Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 12 december 2009

Vertrouwenscommissie


De vertrouwenscommissie die een advies over de herbenoeming moet voorbereiden is met een simpele hamerslag geïnstalleerd. In de raadsvergadering van 24 november ging dat ongeveer zo:

Burgemeester: voor het volgende punt draag ik de voorzittershamer over aan de plaatsvervangend voorzitter mevr. Van der Burg

Plaatsvervangend voorzitter: Is het voorstel aangenomen? Ja! Boem!

Burgemeester: en dan nu het volgende punt.


In totaal duurde het toneelstukje ongeveer anderhalve minuut.

Het raadsvoorstel vermeldt o.a. de namen van de leden van de vertrouwenscommissie. Dat zijn de voorzitters van de raadsfracties.

Nu doet zich het curieuze feit voor dat vier van de zeven leden van deze commissie na de verkiezingen van 3 maart 2010 niet meer terugkeren in de raad. Pedro Canters (PvdA), Piet Wubs (Gemeentebelangen), Hein de Gooijer (CDA) en Liesbeth Schaap (SP) stellen zich niet meer beschikbaar voor de raad.

De ambtstermijn van de burgemeester loopt af op 1 juli 2010, in de volgende raadsperiode. Deze mensen beslissen dus over hun politieke graf heen. Dat ondergraaft de politieke legitimiteit van zo’n advies. Alleen als zij adviseren om deze kwestie aan de volgende raad over te dragen dan zou ik daar begrip voor hebben.

Het is ook onduidelijk of en zoja welke wethouder(s) een adviserende rol in deze commissie krijgen zodat zij het advies van de vertrouwenscommissie beïnvloeden. Als daar ook nog de gemeentesecretaris, naar verluidt een oude vriend van de burgemeester, bij betrokken wordt dan ben ik zeer benieuwd hoe dat advies wordt geformuleerd.

Hoe dan ook. Het enige geloofwaardige advies is: uitstellen van het advies voor/tegen herbenoeming tot na de verkiezingen. In de tussentijd kan de burgemeester als waarnemer in functie blijven.