Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 15 mei 2007

Casa Intermezzo en Innoforte - Tekst toespraak gemeenteraad

Onderstaand de tekst van mijn toespraak. Zie vorige bericht. Wel vragen in de raad maar geen toespraak. Regels zijn regels!!!!

Geachte dames en heren,

Eind november 2006 werd Casa Intermezzo feestelijk geopend door de burgemeester van Rheden. Inmiddels is er minder reden tot feestvreugde.

1) Huurder Insula Dei en eigenaar Innoforte gaan in een hoog opgelopen conflict rollebollend over straat en staan zelfs voor de kort-geding rechter. Insula Dei wil dat de problemen met het klimaatbeheersingsysteem binnen twee weken zijn opgelost.

In april liepen de temperaturen in Casa Intermezzo soms op tot 30 graden. Als het deze zomer nog warmer wordt dan wordt het erg gevaarlijk voor de soms broze bewoners.

Insula Dei zal zeker niet zomaar naar de rechter stappen. Er zit waarschijnlijk meer onder het opppervlak en er zal vast lang gesproken zijn tussen Innoforte en Insula Dei. Maar blijkbaar wil Innoforte niet ingaan op de eisen.

Directeur Heijlands van Insula Dei ziet zelfs met angst en beven de zomer naderen en eist, onder last van een dwangsom van een half miljoen euro, dat Innoforte binnen twee weken zorgt voor een goed functionerend klimaatbeheersingsysteem.

De heer Ed Cools, bestuurder van Innoforte, vindt het allemaal wel meevallen. Hij wil niet overdrijven en is bang dat de eis van Insula Dei zal leiden tot ontslag van personeel en minder zorg voor de bewoners.

Blijkbaar heeft de gezondheid van de bewoners bij Innoforte niet de eerste prioriteit. We hoeven maar terug te denken aan de zomer van 2003 toen in Europa duizenden mensen stierven aan de gevolgen van extreme hitte.
Voor haar cliënten in Casa Intermezzo wil Insula Dei dit, mijns inziens volkomen terecht, voorkomen.

Vragen-1) Dames en heren van de raad. U bent mede verantwoordelijk voor het welzijn en de gezondheid van de inwoners van uw gemeente. De bewoners van Casa Intermezzo vallen ook onder die verantwoordelijkheid. Ik vraag u daarom om uzelf over dit onderwerp te informeren en indien noodzakelijk in te grijpen.

2 ) Ik heb me destijds sterk gemaakt voor de bewoners van de Ulenpas die op goede gronden bezwaar maakten tegen de bouwlocatie van Casa Intermezzo. De gemeente én dhr Cools hebben de bewoners van de Ulenpas daarbij altijd voorgehouden dat het gebouw maximaal vijf jaar blijft staan.

De advocaat van Insula Dei verdenkt Innoforte ervan dat zij Casa Intermezzo langer wil laten staan dan de toegestane maximale vijf jaar. Dit vond ik nogal verontrustend. Een beetje advocaat maakt niet zomaar een opmerking. Ik ben daarom op zoek gegaan naar meer informatie.

Daarbij stuitte ik op een rapport van het College Bouw Zorginstellingen waarin het referentiekader voor interim-huisvesting in de Care wordt vastgesteld. Dit rapport is zeer recent. Het is gedateerd op 19 februari 2007. Het rapport beschrijft een aantal voorbeelden van tijdelijke huisvesting voor zorginstellingen. Casa Intermezzo is een van die voorbeelden.

Over de Casa Intermezzo zegt dit college letterlijk: “Om de kosten op een aanvaardbaar niveau te houden moet het complex minimaal 6 jaar worden gebruikt. De initiatiefnemer gaat echter uit van een gebruiksduur van ongeveer 10 jaar, waarmee de kosten ruim onder het maximaal toegestane niveau blijven. Een probleem is dat de verkregen tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan (maximaal vijf jaar) korter is dan de uiteindelijke gebruiksduur.”

De inititiefnemer is Innoforte en de bestuurder, de heer Ed Cools, gokt naar ik aanneem niet met de centen van Innoforte. Hij gaat immers uit van een gebruiksduur van tien jaar. Als Casa Intermezzo na vijf jaar weg moet leidt Innoforte verlies. Gaat hij de wet aan zijn laars lappen? Weet hij meer dan wij? Wil de gemeente de ontheffing gaan verlengen?

Voor de vestiging van de Radar in het Vitensgebouw wordt een zelfde ontheffing verleend als voor Casa Intermezzo. Wethouder Jan Bart Wilschut eist daarbij de garantie dat de Radar na vijf jaar weg gaat. Dat een garantie geëist wordt duidt er op dat er mogelijkheden zijn om zo’n ontheffing te verlengen. Anders is een garantie niet relevant. Of toch wel, dames en heren van de raad. Hoe zit dat dan met de garantie door Innoforte? De bewoners van de Ulenpas worden toch niet beduveld?

Vragen - 2) Dames en heren van de raad. Casa Intermezzo heeft een ontheffing volgens artikel 19 van de wet op de ruimtelijke ordening van vijf jaar! Ik en met mij meerdere inwoners van deze gemeente waaronder bewoners van de Ulenpas wensen duidelijkheid. En wel zo snel mogelijk. Wordt Casa Intermezzo op 30 november 2011 gesloten? Ja of nee? En wordt het gebouw daarna direct verwijderd? Ja of nee? En als dit niet zo is, welke motivering heeft u dan?


3) De bestuurder en het management van Innoforte hebben op dit moment een ernstig conflict met een deel van het personeel. Ik vond een drukbezochte weblog van zeer ontvreden personeelsleden van Innoforte.

Van de inhoud wordt je niet vrolijk. Onder het motto “Innoforte Help!!” wordt letterlijk een noodkreet naar de buitenwereld gezonden. De leiding van Innoforte wordt beschuldigd van dictatuur, intimidatie, willekeur en vriendjespolitiek.

Blijkbaar is discussie binnen Innoforte niet mogelijk en grijpen deze mensen uit nood naar andere wapens. Deze personeelsleden durven uit angst voor repressailles zelfs hun namen niet te noemen. Het adres van de weblog is: http://innoforte.punt.nl/

vragen-3) Dames en heren van de raad. Ook hiervoor vraag ik uw aandacht. Deze onrust ontstaat niet vanzelf en heeft zijn oorzaken. Het is duidelijk dat medewerkers van Innoforte zich bedreigd voelen door het management van Innoforte. Door de arbeidsonrust komt ongetwijfeld ook de zorg in instellingen van Innoforte onder druk. Ik vraag u dan ook om u in deze problematiek te verdiepen. Op enig moment krijgt u er ongetwijfeld mee te maken.


4) Het lijkt me ook niet overbodig om vooruit te kijken. De investeringskosten (totaal) voor Casa Intermezzo bedroegen € 14.410.634,-- (prijspeil januari 2005).
Als de Casa Intermezzo per 30 november 2011 wordt gesloten dan leidt Innoforte een fors verlies en zal waarschijnlijk in financiële problemen komen.

Gezien het voorgaande, ik wijs u op het klimaatbeheersingsysteem en het conflict met het personeel is het niet ondenkbaar dat Innoforte nu al in de financiële problemen zit.

Innoforte voert het beheer over vijf grote zorginstellingen en veel senioren, vaak kwetsbare mensen zijn in meerdere of mindere mate afhankelijk van deze organisatie. Daarnaast is Innoforte een van de grotere werkgevers in onze gemeente.

Ik heb tijdens de afgelopen jaren diverse mooie kreten gehoord zoals “Verzilver het grijs”. Daar zult u wel wat voor moeten doen. Nu kunt u dat dus mooi waarmaken.

Op het moment dat financiële problemen manifest worden zal ongetwijfeld ook een beroep gedaan worden op het gemeentebestuur en wordt u, dames en heren van de raad, ook aangesproken op uw verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze medeburgers, maar ook op bijvoorbeeld het punt van werkgelegenheid en welzijn en werkgehlegheid van het personeel.

Verzoek) Ik raad u daarom aan om niet af te wachten en tijdig te anticiperen. Laat u om te beginnen eens uitvoerig voorlichten door alle betrokkenen in en rond Innoforte en Casa Intermezzo. Niet alleen door de directie maar ook door bewoners, het personeel (met nadruk en indien nodig anoniem), de huurders van Casa Intermezzo waaronder Insula Dei en uiteraard ook door vertegen-woordigers van de Ulenpas.

Theo Kooijmans
Nassaustraat 27
6882 BP VELP
tel: 06 2052 1342
email: theo.kooijmans@tiscali.nl
weblog: http://politiekrheden.blogspot.com

Casa Intermezzo en Innoforte - Inspraak raadsvergadering 15 mei

Vanavond (15 mei) wilde ik de gemeenteraad toespreken over Casa Intermezzo en Innoforte. De regels van de raad schrijven echter voor dat vanavond alleen kan worden ingesproken over onderwerpen die op de agenda staan. Er worden gelukkig wel vragen gesteld. Ik heb de tekst van mijn toespraak naar alle raadsleden gezonden met het verzoek om vanwege het urgente karakter toch te mogen inspreken en indien dit wordt geweigerd heb ik de raadsleden verzocht om het onderwerp tijdens de rondvraag aan te snijden.

De inspraak is met een beroep de regels!!!! geweigerd.

PvdA-raadslid Tom van Couwenhoven, vanavond voorzitter van de vergadering, vindt de klimaatbeheersing wel urgent maar de ontheffing en de onrust onder het personeel niet.

De kwestie van de 5-jaarstermijn is volgens hem voldoende afgetimmerd. Ja natuurlijk, als deze kwestie wordt aangesneden dan komt PvdA-wethouder Wilschut in het vizier en lastige vragen over de ontheffing zijn niet welkom.

Van de onrust onder het personeel had hij ook al eerder gehoord. Ik kom daar morgen nog op terug.

Gelukkig is raadslid Piet Wubs van Gemeentebelangen bereid om vragen te stellen. Ik weet niet welke vragen gesteld gaan worden dus ik wacht nog even af. Stel je vragen aub over alle in de brief aangesneden onderwerpen.

Wel vast een voorzichtig dankjewel aan Piet! Hup Piet!