Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 15 december 2009

Wethouder Jansen onwel bij aanvang raadsvergadering

De Rhedense wethouder Jan Jansen (CDA) werd vanavond kort na het begin van de raadsvergadering onwel. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.
Zijn gezondheidstoestand is op dit moment onbekend.

Enkele besluiten over verordeningen die persé vóór 1 januari moeten worden doorgevoerd zijn daarna nog wel als hamerstuk afgehandeld. Vervolgens werd de raadsvergadering in overleg met de fractievoorzitters beeindigd. De overige agendapunten komen waarschijnlijk pas bij de volgende raadsvergadering in januari 2010 aan de orde.

Het Rhedens is woedend

Door: Adriaan Dolk

Gewoonlijk niet overvloeiend van waardering voor bestuurlijke uitspraken was ik nu toch blij verrast door het bericht in de Gelderlander van 11 dec jl dat de Commissaris van de Koningin het wenselijk acht dat ‘het Rhedens’ - van oudsher gevestigd in Rozendaal - toch naar Dieren dient te verhuizen.

De school in Dieren is ontworpen en gebouwd om het gehele Rhedens te huisvesten. Gevoelig voor bezwaren van scholen in Doetinchem, Zutphen en Apeldoorn, gaf de toenmalige minister van Onderwijs Van der Hoeven er ter elfder ure de voorkeur aan de vestiging in Rozendaal niet te sluiten maar voort te zetten. Gevolg was dat het nieuwe schoolgebouw in Dieren half leeg bleef staan. Bovendien wenst de vestiging Rozendaal van het Rhedens nu acht miljoen euro te besteden aan renovatie van het schoolgebouw aldaar.

“Alle overheden moeten bezuinigen. Dan is het niet te verkopen om overheidsgeld te steken in de renovatie van een school in Rozendaal, terwijl in Dieren een school half leeg staat”, aldus Cornielje. Een uitspraak die veel gehoorzame belastingbetalers uit het hart is gegrepen. Het veel te grote schoolgebouw in Dieren is een gevolg van een van de onbegrepen politieke besluiten die ons burgers moedeloos de schouders doet ophalen.

Het is bijzonder jammer dat Cornielje zijn uitspraak een dag later herroept, want hij is op het verkeerde been gezet, zegt hij. Hij dacht dat het schoolgebouw in Dieren half leeg stond, maar in werkelijkheid zijn de vierkante meters die niet door de school worden gebruikt verhuurd aan ‘dansatelier Velp’ en ‘de muziekschool’ Niet bepaald huurders, waarvan je opaan kunt dat ze jaar in jaar uit het volle pond betalen. Het zou me niet verbazen dat zij gretig gebruik maken van gemeentelijke subsidies en dat de vierkante meters in Dieren voor een vriendenprijsje ter beschikking worden gesteld. De ene gemeentelijke hand zou in dit geval de andere wel eens kunnen wassen.

Welke partij in de gemeenteraad zoekt dat eens grondig uit en maakt de resultaten onverbloemd bekend? De besparing aan overheidsgeld kan aanzienlijk zijn en er zijn geen taboes, hebben we uit Den Haag meegekregen. Een aansprekend onderwerp voor de komende verkiezingen in maart 2010 dat stemmen kan opleveren.

En dan ook nog: “Directie Rhedens woest op Cornielje” en de bestuursvoorzitter is ook woedend over deze solo-actie van de CvdK. Eerst woedend omdat hij niet van te voren is gebeld door Cornielje en dan nog eens woedend omdat de uitspraak wordt gedaan aan het begin van de periode dat nieuwe leerlingen zich inschrijven. Stel je voor dat de kinderen helemaal naar Dieren moeten fietsen.

Wel, zou ik denken, daar groeien gezonde jongens en meisjes van met stevige benen. En of de leerlingen nu vanuit Dieren naar Rozendaal fietsen en terug of omgekeerd, dat maakt ook niet zoveel uit.

Geachte heer Cornielje, het is een geweldig idee. Alleen: dat eerste been was uw beste been en dat verkeerde been, daar staat u nu op. En, o ja, vergeet niet bij alles wat u gaat zeggen eerst een lijstje te maken wie u allemaal moet bellen voordat u het zegt. Ik weet ook nog wel een paar ijdeltuiten met een te groot ego en mijn buurvrouw is ook erg benieuwd.

Adriaan Dolk, Dieren