Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 21 november 2007

Manipulaika

Ik heb het helemaal gehad met onze bestuurders. In het verleden was ik nog wel eens positief over de motieven van deze lieden en ik kon ik me vinden in sommige aspecten van het beleid. Maar ze hebben het bij mij nu volkomen verbruid. Wat er in Dieren gebeurt is te gek voor woorden.

Afgelopen zomer konden we kennis maken met het comité “Er zit muziek in het Hart van Dieren”. Onbekend was wie er achter deze stichting steekt maar langzamerhand vallen de puzzelstukjes op hun plaats.

Deze club wordt getrokken door (oud)ambtenaren en het comité schurkt dicht aan tegen tegen de overheid. Wiens brood men eet diens woord men spreekt zult u zeggen maar het zit een stukje geraffineerder in elkaar.

Terwijl tientallen oprecht betrokken burgers en belangenverenigingen alles op eigen kracht moeten doen wordt dit ensemble op alle mogelijke manieren door de overheid gefaciliteerd en met raad en daad terzijde gestaan. Terwijl bijvoorbeeld het GBO al meer dan een jaar geen toegang heeft tot de bestuurders blijken de musici een zeer gewillig oor te hebben bij enkele wethouders in het huidige college van B&W in de gemeente Rheden. Het is dan ook niet duidelijk wie nou door wie wordt aangestuurd. Zitten de orkestleiders nou binnen of buiten de bestuurskamers van deze gemeente?

Afgelopen week organiseerde het comité een bijeenkomst om naar eigen zeggen “te bekijken hoe we met zijn allen verder kunnen”. Naast de bekende Dierense verenigingen die samen in het GBO front maken tegen de plannen was een keur aan andere verenigingen uitgenodigd. Van sommige verenigingen had nog nooit iemand gehoord en andere clubs waren blijkbaar uitgenodigd omdat zij mogelijk eventueel ook ooit wel eens iets met Hart van Dieren te maken zouden kunnen hebben of krijgen.

De carnavalsverenigingen waren kennelijk vergeten. De praalwagens moeten toch immers ook over de Burgemeester de Bruinstraat. Enkele van de uitgenodigde verenigingen waren gelukkig wijzer en lieten zich niet voor het karretje van de muzikale hartsvrienden spannen. Zij lieten dan ook wijselijk verstek gaan. Ik snap trouwens niet dat de voorzitter van de Raad van Bestuur van weblog Politiek Rheden niet was uitgenodigd. Die had zeker een wijs woordje meegesproken hoor.

Er mocht ook geen pers bij de vergadering aanwezig zijn want de bijeenkomst was in “informele sfeer” .

En, dat spreekt vanzelf: de vergaderlocatie, het Dorpshuis van Spankeren, was via de gemeente geregeld.

Het doel van de vergadering was kennelijk het verschaffen van een alibi aan de zittende bestuurders want het comité stuurde met kracht aan op de conclusie dat het project-management van Hart van Dieren vervangen moest worden. En er moet gepraat worden met alle belanghebbenden. Op zich terecht maar over de politiek verantwoordelijken werd niet gesproken.

Het comité had niet voor niets zoveel clubs uitgenodigd. Er mocht één vertegenwoordiger per vereniging komen. Op die manier waren de tegenstanders bij de vergadering in de minderheid. Bovendien kunnen de fiedelaars dan achteraf zeggen dat de overgrote meerderheid van de verenigingen vóór hun aanpak zijn. Allemaal vreselijk doorzichtig.

De tegenstanders van het project lieten trouwens niet over zich lopen tijdens de
vergadering. De wijze van opereren van deze drumband en de relatie van de hartsvrienden tot het gemeentebestuur vroeg om uitleg. Dat leidde tot heftige woordenwisselingen en een van de vertegenwoordigers stapte zelfs op.

De boodschap van de gemeentecommissarissen is duidelijk : “Hullie (het projectmanagement) hebben het gedaan en wij (de bestuurders) konden er dus niets aan doen.” Zo wordt de weg geëffend om enkele mindere goden met een gouden handdruk weg te sturen, de bestuurders uit de wind te zetten en hun aanblijven te rechtvaardigen.

Mocht er in de komende maanden een dergelijke verklaring opduiken in of buiten de raadszaal dan weet u nu waar die vandaan komt.

Het comité is niet open over zijn ontstaan, niet open over de achtergrond van de voormannen, niet open over de relatie van de stichting met leden van het college en de politieke partijen en niet open over de steun en de faciliteiten die zij van deze zelfde bestuurders ontvangt.

Het is ieders goed recht om voor of tegen plannen te zijn. Ook ambtenaren. Maar strijd dan wel met open vizier. En misbruik mijn belastinggeld niet om deze achterbakse stiekeme lobby te steunen.

Dit comité is een instrument in handen van bestuurders die het gebruiken om de beeldvorming over Hart van Dieren en de publieke opinie op slinkse wijze te beïnvloeden.

Welkom in het Steegse Schimmenrijk. Het Potemkin-dorp aan de IJssel. Waar achter de façades de bestuurlijke manipulaika vrolijk klinkt. Schaamteloos

Ik ben benieuwd naar de reacties van dit orkest. Speciaal de reacties van de dirigent en de concertmeester in het Steegse.