er staat B&W niets in de weg om de voor Rheden beste oplossing te kiezen. En die is duidelijk. M-FM doet in professionaliteit en kwaliteit ver onder voor RTV Veluwezoom. M-FM doet het niet goed, het bestuur van M-FM mist professionaliteit, het bestuur van M-FM heeft de vrijwilligers weggejaagd en M-FM kan onvoldoende garanderen dat zij het in de zeer nabije toekomst wél kan. RTV Veluwezoom is professioneel (uit het beleidsplan blijkt dat daar diep wordt nagedacht) en heeft de beste mogelijkheden om de lokale Rhedense en Rozendaalse inbreng vorm te geven. 24 oud-M-FM-ers die Rheden en Rozendaal van haver tot gort kennen staan daarvoor in de startblokken.

Stand M-FM - RTV Veluwezoom: 0-2

Tip voor de raad: vraag dat advies van het Commissariaat voor de Media op. Ook de vragen die B&W aan het Commissariaat heeft gesteld. En als je toch geïnformeerd wil worden: vraag ook om een beleidsplan van M-FM. Dan wordt duidelijk dat er geen plan is. Check ook even of de programmering die M-FM opgeeft klopt met de werkelijkheid. En als je toch aan het vragen bent: Hoe komen B&W erbij dat M-FM alles weer op de rails heeft.