Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 23 juni 2009

De zee rolt voort in eindeloze deining

Door: Adriaan Dolk

Lees het laatste jaar de berichten in de Gelderlander over de financiele situatie in de gemeente Rheden en je begint direct je vingers na te tellen of je er nog wel tien hebt.

Voorafgaand aan het zomerreces 2008 verschenen er donkere wolken aan de financiële hemel. De gemeente kondigt 2 procent korting aan op ‘het te beinvloeden budget’. Instellingen en organisaties die subsidie krijgen worden in het komende jaar gekort. (03/07/2008). Het debat in de raad over deze maatregelen wordt vervolgens uitgesteld tot de herfst.

Maar zie, voorwaar, een wonder geschiedde. Ondanks onzekerheid wat betreft de afrekening van het project Hart van Dieren (27.08.2008), ondanks een budget van € 375.000 voor plannenmakerij t.b.v. de Traverse, past het project Bloemershof opeens in de begroting. De oorspronkelijk raming stond op 4,2 miljoen, maar nu zijn de projectkosten bijna verdubbeld tot 8 miljoen. Het kan niet op, want wethouder Kock meldt daarenboven positieve cijfers door meevallers. Rheden houdt het komende jaar – 2009 - bijna 1,7 miljoen over en er is ruimte voor zomaar 4,6 miljoen aan nieuwe plannen. Een complimentje uit de raad voor Kock is ongetwijfeld niet uitgebleven.

In een Rhedenaar dikt de wethouder dit allemaal nog wat aan. Op de vraag of de gemeente in 2009 een sluitende begroting heeft zegt Kock: “Jazeker, het college is geslaagd in het maken van een meerjarige sluitende begroting. Deze begroting is niet alleen sluitend; in 2012 houden we zelfs een bedrag over” […..] Op de vraag hoe het er in het Rheden van de toekomst er uit ziet, zegt hij dat de gemeente graag verder vooruitblikt dan vier jaar. “En dat moet ook. De gemeente beschikt over een solide en passende begroting 2009”

Leon van Wijngaarden spreekt op 18.10.2008 in de Gelderlander van een Hoera-begroting van Rheden die de halve waarheid vertelt. [….] “wie de begroting goed leest ziet dat het college van burgermeester en wethouders hier en daar de trucendoos heeft opengetrokken.” En deze uitspraak licht hij toe met een drietal voorbeelden.

In de raadsvergadering van 4 nov 2008 is er nauwelijks een vuiltje aan de lucht. Er worden allerlei moties aangenomen of afgestemd, vele gewichtige woorden gesproken, maar de “Hoera-begroting” die aan de orde is wordt goedgekeurd door de hele coalitie, inclusief Gemeentebelangen, met alleen de SP (drie stemmen) tegen.

In haar nieuwjaarstoespraak spreekt dan onze geliefde burgermoeder de gebruikelijke loze woorden en is (terugkijkend) ‘blij met een geslaagd jaar’ en ziet het nieuwe jaar met vertrouwen tegemoet.

In maart dit jaar wordt gemeld dat het tekort plan Hart van Dieren kan oplopen van 8 naar 18 miljoen en op 6 juni jl. is het bericht: “Meer uitkeringen, toch 8 ton over in Rheden. In dezelfde krant informeert de gemeente ook dat 2008 een slecht jaar was, maar in 2009 wordt gedacht 8 ton over te houden. Hé, dat was toch 1,7 miljoen volgens Kock en hé, hoe zit dat, 2008 een slecht jaar met een miljoen verlies? Tot nu toe niets van gehoord. Nog steeds blij met een geslaagd 2008?

Dan op 10 juni blijken opeens de rapen echt gaar en zijn de kosten van ‘externen’ bij de gemeente meer dan verdubbeld. In de periode 2004 - 2008: van 1,4 miljoen naar 3,4 miljoen. Ze houden in de gemeente aardig de vinger op de pols, merkt u wel? In de begroting van 2008 was rekening gehouden met 332 volledige banen. In totaal werken er zo’n vierhonderd personen bij de gemeente Rheden. Je zou toch zeggen dat het tussen de middag dan wat drukker moet zijn in de kantine.

Vervolgens is op 17 juni jl. de informatie dat de gemeente Rheden 2,5 miljoen gaat bezuinigen als gevolg van de recessie. En we mogen de handen dichtknijpen als het hierbij blijft. Volgens mij was de economische malaise al een paar weken aan de gang en zeker als je, zoals wethouder Kock, verder dan vier jaar vooruitkijkt moet je die recessie toch al lang in het snotje hebben gehad.

Maar goed, we zijn weer terug waar we een jaar geleden zijn begonnen. Instellingen en organisaties die subsidie krijgen worden opmieuw gekort. Als grote boosdoener wordt nu opeens de mei-ciculaire van de minister aangemerkt. Zo’n circulaire komt bij de gemeente kennelijk als een donderslag bij heldere hemel, lijkt het wel. Integendeel een dergelijke circulaire werpt dikwijls z’n schaduw al lang vooruit.

Hoe het ook zij, voor de huidige coalitie is het nu wel duidelijk hoe nu te handelen. Het debat over de bezuinigingen kan worden verplaatst naar de herfst van dit jaar. Gelet op de verkiezingen is er dan opnieuw geen vuiltje aan de lucht en kan de begroting 2010 zonder veel problemen worden goedgekeurd. Vervolgens kan in januari 2010 onze geliefde burgermoeder weer verklaren dat ze blij is met het afgelopen jaar en dat ze vol vertrouwen het nieuwe jaar tegemoet ziet. En moge zij niet vergeten de Tafel van Tien te noemen voor haar waardevolle bijdrage in 2009 aan het Masterplan, de Dorpsvisie en het Verkeerscirculatieplan voor het dorp Dieren, want draagvlak onder de bevolking van Dieren blijft voor haar uiterst belangrijk.

Adriaan Dolk, Dieren